Bakovens
Met Makro naar succes
Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften
Een groot horeca assortiment
Bespaar met bulkvoordeel
Levering op je gewenste adres
Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*
De oven: het hart van iedere keuken
Of het nu gaat om pizza's, ovenschotels of brood: een goede oven hoort bij de basisuitrusting van een goede keuken. Omdat je oven, ook wel een bakoven genoemd, elke dag in gebruik is, moet de oven uiteraard krachtig en van hoge kwaliteit zijn. In onze Makro webshop vind je een ruime keuze aan verschillende apparaten die aan alle mogelijke wensen voldoen.
1. De juiste oven voor jouw doeleinden
In het algemeen is een oven onmisbaar in ieder horecabedrijf en in iedere keuken. Als het hart van de keuken zijn de ovens specifiek ontworpen voor de verschillende eisen in zo'n omgeving en kunnen ze ook bij continu gebruik voldoen aan de veelzijdige uitdagingen en behoeften.
Om deze reden hebben ovens een scala aan functies en zijn ze gericht op duurzaamheid en betrouwbaarheid. Veel van onze ovens hebben ook een zelfreinigingsfunctie, waardoor de apparaten altijd gemakkelijk kunnen worden schoongemaakt, wat tijd en moeite bespaard.
Welke oven uiteindelijk geschikt is voor jou, hangt af van verschillende factoren. Lees meer hierover hieronder.
2. Ovens voor in het horecabedrijf
De meeste horecaondernemingen moeten een grote verscheidenheid aan gerechten in korte tijd bereiden. Dat is niet alleen voor de horecaprofessionals een opgave, maar ook voor de apparatuur in de keuken. Daarom is het zeer belangrijk om de juiste oven te hebben voor jouw specifieke benodigdheden. Hier volgt een overzicht van verschillende modellen.
2.1 De heteluchtoven
Heteluchtovens behoren tot de populairste ovens onder gastronomen, omdat dit type oven een gelijkmatige bereiden van gerechten mogelijk maakt. In tegenstellingen tot ovens met verhittingselementen, waarbij het voedsel dicht in de buurt van de warmtebron sneller garen dan voedsel dat er verder vanaf staat, worden in dit type oven de gerechten door de hete, circulerende lucht gelijkmatig gegaard.
Om ook op lange termijn plezier te hebben van je oven raden wij apparaten van edelstaal aan. Door de hoge kwaliteit en de robuustheid van dit materiaal is dit een betrouwbare en duurzame toevoeging aan je keuken.
De heteluchtoven is beschikbaar in verschillende grootten en kunnen zo op jouw individuele behoeften worden afgestemd. Meestal kan je kiezen uit modellen in zilver, zwart of een mix van beide.
2.2 De combioven
Bij de combioven worden de oven en stoomoven samengevoegd tot één apparaat. Deze fusie breidt het aantal mogelijkheden in de keuken enorm uit, omdat beide functies gecombineerd kunnen worden gebruikt. Hierdoor kan de combioven droge hitte combineren met vochtige hitte en deze afwisselend toepassen in geautomatiseerde gaarprogramma’s.
Stomen heeft vooral als voordeel dat er minder water bij komt kijken en dat de gerechten gelijktijdig veel zachter gegaard kunnen worden. Dit heeft niet alleen een positief effect op de smaak, maar ook op het vitamine- en mineralengehalte van de gerechten.
Ook vis en zeevruchten laten zich op deze manier zeer goed bereiden. De combioven is net als de heteluchtoven beschikbaar in zilver, zwart of een mix van beide.
Tip: je kunt ook voor een inbouw combioven kiezen, die netjes in je keuken is weggewerkt. Hier later meer over.
2.3 Elektrische oven
De elektrische oven wordt ook wel een conventionele oven genoemd en wordt simpelweg verhit door elektrische onderdelen boven en onder in de oven. Dit is een statische warmtestraling, dat in tegenstelling tot een heteluchtoven de hitte niet rond blaast.
2.4 Vrijstaande en inbouwoven
Ongeacht of je voor een heteluchtoven, een combioven of een elektrische oven kiest, je kunt bij elke nog een onderscheid en keuze maken tussen een vrijstaande of een inbouw model.
Een vrijstaande oven is, zoals de naam al verklapt, een oven die vrij in de keuken kan worden geplaatst. Je kan de vrijstaande oven dus overal neerzetten. Dit is vooral handig in keukens waar er weinig plek beschikbaar is.
