STATEMENT

 

MAKRO-PASHOUDERS KUNNEN WEER ALLE ZAKELIJKE INKOPEN DOEN

Update 3 maart - Sinds 10 februari mogen niet-essentiële winkels weer hun producten verkopen en per 3 maart mag er op afspraak gewinkeld worden bij de niet-essentiële winkels. Doormiddel van deze aangepaste maatregelen kunnen deze ondernemingen weer open zijn en weer verkopen.

Makro is een groothandel en is open voor ondernemers. Makro voorziet ondernemers – net als andere groothandels – van producten en artikelen voor hun bedrijfsvoering. Groothandels zijn wettelijk gezien niet beperkt in hun openstelling en verkoop, desondanks heeft Makro in december op eigen initiatief besloten om tijdelijk te stoppen met de verkoop van niet-essentiële non-foodproducten.

Nu de ondernemingen in de niet-essentiële categorie hun verkopen kunnen starten, zal Makro ook weer in haar volledige functie van groothandel opereren. Daarom verkoopt Makro weer zoals vanouds het volledige assortiment. Ook kan er via Click&Collect bij Makro inkopen gedaan worden.

Makro hecht sterk aan het opvolgen van de richtlijnen van het RIVM en zal strikt blijven toezien op de naleving daarvan. Makro hanteert een actief deurbeleid en is uitsluitend open voor Makro-pashouders. Dat betekent dat enkel ondernemers met een Makro-pas zakelijk inkopen kunnen doen

 

MAKRO STAAKT TIJDELIJK VERKOOP VAN AANTAL NIET-ESSENTIËLE PRODUCTEN ZOALS SPEELGOED, ELEKTRONICA EN KLEDING

22 december 2020 - Vandaag heeft Makro zelf besloten om tijdelijk te stoppen met de verkoop van non-food artikelen die niet-food gerelateerd zijn. Makro heeft kennis genomen van het publieke debat en toont zich solidair met ondernemend Nederland. Uiteraard blijft Makro wel open voor alle essentiële productengroepen.

Hoewel de groothandels wettelijk gezien niet beperkt worden in hun assortimentskeuze hebben de zelfbedieningsgroothandels vandaag vrijwillig besloten tijdelijk geen niet-essentiële producten te verkopen. Hiermee wordt onder andere bedoeld: elektronica, mediaproducten, kleding en speelgoed. Vandaag bereidt Makro zich voor om dit assortiment vanaf morgen niet meer verkoopbaar te stellen.

Dit besluit is in gezamenlijkheid met het CBL genomen. De maatschappelijke verantwoordelijkheid van de levensmiddelenketens hierin is groot. Makro richt zich met dit besluit dan ook volledig op de ondersteuning van de levensmiddelenbranche. Met extra verkooppunten en ruime winkels hebben de groothandels de afgelopen maanden de supermarkten ondersteund door bezoekersstromen te spreiden en daarmee de druk op supermarkten kunnen verlichten. Nu is het maatschappelijk gezien niet langer wenselijk om deze producten te verkopen. Makro geeft met dit besluit dan ook gehoor aan dit debat.

Voor Makro staat vanzelfsprekend de veiligheid en gezondheid van klanten en medewerkers voorop. Makro voert een deurbeleid waarbij het enkel mogelijk is voor ondernemers met een Makro-pas inkopen te doen bij de vestigingen. Daarnaast worden alle maatregelen en veiligheidsprotocollen van het RIVM en CBL nageleefd. Dit is inclusief de beperking van 1 klant per 10m², die nu nog beperkter zal zijn in verband met het afsluiten van de niet-food gerelateerde non-food afdelingen.

 

MAKRO VESTIGINGEN SLUITEN VOOR NIET-PASHOUDERS

17 december 2020 - Door het aangepaste beleid van de overheid is op donderdag 17 december 2020 de tijdelijke openstelling voor particulieren bij de zelfbedieningsgroothandels beëindigd. Hierdoor is het niet meer mogelijk om zonder een Makro-pas inkopen te doen bij de Makro vestigingen.

Het besluit van de overheid is nadrukkelijk tegen het advies van de supermarkten en de brancheorganisatie CBL. Makro betreurt dit besluit en heeft dit besluit met ongeloof aanvaard, omdat met COVID-19 de spreiding van mensen tijdens de voordagen van kerst van groot belang zijn voor de veiligheid en gezondheid.

Het is voor Makro altijd van essentieel belang geweest om de levensmiddelenbranche te ondersteunen. Met onze extra verkooppunten en ruime winkels hebben wij deze bijdrage kunnen leveren en de druk op supermarkten kunnen verlichten. Makro had graag verder bijgedragen aan een veilige en betrouwbare voedselvoorziening voor alle inwoners van Nederland.

Makro heeft er altijd alles aan gedaan om het inkopen veilig en volgens alle richtlijnen van het RIVM te laten verlopen. We blijven dan ook bereid om opnieuw open te gaan voor niet-pashouders als dat nodig is en de situatie tijdens de pandemie daar om vraagt.