Menu

    Lamineerapparaten

    Loading...
    Loading...

    Met Makro naar succes

    Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften

    Usp image
    Een groot horeca assortiment
    Usp image
    Bespaar met bulkvoordeel
    Usp image
    Levering op je gewenste adres
    newsletter10%

    Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*

    Professionele lamineerapparaten voor de horeca


    Een lamineerapparaat, ook wel een lamineermachine genoemd, is niet alleen heel praktisch voor het lamineren van menukaarten in de horeca, maar kan ook gebruikt worden om posters of belangrijke documenten te beschermen tegen omgevingsinvloeden. In deze gids vertelt je alles wat je moet weten over het kiezen en gebruiken van lamineerapparaten.


    1. Professionele lamineerapparaten


    Professionele lamineerapparaten zijn ontworpen voor frequent gebruik en kunnen op verschillende manieren lamineren. Zo kunnen sommige lamineermachines koud lamineren, andere warm of allebei. De verschillende modellen worden ook gekenmerkt door hun scala aan functies.


    1.1 Warm lamineren

    Warm lamineren beschermt papier permanent tegen stof en vocht. Door het gebruik van warmte zijn er geen chemicaliën nodig zoals bij koud lamineren. De documenten die je wilt sealen moeten echter wel bestand zijn tegen temperaturen van meer dan 80 ℃. Het is ook belangrijk om te weten dat het papier later niet zonder beschadiging van de folie kan worden gehaald.


    1.2 Koud lamineren

    Sommige warmtegevoelige materialen en documenten kunnen alleen worden behandeld met een koude lamineermachine. Hierbij wordt druk uitgeoefend op een speciale folie met lijmcoating. In tegenstelling tot warm lamineren kan bij deze methode het papier achteraf van de folie worden verwijderd. Dit proces is daarom ook geschikt om documenten tijdelijk tegen vuil te beschermen.


    1.3 Lamineermachine met snijfunctie

    Als je vaak documenten op maat moet snijden, kan het de moeite waard zijn om een lamineermachine met snijfunctie te kopen. Hierdoor hoef je geen aparte snijder aan te schaffen en bespaar je ruimte. Je kunt ook tijd besparen door de hoeken en randen direct na het lamineren met de lamineermachine bij te snijden.


    2. Het kiezen van een lamineerhoes


    Het is heel belangrijk dat je alleen speciale lamineerhoezen gebruikt. Houd er rekening mee dat je verschillende hoezen in het lamineerapparaat moet plaatsen voor warm en koud lamineren.


    Handig: sommige lamineerapparaten worden geleverd met lamineerhoezen zodat je na aankoop meteen aan de slag kunt.


    Of je de voorkeur geeft aan matte of glanzende lamineerhoezen is een kwestie van smaak. Je moet ook nadenken over de lamineerhoes dikte die je wilt gebruiken. Deze wordt gespecificeerd in micrometers of microns. Hoe dikker de lamineerhoes, hoe beter de bescherming en hoe beter de lamineerhoes bestand is tegen kreuken.


    Let op: controleer voor het kopen of de gewenste lamineerhoezen geschikt zijn voor jouw lamineerapparaat.


    3. Formaten van een lamineerapparaat


    Voordat je een lamineermachine kiest, moet je bedenken welke documentformaten je regelmatig wilt lamineren.


    3.1 Lamineerapparaat A4

    Dit is het meest gangbare formaat voor veel documenten en soms ook voor menukaarten. Natuurlijk kun je een A4 lamineerapparaat ook gebruiken om kleinere formaten zoals tafeldisplays of visitekaartjes te lamineren.


    3.2 Lamineerapparaat A3

    Als je vaak grotere documenten dan A4-formaat wilt beschermen tegen omgevingsinvloeden, dan kan het de moeite waard zijn om te investeren in een lamineerapparaat van A3-formaat. Dit betekent dat de machine alle formaten tot A3 kan lamineren.


    4. Lamineerapparaat kopen? Let hier op


    Stel jezelf de volgende vragen voordat je een lamineerapparaat koopt.


    4.1 Welk formaat wil je regelmatig lamineren?

    Afhankelijk van je antwoord, kies je voor een A3 lamineermachine of het kleinere model voor A4 formaat.


    4.2 Welke lamineerhoes diktes moet het lamineerapparaat aankunnen?

    Als je de gelamineerde documenten later wilt vouwen, dan zijn dunnere lamineerhoezen voldoende. Als je echter wilt dat ze zeer goed beschermd zijn en ook kreukvrij, kies dan voor dikkere lamineerhoezen. Controleer bij het kiezen van een lamineerapparaat de specificaties van de fabrikant voor de maximale dikte van de lamineerhoes die het apparaat kan verwerken.


    4.3 Wat voor soort documenten moet je lamineren?

    Zijn de documenten hittebestendig? Dan is een warm lamineerapparaat ook geschikt, terwijl een koud lamineerapparaat beter is voor warmtegevoelige materialen. Je kunt ook kiezen voor een combinatie apparaat dat beide lamineer methoden aankan.


    4.4 Welke functies heb je nodig?

    Is de lamineer functie alleen genoeg voor je of heb je liever een lamineerapparaat met een snijfunctie? Na het lamineren is het vaak zinvol om de randen af te snijden en de hoeken af te ronden. Het kan echter zijn dat je al een snijder hebt en daarom geen lamineerapparaat met deze extra functies nodig hebt.


    5. Laminaat instructies: Bubbelvrij lamineren?


    We leggen je uit waar je op moet letten bij het lamineren:

    1. Het is heel belangrijk dat je de warm lamineermachine voldoende laat opwarmen voordat je met het lamineerproces begint. Deze stap is niet nodig bij koud lamineren.
    2. Gebruik alleen lamineerhoezen die geschikt zijn voor je lamineermachine.
    3. Kies een lamineerhoes die 3 mm tot 4 mm groter is dan het document en lijn deze in het midden uit.
    4. Zorg ervoor dat het document dat in de lamineerhoes past recht in het apparaat ligt.
    5. Start het lamineerproces en snijd bij indien nodig.


    FAQ

    Wat is een lamineerapparaat?

    Wat kun je lamineren?

    Wat is het verschil tussen warm en koud lamineren?

    Kan ik lamineren zonder lamineermachine?