Warmhoudtoestellen
Met Makro naar succes
Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften
Een groot horeca assortiment
Bespaar met bulkvoordeel
Levering op je gewenste adres
Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*
Warmhoudtoestellen: geniet van warme gerecht
Het is algemeen bekend dat vers gekookt eten nog altijd het lekkerst is. Maar wat als je favoriete gerecht niet lang warm blijft? Warmhoudtoestellen zijn de ideale oplossing om ontbijt, lunch en zelfs diner langer warm te houden voor gasten, zodat de ideale smaak behouden blijft. In het volgende artikel vind je de belangrijkste informatie over de praktische warmhoudtoestellen.
1. Warmhoudtoestel modellen
Met warmhoudtoestellen kun je je gasten verwennen met een gevarieerd culinair aanbod. Of je nu een ontbijtbuffet serveert of een heel sterrenrestaurant runt, warmhoudtoestellen in veel verschillende maten en modellen zijn niet alleen geschikt om eten warm te houden, maar zorgen er met een paar trucjes ook voor dat het buffet er nog lekkerder uitziet.
1.1 De warmtebrug & warmhoudlamp
Warmtebruggen lijken op een warmhoudlamp, het functionele principe verschilt eigenlijk alleen in de intensiteit van de afgegeven warmte. De warmhoudlamp wordt precies op het voedsel gericht, zodat de gerechten uiterst efficiënt warm worden gehouden. Een warmtebrug wordt meestal aan het plafond of aan een eigen bevestigingsapplicatie bevestigd en hangen dus boven het eten.
1.2 Het waterbad
Water slaat warmte heel efficiënt op. Warmhoudtoestellen in de vorm van een waterbad zijn dus aanzienlijk energiezuiniger dan andere vergelijkbare modellen. De GN-bakjes liggen in het hete water en verwarmen zo de hele bak eten.
1.3 De warmhoudplaat
Een warmhoudplaat heeft een verwarming in of onder een plateau geïntegreerd. Door eten en gerechten vervolgens op de plaat te zetten, word het eten warm gehouden zonder het verder te garen. Dit is een heel handig onderdeel van elk buffet, om heerlijk warm eten aan te bieden.
1.4 De sauswarmer
Heerlijke sauzen geven elk gerecht net dat beetje extra’s. Het is echter belangrijk om een beproefde sauswarmer te gebruiken om te voorkomen dat de saus overkookt of gaat vlokken. Je kunt modellen gebruiken die meerdere sauzen tegelijk warm kunnen houden.
1.5 De soepwarmer
Vooral soepen moet je altijd warm kunnen opdienen. Een soepwarmer is de beste manier om dit te doen. De modellen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en hebben meestal een kleine opening met een geïntegreerde opscheplepel. Dit maakt serveren en portioneren veel gemakkelijker.
2. Materiaal van warmhoudtoestellen voor voedsel
In het ideale geval zijn warmhoudtoestellen gemaakt van warmtevasthoudend materiaal. In de regel worden ze daarom gemaakt van aluminium en de handvatten worden vaak bedekt met plastic om ze hanteerbaar te houden.
Als alternatief worden warmhouders met een waterbadfunctie vaak gemaakt van roestvrij staal om de stabiliteit van de houder te vergroten. Het is belangrijk dat er aan de binnenkant geen materialen worden verwerkt die gemakkelijk brandbaar of zelfs smeltbaar zijn.
Verwarmingselementen zitten meestal aan de onderkant en moeten veilig geïsoleerd zijn om kortsluiting te voorkomen. Handig is dat aluminium en roestvrij staal bijzonder resistente materialen zijn, zodat de dagelijkse omgang niet te snel leidt tot krassen of barsten.
3. Warmhoudtoestellen in verschillende maten
In de Makro webshop vind je warmhoudtoestellen in kleinere formaten voor gezellige bed & breakfasts, maar ook grotere modellen met meer volume die geschikt zijn voor professioneel gebruik in restaurants en grote hotels. Ook hier is het vaak aan te raden om voor een middelgroot model te gaan en eventueel meerdere voedselwarmer naast elkaar te zetten.
Een soepwarmer heeft een volume van rond de 5 tot 10 liter, terwijl klassieke warmhoudplaten een oppervlakte hebben van ongeveer 40 cm x 40 cm.
4. Ontwerpkeuze voor warmhoudtoestellen
Warmhoudtoestellen staan meestal direct bij het buffet. Daarom is functionaliteit alleen niet genoeg en moet het ontwerp ook aantrekkelijk zijn. Niet verrassend worden warmhoudtoestellen meestal gekenmerkt door een bijzonder strak afgewerkt oppervlak met gladde randen en hoeken. Minimalisme heeft hier de hoogste prioriteit, zodat niet alleen het uiterlijk wordt verbeterd, maar ook het onderhoud wordt vereenvoudigd.
5. Een warmhoudtoestel kopen
Voordat je een warmhoudtoestel kiest, moet je eerst analyseren welke gerechten je bijzonder vaak zult bereiden.
Als je een heel wisselend menu hebt, is een warmhoudbrug aan te raden. Je kunt deze gebruiken om allerlei gerechten warm te houden, zoals gebak, aardappelen, vlees en zelfs groentepannen. Qua ontwerp is het de moeite waard om een eenvoudig vormgegeven model te kiezen waarin, als het even kan, geen etensresten terecht kunnen komen.
Let er bij het kopen op dat je ook compatibel serveergerei aanschaft om het portioneren en serveren voor je gasten te vereenvoudigen.
Als je voedselwarmers nodig hebt voor cateringdiensten, is het ook beter om voor aluminium te gaan, omdat deze varianten meestal een lager gewicht hebben en daarom gemakkelijker te vervoeren zijn.
6. Schoonmaken en onderhoud
Warmhouders moeten na elk gebruik grondig worden schoongemaakt. Aangebrande etensresten moeten niet met een te ruwe spons worden afgeschraapt, maar eerst in een beetje water en afwasmiddel worden gedrenkt.
Kijk voordat je koopt in de beschrijving of het model geschikt is voor de vaatwasser of niet. Je moet er echter ook rekening mee houden dat de afmetingen compatibel moeten zijn met je vaatwasser. Demontabele modellen zijn daarom een bijzonder onderhoudsvriendelijk alternatief.
FAQ
Wat zijn warmhoudtoestellen voor voedsel?
Van welk materiaal zijn warmhoudtoestellen gemaakt?
Voor welke gerechten zijn warmhoudtoestellen geschikt?