Bierglazen & bierpullen
Met Makro naar succes
Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften
Een groot horeca assortiment
Bespaar met bulkvoordeel
Levering op je gewenste adres
Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*
Alles over bierglazen
Een koel biertje in de tuin, aan de bar of in een restaurant – waar je je bier ook drinkt, bier behoort ongetwijfeld tot één van de populairste drankjes. Niet alleen het soort bier en de smaak spelen hierbij een rol, maar ook het glas waarin het bier wordt geserveerd. Onze gids vertelt je daarom meer over de verschillende bierglazen en bierpullen.
1. Soorten bierglazen
Afhankelijk van het type en de maat van het bier is er het juiste bierglas met de juiste inhoud. Er zijn zeven verschillende soorten bierglazen die we hieronder met je willen delen.
Om mee te beginnen: het verschil tussen een bierglas en bierpul is dat het bier inclusief zijn kraag in een bierglas goed tot zijn recht komt. Ook het aroma van het bier wordt ondersteund door het juiste glas.
1.1 Biertulp en bierbokaal
Tulpvormige bierglazen worden gebruikt voor het serveren of uitschenken van pils, light bieren en lagerbieren. Ook het Keulse bier "Kölsch" wordt in dit type bierglas geserveerd. Biertulpen, een bierglas op voet, concentreren het bieraroma in het bovenste gedeelte.
Deze bierglazen op voet zijn verkrijgbaar in verschillende maten, bestaande uit een ronde kelk met een ronde voet en een korte steel. Tulpvormige bierglazen geven een mooie, bloemachtige kraagvorming in het glas.
Bierbokalen zien er in principe uit als biertulpen met als enige verschil dat de glazen een kortere steel hebben.
1.2 Pilsglas
Een pilsglas heeft een grotere opening en loopt aan de onderkant taps toe. Het bierglas heeft een conische vorm.
1.3 Bierpul
Een bierpul is een traditionele bierkroes die bijzonder robuust en stabiel is. Dit type bierglas heeft een handvat en is in principe geschikt voor het serveren van alle biersoorten. Stenen bierpullen hebben als voordeel dat ze het bier iets langer koel houden dan gewone bierglazen.
1.4 Witbierglas
Het Weizenbierglas wordt ook wel witbierglas genoemd. Dit type bierglas is vooral in Beieren heel populair. Het glas is op de bodem wat smaller en loopt naar de bovenkant toe wijder uit en wordt aan de rand weer iets smaller, waarbij de voet vrij zwaar is. Het koolzuurhoudende bier kan zo zijn volle smaak ontwikkelen.
1.5 Bierglazen fluitjes
Het cilindrische bierglas wordt ook wel vaasje of fluitje genoemd. Door de smalle opening van dit bierglas ontsnapt er minder koolzuur uit het bier. Oud bier wordt ook voornamelijk geserveerd in dit type bierglas.
1.6 Willy bierglas
Dit licht bolle bierglas is een klassiek glas voor licht of donker bier of voor een radler. Het bierglas heeft een dubbel-conische vorm en is verkrijgbaar in verschillende maten. Als er een “halve" wordt besteld, betekent dit in de regel dat er een halve liter bier wordt besteld.
1.7 Plastic bierglazen
Bierbekers hebben een cilindrische vorm en een inhoud van slechts 0,2 of 0,3 liter. Deze worden vaak op feesten en buiten gebruikt. Voor meer informatie kun je ons assortiment wegwerpbekers bekijken.
2. De maten van bierglazen
- De biertulp of de bierbokaal hebben een inhoud van 0,25 en 0,4 liter.
- De inhoud van pilsglazen is 0,3 liter. Waarom? Omdat in de meeste pils flessen 0,3 liter pils zit.
- Een bierpul heeft een inhoud van 0,4 - 0,5 liter. Uitzondering hierop is de zogenaamde traditionele “Maß”, bekend van het Oktoberfest. Deze heeft een inhoud van 1 liter. In een “Maß” wordt voornamelijk light bier geserveerd.
- Witbierglazen hebben in de regel een inhoud van 0,5 liter.
- Een fluitje is in de regel 0,2 of 0,4 liter.
- Bierbekers hebben een kleine inhoud van tussen de 0,2 en maximaal 0,3 liter.
3. Schoonmaken van bierglazen
Bierglazen mogen alleen met warm water en zonder afwasmiddel worden gewassen. Wasmiddel kan residuen en een film op het materiaal achterlaten. Bij ernstige vervuiling kan wel een schoonmaakmiddel gebruikt worden, maar hiervoor moeten middelen uit de speciaalzaak gebruikt worden.
Verder mogen bierglazen niet met een handdoek afgedroogd en/of gepoetst worden, maar moet je ze aan de lucht laten drogen. Voor gebruik moet het bierglas nog een keer kort met water gespoeld worden.
Bierglazen dienen op een droge en stofvrije plaats bewaard te worden. Ook mogen bierglazen nooit in elkaar gestapeld worden, maar naast of achter elkaar in de kast geplaatst worden.
FAQ
Hoeveel kosten bierglazen?
Waarom mag je bij het afwassen van bierglazen geen afwasmiddel gebruiken?
Waar komt de naam Willy glas vandaan?