Wassen & drogen
Met Makro naar succes
Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften
Een groot horeca assortiment
Bespaar met bulkvoordeel
Levering op je gewenste adres
Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*
Wassen en drogen - het juiste apparaat
Er zijn veel verschillende apparaten om te wassen en te drogen. Wasmachines, drogers en combinatietoestellen zijn al lang onmisbaar in alle huishoudens. De belangrijkste factoren zijn laadvermogen, benodigde ruimte, energie-efficiëntie en speciale programma's. Jouw wasgoed moet immers altijd fris en schoon ruiken. Hier lees je waarop je moet letten bij de aanschaf van jouw nieuwe was- en droogapparatuur.
1. Welke was- en droogapparaten zijn beschikbaar?
Voorlader of bovenlader? Vrijstaand of ingebouwd? En wat betekenen de energie-efficiëntieklassen? Wij leggen de verschillen uit en adviseren je bij het kiezen van het juiste model. Van was-droogcombinaties tot warmtepompdrogers - hier vind je welk apparaat het beste bij jouw behoefte past.
1.1 Voorladers en bovenladers
Er zijn twee soorten: voorladers, die je van voren vult, en bovenladers, die je van bovenaf vult. Deze laatste zijn bijzonder smal en dus ruimtebesparend, maar hebben slechts een beperkte capaciteit. De voorladers, die meestal wat hoger geprijsd zijn, zijn wat groter, draaien meer rond en bieden daardoor een stabielere stand.
Het kijkvenster, dat meestal op voorladers te vinden is, geeft je de mogelijkheid het was- en droogproces te bekijken. De keuze hangt ook af van jouw voorkeurspositie: als je bijvoorbeeld knieproblemen hebt, kan het vullen van bovenaf ergonomische voordelen opleveren; als je meer last hebt van jouw rug, geldt het tegenovergestelde.
1.2 Welke capaciteit voor welke behoeften?
Voor kleine huishoudens met één of twee personen zijn kleine machines met een capaciteit van 4 tot 5 kg vaak voldoende. Standaard machines hebben een capaciteit van 5,5 tot 8 kg Groot textiel, bijvoorbeeld zware jassen en dikke dekens, worden het best gewassen in een grotere machine met een capaciteit van meer dan 8 kg.
Voor bijzonder vaak wassen, zoals in grote gezinnen en voor werkkleding, zijn er speciale XL-machines met een capaciteit van 9 tot 15 kg. Houd er ook rekening mee dat de capaciteit van de droger niet overeenkomt met hetzelfde aantal kledingstukken als dat van een vergelijkbare wasmachine: aangezien stoffen tijdens het drogen uitzetten, moet de capaciteit van de droger altijd iets groter zijn.
1.3 Wassen en drogen in één
Een combinatietoestel is ideaal voor occasioneel gebruik. Vooral eenpersoonshuishoudens, waar slechts een kleine hoeveelheid wasgoed wordt gedaan, en kleine flats die ruimtebesparende oplossingen vereisen, hebben baat bij een was-droogcombinatie.
De drooge prestaties zijn vergelijkbaar met die van een conventionele condensdroger, maar deze apparaten hebben relatief veel elektriciteit nodig. Denk er ook aan dat het laadvolume van de wasmachine niet hetzelfde is als dat van de droger: tijdens het droogproces ontvouwt het wasgoed zich en krijgt het dus meer volume. Ook wordt voor grote en zware stoffen een autonome warmtepompdroger aanbevolen.
2. Wassen & drogen: let hierop bij het kopen
Vraag je je af waar je op moet letten bij het kopen van een wasmachine? Wij hebben de belangrijkste punten hieronder samengevat.
2.1 Prijsklasse voor wasmachines en drogers
Wasmachines zijn er in verschillende prijsklassen, afhankelijk van het apparaat, het model en het merk.
- Wasmachines voor huishoudelijk gebruik variëren van 250 tot 900 €, afhankelijk van de functies en de grootte.
- Een soortgelijke prijsklasse geldt voor wasdrogers: reken hier met 250 tot 700 €.
- Combinatietoestellen zijn meestal iets duurder.
- Ook de exploitatiekosten zijn belangrijk: een machine die aanvankelijk duurder is, kan zichzelf snel terugverdienen dankzij het lage energieverbruik.
2.2 Programma's van Eco tot Wol
Alle moderne machines hebben talrijke speciale programma's. Hoewel je het huishoudelijk wasgoed zelden warmer dan 40 °C hoeft te wassen, speelt de temperatuur zeker een rol. Tegen virussen zijn 60 °C programma's bijvoorbeeld nog effectiever en hygiënischer. Kookwas is relevant voor beddengoed en belangrijk voor mensen met een allergie.
De machine moet ook een easy-care instelling en een delicatesse instelling hebben om alle gebruikelijke stoffen correct te behandelen. Apparaten van populaire merken zoals AEG, Siemens of Bosch hebben ook korte wascycli en bijzonder zuinige eco-wascycli. Als je delicate stoffen wilt wassen, kijk dan uit naar speciale wol- en handwas standen.
2.3 Oude en nieuwe energie-efficiëntieklassen
In principe informeert de energie-efficiëntieklasse je over het verwachte verbruik van een huishoudelijk apparaat. Uit het label kun je de milieuvriendelijkheid en de verwachte exploitatiekosten afleiden. Machines die tot 2020 worden vervaardigd, volgen de oudere etikettering, waarbij "A" wordt gevolgd door verschillende plus niveaus.
De nieuwere etikettering, met een iets ander etiket dan in 2020, gaat gepaard met een gradatie om de steeds efficiëntere machines weer te geven. Ook is de rating procedure aangepast, waardoor er geen eenvoudige conversie tussen de twee etiketten is. Zo is A nu het label voor de meest energiezuinige apparaten, echter bestaan er nog geen die aan de eisen van deze klasse voldoen. Het nieuwe etiket biedt ook meer gedetailleerde informatie, bijvoorbeeld over volume en waterverbruik.
3. Accessoires en reserveonderdelen
Ook voor wasmachines en drogers zijn accessoires en onderdelen verkrijgbaar:
- Droogballen en wasballen
- Toebehoren voor het aansluiten van de machines
- Reparatie toebehoren, van V-snaren tot afdichtingen en slangen
- Afzonderlijke onderdelen zoals een pluizenfilter
- Trillingsdempers en voetstukken voor installatie
Ga na of er voor jouw model accessoires en/of reserveonderdelen beschikbaar zijn.
4. Conclusie: wassen en drogen
Voor incidenteel gebruik is een ruimtebesparende was-droogcombinatie geschikt. Deze drogen net zo betrouwbaar als een droger, maar vergen echter meer elektriciteit en hebben slechts een beperkte capaciteit.
Hoe meer je wast en hoe vaker je wast, hoe belangrijker het water- en energieverbruik. Je exploitatiekosten worden hier namelijk door beïnvloed. Vooral voor grote gezinnen of als je regelmatig werkkleding, beddengoed of dekens wilt wassen, kan de aanschaf van een wat duurder apparaat zich snel terugverdienen. Verder zijn smalle bovenladers ruimtebesparend en goedkoop, terwijl voorladers stabieler en groter zijn.
Vind in onze webshop de perfecte was- en droogmachine voor jouw behoefte.
FAQ
Welke apparaten zijn beschikbaar voor het wassen en drogen?
Wat zijn de nieuwe energie-efficiëntieklassen?
Welke capaciteit wasmachine heb ik nodig?