Een inbouwoven kun je netjes wegwerken in je keuken – bijvoorbeeld in een kastje of kookeiland of onder het aanrechtblad. Dit geeft een strak resultaat en zorgt ervoor dat je oven nergens in de weg staat.
2.5 Inschietovens en wagenovens
Inschietovens en wagenovens zijn vooral interessant voor pizzeria's en bakkerijen, omdat ze het mogelijk maken om meerdere pizza's, broden of broodjes tegelijkertijd te bereiden. Deze gespecialiseerde ovens zorgen voor een constante kwaliteit van de bakwaren, door de constante temperaturen en luchtvochtigheid.
Er is een grote selectie van verschillende inschietovens en wagenovens op de markt, sommige modellen bieden zelfs plaats aan 18 bakplaten. De ingebouwde thermostaat maakt handmatige instellingen mogelijk voor de optimale rijstemperatuur. De meeste inschietovens en wagenovens zijn ook gemaakt van roestvrij staal vanwege de kwaliteit van het materiaal.
3. Criteria bij de aanschaf van een bakoven
Aangezien er veel verschillende soorten en varianten van ovens zijn, zijn belangrijke criteria bij de keuze voor de juist oven: het materiaal, de prijs, de beschikbare ruimte op locatie en natuurlijk het beoogde gebruik.
Daarom is het belangrijk altijd zelf na te gaan, waar je het apparaat voor nodig hebt en hoe je de oven optimaal kunt inzetten. Soms is het zinvol een grotere oven aan te schaffen, soms zijn meerdere kleinere ovens juist gepast en ook een combinatie van verschillende grootten en soorten ovens is mogelijk.
Een ander belangrijk criterium is natuurlijk het energieverbruik van het apparaat, omdat stroomvreters de energiekosten snel omhoog kunnen drijven. Let daarom altijd ook op het stroomverbruik van iedere oven, zodat je aan het eind van de maand bij de energierekening niet voor verrassingen komt te staan. Vooral ovens met pyrolyse-functie (zie hieronder) staan bekend om hun hoge verbruik.
4. Het reinigen van de oven
Omdat de oven voortdurend in gebruik is en met verschillende producten in aanraking komt, is het belangrijk om de oven regelmatig te reinigen. Veel horeca-ovens hebben een zelfreinigingsfunctie die het onderhoud van de oven vergemakkelijken. Zelfreinigende ovens werken op drie verschillende manieren:
4.1 Pyrolyse-reiniging
De meeste voorkomende methode voor zelfreiniging is de zogenaamde pyrolyse. Hierbij wordt de oven tot ca. 300 ℃ verhit, zodat alle achtergebleven voedselresten verbranden en in de vorm van as op de boven van de oven belanden.
Dit proces duurt 1-3 uur. De deur van de oven vergrendelt zich daarbij automatisch en daardoor is de oven tijdens dit proces niet bruikbaar. De as die overblijft kan na afloop met een vochtige doek verwijderd worden.
4.2 Katalyse-reiniging
Er zijn ook ovens die zijn uitgerust met een speciale coating van emaille of keramiek in combinatie met metaaloxiden, die juist voorkomt dat voedselresten verbranden.
Vet valt hierbij door de metaaloxiden al uiteen tot water en kooldioxide bij 200 ℃, waardoor het reinigingsproces tijdens het bakken al plaatsvindt.
Goed om te weten: deze zogenaamde katalyse werkt echter bij suiker- en zuurhoudende verontreinigen minder goed, dus in sommige gevallen kan handmatige reiniging alsnog nodig zijn.
4.3 Hydrolyse-reiniging
Enkele ovens beschikken over een zogenaamde hydrolyse-functie. Bij hydrolyse wordt water samen met een beetje spoelmiddel samen in de oven gespoten en daarna door het speciale hydrolyseprogramma verdampt. Deze methode vergemakkelijkt de handmatige reiniging.
Tegenwoordig kan deze reinigingsmethode ook bij bijna alle nieuwere ovens worden gebruikt, zelfs als ze niet over een speciaal programma beschikken.
Als je met reinigingsmiddelen gaat werken, let er dan altijd op dat ze niet te agressief zijn. Veel schoonmaakmiddelen tasten namelijk de gevoelige oppervlakken van de oven aan en kunnen daardoor de coating beschadigen. Om ervoor te zorgen dat je lang gebruik kunt blijven maken van je oven, moet je altijd een passend schoonmaakmiddel gebruiken.
FAQ
Hoeveel kost een goede oven?
Hoe kan ik mijn oven het beste schoonmaken?
Welke oven is voor mij het beste?