Menu

    Kookpannen en Braadpannen

    Loading...
    Loading...

    Met Makro naar succes

    Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften

    Usp image
    Een groot horeca assortiment
    Usp image
    Bespaar met bulkvoordeel
    Usp image
    Levering op je gewenste adres
    newsletter10%

    Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*

    Kookpannen: robuuste allrounders voor de keuken


    Ongeacht of voor de horeca of voor particulier gebruik – hoogwaardige kookpannen, ook wel een kookpot genoemd, horen bij de basisuitrusting van elke keuken en zijn cruciaal voor een geslaagd gerecht. Deze gids geeft je daarom een uitgebreid overzicht van de verschillende soorten kookpannen en beantwoordt jouw vragen met betrekking tot materialen, reiniging en onderhoudseisen.


    1. De verschillende modellen kookpannen


    1.1 Groente- en soeppannen

    Ongeacht of je stamppot, goulash of chili con carne aan het maken bent – deze pannen bieden voor alle gerechten voldoende ruimte. Een soepanis namelijk een vrij hoge pan, waarbij de hoogte meestal groter is dan de diameter.


    De hoge rand van de soeppan zorgt enerzijds voor een optimaal gebruik van de opstijgende warmte, maar maakt het ook mogelijk om vlees, vis of groenten in lagen in de pot te leggen. Verder kunnen soeppannen ook gebruikt worden voor het conserveren van fruit of groente.


    Met een passend mandje kunnen groente- of soeppannen ook als alternatief voor een friteuse worden gebruikt om patat of kipnuggets te bereiden.


    1.2 Melkpannen

    Er bestaan speciale melkpannen, die vooral geschikt zijn voor de bereiding van gerechten die snel kunnen aanbranden of overkoken. Denk bijvoorbeeld aan rijstepap, griesmeelpap, custardpudding en béarnaisesaus. De pannen zijn verder ook geschikt voor het smelten van couverture en chocolade.


    Een melkpan is vaak een hoge pan met een handvat en schenktuit, zodat het schenken van melk of sausen zonder morsen gaat. Vaak hebben deze pannen een antiaanbaklaag zodat ze eenvoudig schoon te maken zijn.


    1.3 Asperge- en pastapan

    Asperge- en pastapannen worden gekenmerkt door de hoge wanden en hun inzet. Asperges, wortelen of spaghetti worden zachtjes in de stoom van het kookwater gekookt en behouden door de gelijkmatige warmteverdeling hun voedingsstoffen en smaak.


    Natuurlijk kun je jouw asperges ook in een gewone pan bereiden, maar hierin worden deze lange groentes volledig bedekt met water, waardoor de gevoelige aspergepunten sneller gaar zijn dan de rest van de groente.


    In een speciale asperge pan met inzet steken de punten boven het water uit en komen deze dus alleen in contact met de hete stoom. Daardoor worden de asperges bijzonder zacht gekookt en behouden hun waardevolle vitamines en mineralen.


    1.4 Braadpannen

    Braadpannen, die ook sudderpannen worden genoemd, zijn platte pannen die bijzonder geschikt zijn voor het aanbraden en sudderen van gerechten zoals rundervinken, sudderlappen of goulash. De lage rand en de brede bodem zorgen ervoor dat de vloeistof in de pan snel inkookt en dat het vlees snel en over een groot oppervlak kan worden dichtgeschroeid.


    De lage rand zorgt er bovendien voor dat de gerechten snel en makkelijk omgekeerd kunnen worden. Braadpannen of sudderpannen van staalkeramiek of gietijzer garanderen een uiterst continue warmteverdeling en daardoor een bijzonder gelijkmatig garen.


    1.5 Sauteerpannen

    Sauteerpannen zijn uitstekend geschikt voor het opkloppen en inkoken van sauzen. Door de conische vorm kan elke hoek in de pan makkelijk met een garde of pollepel worden bereikt, en worden zelfgemaakte sauzen, zoals bijvoorbeeld een hollandaisesaus, perfect opgeklopt.


    Sauteerpannen worden in de horeca en in particuliere keukens ook graag gebruikt om groente in boter te sauteren of om vlees dicht te schroeien.


