Mobiele airconditioners
Met Makro naar succes
Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften
Een groot horeca assortiment
Bespaar met bulkvoordeel
Levering op je gewenste adres
Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*
De mobiele airco: perfect op warme dagen
Vooral op warme dagen wil iedereen een airconditioner die kan helpen tegen hoge temperaturen. Met een mobiele airconditioner, ook wel afgekort naar een mobiele airco of een portable airco genoemd, kan niet alleen tussen de vier muren van een ruimte worden gebruikt, maar kan ook mee op reis. Verder helpen deze mobiele units restauranthouders om hun ruimtes koel te houden op warme dagen. Ontdek alles over de mobiele airco in onze gids.
1. Wat is een mobiele airco?
Ten eerste, zoals de naam al doet vermoeden, worden mobiele airco’s niet permanent op één plek geïnstalleerd, maar kunnen ze gemakkelijk worden verplaatst. Mobiele airco’s worden dus gebruikt waar ze nodig zijn. Een vaste airconditioner kan daarentegen bijvoorbeeld aan de muur worden geïnstalleerd en niet eenvoudig verplaatst worden.
De belangrijkste voordelen van een mobiele airconditioner zijn de relatief lagere prijs in vergelijking met een split unit, de mobiliteit van het apparaat en het feit dat het niet door een specialist geïnstalleerd hoeft te worden.
Mobiele airco’s zijn niet zo krachtig als split-units. De koelcapaciteit is lager, de units zijn iets luider, de energiekosten zijn iets hoger en omdat ze niet permanent geïnstalleerd zijn, kunnen ze het gebouw verstoren of ruimte innemen.
2. Mobiele airco: de verschillende modellen
2.1 Mobiele airco met slang
De mobiele airco met slang wordt ook wel een monobloc airconditioner genoemd en werken als conventionele split airconditioners. Het koudemiddel in het systeem onttrekt de warme lucht uit de kamer, die vervolgens via de afvoerslang naar buiten wordt geleid. De slang kan door een raam of een opening in de muur worden geplaatst, zodat de warme lucht naar buiten kan. De slang is daarom onmisbaar voor deze airconditioners.
2.2 Mobiele airco zonder slang
De mobiele airco zonder afvoerslang is eigenlijk "slechts" een luchtkoeler. Deze apparaten voeren de warme lucht in de ruimte namelijk niet af naar buiten met een slang. Deze apparaten mogen daarom ook geen airconditioner genoemd worden door de fabrikant.
Echter kunnen de mobiele airco’s zonder slang zeker ook koelen. De uitgeblazen lucht van de units wordt gekoeld met water, ijs of koelpacks, zodat je koude lucht voelt als je in de windstroom van de airco zit. Als je deze hoek echter verlaat, voel je meteen weer de warme lucht.
2.3 Mobiele split airco
Een mobiele split airconditioner bestaat uit twee units. Eén unit bevindt zich binnen en de tweede buiten de ruimte. De units zijn echter met elkaar verbonden.
Hier wordt constant warmte onttrokken aan de binnenruimte. Dit gebeurt met een koelmiddel dat verdampt bij bepaalde temperaturen. De warmte die het nodig heeft om te verdampen, wordt aan de binnenruimte onttrokken. Zo wordt er gekoeld. De buitenunit geeft de warme lucht af aan de omgeving via een warmtewisselaar.
Mobiele split airco’s hebben het voordeel dat ze krachtiger zijn omdat de buitenunit een compressor bevat en daardoor sneller de gewenste temperatuur kan bereiken. Omdat de compressor buiten staat, zijn de units binnenshuis ook veel stiller.
Let op: hoewel de units mobiel zijn, is het nog steeds niet zo eenvoudig om van locatie te veranderen, omdat de buitenunit moet worden aangesloten op de binnenuit.
3. Energie-efficiëntie van een portable airco
Ga je een mobiele airco kopen? Vergelijk dan de energie-efficiëntie van de verschillende apparaten. Een energielabel op de unit vertelt je wat het energieverbruik van de unit is.
De nieuwe EU-energieklassen lopen vanaf 1 maart 2021 van A tot G. Net als voorheen is A de beste en dus meest energiezuinige klasse en is G nu de minst efficiënte klasse. Klasse A vervangt dus de vorige beste klasse A+++. Zoek voor aankoop uit welke energieklasse je apparaat heeft en beslis dan of de aanschafkosten het waard zijn.
4. Stille mobiele airconditioners
Mobiele airco’s zijn meestal niet erg luid. De stilste apparaten hebben een geluidsniveau van 50 db. De luidste apparaten zijn daarentegen niet luider dan 70 db.
De stillere apparaten zijn goed voor warme nachten thuis of zelfs in een stacaravan. Dus als je gevoelig bent voor geluid, zorg er dan voor dat je apparaat slechts een geluidsniveau van 50 db heeft.
70 db is iets luider en komt ongeveer overeen met het geluidsniveau van een haardroger of een stofzuiger. Boven de 80 db heb je alleen maar lawaai en daar moet je rekening mee houden als je een mobiele airconditioner kiest die je ook ’s nachts of in de horeca wilt gebruiken.
5. Koelvloeistof voor mobiele airco’s bijvullen
Mobiele airco’s hebben koelvloeistof nodig om te functioneren. Een lek in het aircosysteem kan ervoor zorgen dat er koelvloeistof weglekt, waardoor de airconditioner minder goed werkt of helemaal niet meer.
Probeer in geen geval zelf koelvloeistof toe te voegen, maar neem contact op met een vakman die eerst het lek in het systeem kan opsporen en het vervolgens kan dichten. Zodra dit is gebeurd, kan de professional ook nieuwe koelvloeistof bijvullen zodat je airconditioner weer perfect werkt.
6. Wat is de beste mobiele airco?
Allereerst is de beste mobiele airco degene met een afvoerslang. Dit is omdat alleen deze apparaten echte airconditioners zijn. Apparaten zonder slang zijn gewoon luchtkoelers die lucht ventileren en koelen door koelpakken, water of ijs. Als je niet in de windtunnel van de luchtkoeler staat, voel je niets van de verfrissing.
De vraag welke mobiele airconditioner het beste is, kan alleen worden beantwoord als je duidelijk bent over het doel waarvoor je hem wilt gebruiken. Bepaal of de airconditioner ook gebruikt zal worden als je wilt slapen, of je het apparaat nodig hebt om te reizen en of het gemakkelijk op een andere locatie geplaatst moet kunnen worden. Afhankelijk hiervan kun je beslissen over de grootte en het rendement.
Mobiele split airco’s bestaan uit twee delen, waarvan er één buiten moet staan en beide units met elkaar verbonden zijn. Ze zijn ook verkrijgbaar in mobiele versies, maar het kost wel wat moeite om ze te verplaatsen.
FAQ
Welke mobiele airconditioner koelt de kamer het beste?