Parasolstandaards
Met Makro naar succes
Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften
Een groot horeca assortiment
Bespaar met bulkvoordeel
Levering op je gewenste adres
Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*
Parasolvoeten: de basis voor elke parasol
Op zonnige dagen is niets leuker dan de tijd buiten door te brengen. Maar de prettige, warme zonnestralen kunnen ook schadelijk zijn voor de huid. Bij een langdurig verblijf in de zon een parasol. Om te zorgen dat de goed en veilig blijft staan, moet deze een passende parasolvoet hebben. In onze gids lees je welke types parasolvoeten er zijn en waar je bij de aankoop op moet letten.
1. Types parasolvoeten
Welke types parasolvoeten zijn er en welke voordelen hebben zij? Hoe kan men weten welke variant de passende is? In dit hoofdstuk presenteren wij de meest gebruikelijke types parasolvoeten en helpen je om de juiste parasolvoet voor jouw parasol te vinden.
1.1 Vulbare parasolvoet
Deze parasolvoeten kunnen met water of zand worden gevuld. Dat heeft twee praktische voordelen:
- Het gewicht van de parasolvoet wordt veranderd,
- Dit type parasolvoet is in niet gevulde staat licht en kan daardoor makkelijk worden verplaatst.
1.2 Parasol kruisvoet
Parasol-kruisvoeten zijn ook makkelijk te verplaatsen, maar deze moeten meestal extra verzwaard worden door planten, bloempotten of iets dergelijks. Kruisvoeten zijn het meest geschikt voor parasols op balkons, omdat de voet makkelijk en ruimtebesparend kan worden opgeborgen.
1.3 Parasolvoet met eigen gewicht
Parasolvoeten met ingebouwd gewicht kunnen niet gevuld worden, maar zijn van een materiaal gemaakt dat zwaar genoeg is om de parasol vast te houden.
Het voordeel van dit type voet is dat deze voor gebruik niet eerst gevuld hoeft te worden en ook niet door platen of iets dergelijks moet worden vastgezet. Maar deze parasolvoeten zijn door hun eigen gewicht niet zo makkelijk te verplaatsen als bijvoorbeeld een vulbare parasolvoet of een kruisvoet.
Als jouw parasol een vaste plek heeft en je deze niet vaak wilt verplaatsen, is een parasolvoet met eigen gewicht aan te bevelen.
1.4 Beplantbare parasolvoet
Een bijzonder praktische variant is de beplantbare parasolvoet, die een parasolvoet met een plantenbak combineert. Om de voet heen een bak, die je met aarde kunt vullen en beplanten.
Zo staat jouw parasol veilig en kun je tegelijkertijd van het zicht op jouw lievelingsbloemen genieten. Aangezien deze variant bijzonder ruimtebesparend is, is deze voet ook geschikt voor kleine balkons.
1.5 Parasolvoet op wielen
Een verrijdbare parasolvoet is heel handig om de parasolvoet eenvoudig naar de juiste plek te verschuiven. Vooral wanneer je de parasol vaak wilt verplaatsen is een parasol op wielen erg aan te raden. Dit scheelt veel slepen en laat je eenvoudig in je eentje schaduw in elke hoek van je terras of tuin creëren.
2. Parasolvoeten van verschillende materialen
Van welk materiaal zijn parasolvoeten gemaakt en wat zijn de meest belangrijke verschillen tussen de varianten? Zijn parasolvoeten van graniet hoogwaardiger dan die van plastic? Welk materiaal is qua kwaliteit het meest hoogwaardig? Hier lees je alles wat je over parasolvoeten van verschillende materialen moet weten.
2.1 Parasolvoet van kunststof
Deze parasolvoet van plastic is vaak van binnen hol en kan dus gevuld worden met water, zand of grind om zo genoeg gewicht te creëren. Tip: combineer de drie materialen om het hoogste gewicht te behalen.
