Nog geen Makro-pas?

Word Makro-pashouder

Ontstaan en ontwikkeling

Waar komen we vandaan en waar gaan we naartoe?

Dit is geen statische geschiedenisles. We beginnen bij het begin. Natuurlijk. Maar we beperken ons niet tot het ontstaan. We schetsen hier het historisch perspectief. Zo wordt helder waar we vandaan komen en waar we naar toe gaan. Het wat en waarom van wat u van Makro mag verwachten. Nu en in de toekomst.

Ontstaan zelfbedieningsgroothandel

Het systeem van de zelfbedieningsgroothandel ontstond in de jaren twintig van de vorige eeuw in de Verenigde Staten. Na de Tweede Wereldoorlog waaide het fenomeen over naar Europa en begin jaren zestig naar Nederland.

Oprichting Makro

De Nederlandse Steenkolen Handels Vereniging (SHV) richtte eind jaren zestig een keten zelfbedieningsgroothandels op onder de naam Makro.

De eerste Makro-vestiging opende haar deuren op 31 oktober 1968 in Amsterdam. Makro introduceerde daarmee een voor die tijd unieke nieuwe winkelformule, speciaal voor de professionele klant. Een groothandel opgezet als supermarkt. De zelfbedieningsgroothandel was geboren.

Ontwikkeling Makro

In 1969 opent Makro een tweede vestiging in Delft. Gevolgd door de vestigingen in Breda (1970), in Nuth (1971) en drie maanden later in Best. De vestiging in Duiven opent in 1973, in 1987 volgt Hengelo, in 2004 Vianen en sinds december 2008 is er in Dordrecht ook een Makro-vestiging.

In 1990 neemt Makro zelfbedieningsgroothandel Lukas Klamer over. Lukas Klamer is dan al ruim honderd jaar een begrip.

Lukas Klamer

In 1886 opende Johannes Klamer zijn eerste kruidenierswinkel aan de Mauritsstraat in Groningen. Al snel werd deze winkel een groothandel in koloniale waren voor de stad en provincie Groningen. Het bedrijf groeide sterk en verhuisde diverse keren. In 1966 sloot Lukas Klamer B.V. zich aan bij een inkoopcombinatie, gebaseerd op het cash & carry-systeem: de start van de Lukas Klamer zelfbedieningsgroothandel.

In 1990 neemt Makro Lukas Klamer over. De Lukas Klamer-vestigingen Beverwijk, Leeuwarden, Groningen, Wateringen en Nijmegen worden Makro-vestigingen. In mei 2007 worden de laatste Lukas Klamer-vestigingen (Barendrecht, 's-Hertogenbosch en Nieuwegein) ook Makro-vestigingen.

Onderdeel van de Metro Group

Begin 1998 verkoopt SHV de Europese Makro's aan de Duitse METRO Group. SHV is anno 2011 nog steeds eigenaar van de nu ruim 180 Makro-vestigingen in Azië en Zuid-Amerika. De METRO Group is eigenaar van onder andere Mediamarkt. In 2010 realiseerde METRO Group een omzet van ruim € 67 miljard. Het bedrijf telt circa 290.000 werknemers en heeft meer dan 2.100 verkooppunten in 33 landen.

Metro Cash & Carry

METRO Cash & Carry, waartoe Makro Nederland behoort, is de sales-divisie van METRO Group en een van de grootste en belangrijkste retailbedrijven ter wereld.

Bij Makro Nederland werken ruim 5.400 mensen. Ongeveer 300 van hen werken op het hoofdkantoor en de overige medewerkers in de vestigingen.