    1.6 Vleespannen

    Vleespannen zijn in principe simpele kookpannen. Deze gemiddeld hoge pannen worden vooral gebruikt voor de bereiding van traditionele vleesgerechten, groente, pasta of rijst.


    2. Kookpotten van verschillende materialen


    Pannen zijn van heel uiteenlopende materialen verkrijgbaar. De meest gebruikelijke materialen zijn vatten we hieronder voor je samen.


    2.1 Kookpot van roestvrij staal

    +  geschikt voor professioneel gebruik in de horeca

    +  hoge smaak- en geurneutraliteit

    +  zelfs bij continu gebruik duurzaam en robuust

    +  makkelijk te reinigen en daardoor bijzonder hygiënisch

    -  zuiver roestvrij staal geleidt hitte minder goed


    2.2 Gietijzeren kookpot

    +  geschikt voor zacht braden en sudderen

    +  gelijkmatige warmteverdeling en langdurige hitte-opslag

    +  bijzonder hoge temperaturen mogelijk

    -  groot eigen gewicht

    -  kunnen bij grote temperatuurschommelingen breken


    2.3 Kookpan van koper

    +  zeer hoog vermogen om hitte te geleiden

    +  zien er aantrekkelijk uit en zijn daardoor ook geschikt voor het serveren

    -  gevoeliger oppervlak dan bijvoorbeeld potten van roestvrij staal

    -  niet vaatwasmachinebestendig

    -  pannen van koper hebben meer onderhoud nodig om lang mooi te blijven


    2.4 Kookpan van keramiek

    +  uitstekende antiaanbaklaag

    +  bestand tegen zeer hoge temperaturen

    +  makkelijk te reinigen en vaatwasmachinebestendig

    -  coating niet zeer duurzaam


    2.5 Kookpot van aluminium

    +   snel verhitten mogelijk

    +  bestand tegen zuur en krassen

    +  laag gewicht en daardoor ideaal voor gebruik op de camping of buiten

    -  laag vermogen om hitte te geleiden


    3. Potten: welke soorten antiaanbaklagen zijn er?


    Een pot met een antiaanbaklaag zorgt ervoor dat gerechten tijdens het koken niet aanbranden of blijven plakken. De meest gebruikelijke antiaanbaklagen zijn van keramiek, teflon of marmer en maken desgewenst een vetvrije bereiding van jouw gerechten mogelijk. Coatings van keramiek zijn in principe robuuster en daardoor duurzamer dan coatings van teflon.


    4. Kleine keukenhulpjes met een groot effect


    In de Makro webshop vind je naast een groot assortiment aan kookgerei ook praktische toebehoren zoals:

    • Dekselhouders
    • Kwart-inzetstukken
    • Aardappel inzetstukken
    • Spatbeschermers
    • Stoom-inzetstukken voor groenten
    • Au-bain-marie inzetstukken


    5. Kookpannen afwassen en onderhouden


    Om te zorgen dat jouw pannen een zo lang mogelijke levensduur hebben, is het cruciaal om ze op de juiste manier af te wassen en te onderhouden. Hier enkele tips:

    • Voor het afwassen van pannen met een coating mogen absoluut geen hulpmiddelen zoals staalwol of schuurmiddel gebruikt worden.
    • Roestvrijstalen potten kunnen na het koken met warm water worden afgewassen of in de vaatwasmachine worden gezet. Advies: verwijder voedselresten van tevoren met warm water!
    • Kalkaanslag of verkleuringen kunnen met een beetje citroen- of azijnzuur makkelijk worden verwijderd.
    • Hardnekkig vuil zoals vet of ingebrand vuil mag nooit met staalwol of een harde borstel worden bewerkt. Laat de pan liever in heet water met afwasmiddel inweken of gebruik een huismiddeltje zoals bakpoeder of azijnzuur.


    FAQ

    Welke kookpannen zijn geschikt voor een inductie fornuizen?

    Wat zijn de voor- en nadelen van handvatten van metaal en kunststof?

    Hoe reinig ik een aangebrande pan?