Nog geen Makro-pas?

Word Makro-pashouder

Steek energie in besparen!

SportHotel Iselmar in Lemmer gaf onderdak aan veel energieslurpers. Dankzij nuttige tips van Essent en drie simpele maatregelen wist bedrijfsleider Bulent Guner de stijgende energiekosten aanzienlijk terug te dringen. “Met ons verbruik gaat het om substantiële bedragen. Daardoor verdienden we de investering snel terug."

De cijfers verklaren enigszins de grote hoeveelheid benodigde energie. 
Het hotel- en recreatiecomplex beschikt over 116 hotelkamers, 52 bungalows, 300 ligplaatsen voor plezierjachten en een partykasteel voor 600 gasten. 
Vooral in de keuken viel veel te besparen. “De ovens, steamers en gasfornuizen zijn goed voor zo’n 65% van ons energieverbruik”, vertelt Guner. “Per jaar verbruikten we 530.000 kilowattuur stroom en 130.000 kuub gas. De toenemende energielasten waren de aanleiding om in actie te komen.”

Slimmethermostaat

De grootste bespaarklapper maakte Guner met Slimme Thermostaten in elke verblijfsruimte. Voorheen verwarmde hij de ruimtes continu op 22 graden. Met de sensoren in de slimme thermostaat daalt de temperatuur naar 18 graden als er vier uur geen activiteit is geweest. Na nog eens acht uur inactiviteit daalt de temperatuur naar 14 graden. “Essent garandeerde hiermee een energiebesparing van 25% in het eerste jaar”, zegt Guner. “Dat wilde ik nog wel eens zien. De resultaten verrasten me enorm, want we bespaarden hiermee maar liefst 30% aan energie.

Led-verlichting

Ook de verlichting binnen en buiten Iselmar kostten veel energie. “We zitten op een openbare locatie, waardoor onze buitenverlichting 24 uur per dag brandt”, vervolgt Guner. Daarom plaatste hij daar energiezuinige spaarlampen en verving hij de gloei- en halogeenlampen binnen door led-verlichting. Dit leverde een energiebesparing op van 4,5% op jaarbasis. Guner: “Met ons verbruik gaat het om substantiële bedragen. Daardoor verdienden we de investering snel terug. Onze klanten hebben gelukkig niets gemerkt van de verandering. Het led-licht is warm en verspreidt zich goed over de ruimtes.”

Energiebewustzijn

“De derde maatregel was het trainen van het voltallige personeel”, gaat Gunerverder. Hij geeft leiding aan veertig medewerkers, waarvan veertien mensen in vaste dienst. “Dit vergde geen investering, maar vooral tijd. Ik heb iedereen voorgehouden dat ze hier net zo moeten handelen als thuis. Daar draai je ook het gas omlaag als het water van de aardappelen kookt. Bovendien stonden ovens en steamers hier voorheen uren op stand-by. Vandaar het advies: zet de apparatuur uit als je het niet gebruikt. De actie leverde enkele procenten aan energiebesparing op.”Guner is zeer tevreden over de adviezen van Essent. “Je raakt als ondernemer een beetje bedrijfsblind”, aldus Guner. “Met advies van een externe specialist realiseer je je dat je met simpele maatregelen veel energie en geld bespaart. Dat geld kunnen we weer inzetten voor het comfortrichting onze klanten.”