Dit zijn de goedkoopste modellen met het minste onderhoud, echter is deze alleen geschikt voor kleinere parasols. De kunststoffen buis is namelijk minder sterk en kan het gewicht van een hele grote parasol niet aan.
Wie er meer waarde aan hecht dat de parasolvoet praktisch is dan dat deze er mooi uitziet, kan goed voor het model van kunststof kiezen.
2.2 Parasolvoet van graniet
Parasolvoeten die van graniet gemaakt zijn, overtuigen door hun stabiliteit en een bijzonder mooi voorkomen. Qua prijs liggen deze in het hogere segment, maar zijn deze parasolvoeten wel duurzaam en van een hoogwaardige kwaliteit. Parasolvoeten van graniet zijn ideaal voor stijlvolle terrassen en tuinen.
2.3 Parasolvoet van gietijzer
Parasolvoeten van gietijzer zijn zwaar, zeer stabiel en vallen op door hun antiek en nostalgisch ontwerp. Gietijzer is een bijzonder duurzaam en robuust materiaal. Deze parasolvoeten zijn daarom in het hoogste prijssegment te vinden, maar zijn een lonende investering.
Vanwege hun robuustheid en vorm zijn parasolvoeten van gietijzer het meest geschikt voor tuinen in een romantische of vintage stijl.
2.4 Parasolvoet van beton
Een parasolvoet van beton met een RSV-buis voor de parasol zelf is een van de meest populaire opties. Dit komt omdat ze relatief klein zijn, dus minder ruimte in beslag nemen, voor het gewicht en de stabiliteit die ze bieden.
3. De kenmerken van parasolvoeten
Waarop moet je bij de aankoop van parasolvoeten letten? Hoe kan men ontdekken welke voet bij welke parasol past? Hoe zwaar zijn parasolvoeten? Wij geven je antwoord op deze vragen en leggen alle aspecten uit, waarop je bij de aankoop van parasolvoeten moet letten.
3.1 Diameter specificatie voor parasols
Een bijzonder belangrijke factor bij de aankoop van een parasolvoet is dat deze past bij de betreffende parasol. Als de stang van de parasol te breed is, past de parasol niet in de voet. Als deze te smal is, zakt de parasol in de voet naar beneden.
Let daarom op de specificaties op de parasolvoet voor welke maat parasol deze geschikt is. Deze waarde wordt bij de meeste parasolvoeten als diameter in mm aangegeven. Sommige parasolvoeten zijn zelfs flexibel in te stellen en geschikt voor verschillende parasolmaten.
Je hebt ook de keuze uit verschillende vormen van de parasolstandaard zelf. Zo kun je kiezen uit bijvoorbeeld een parasolhouder die rond of vierkant is. De vorm maakt geen verschil op de stabiliteit, wel is het aan te raden een relatieve platte voet te kiezen aangezien deze stabieler is en minder snel zal omwaaien.
3.2 Gewicht en stabiliteit
Om te voorkomen dat de parasolvoet bij wind of andere invloeden van buiten samen met de parasol omvalt, is het belangrijk dat deze zeer stabiel is.
Naast het materiaal is ook het gewicht van de voet een indicatie voor zijn stabiliteit. De meeste parasolvoeten hebben een gewicht van ca. 10 kg tot 45 kg.
3.3 Weersbestendigheid en opbergen van parasolvoeten
Het beste is om een parasolstandaard tijdens de wintermanden of wanneer deze niet gebruikt wordt, binnen of onder een afdek op te bergen.
Parasolvoeten van beton en graniet zijn het meest weersbestendig en kunnen gerust het hele zomerseizoen buiten staan. Kunststoffen parasolvoeten kunnen beter opgeborgen worden wanneer deze niet gebruikt worden. Dit komt omdat het materiaal door de zon verkeurd en door de temperatuurswisselingen verzwakt.
FAQ
Waar en hoe moeten parasolvoeten worden opgeslagen?
Wat zijn de prijzen voor parasolvoeten?
Hoe maak ik mijn parasolvoet schoon?
Hoe zwaar moet een parasolvoet zijn?