Menu

    Verwarming

    Loading...
    Loading...

    Met Makro naar succes

    Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften

    Usp image
    Een groot horeca assortiment
    Usp image
    Bespaar met bulkvoordeel
    Usp image
    Levering op je gewenste adres
    newsletter10%

    Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*

    Verwarming voor professioneel gebruik


    Elke hotel, bar of restaurant moet altijd aangenaam warm zijn, zodat jouw gasten zich op hun gemak kunnen voelen. Vooral in oudere gebouwen kan het voorkomen dat een kamer geen (goed werkend) verwarmingssysteem heeft. In dit geval komt elektrische verwarming goed van pas. In deze gids vatten we verschillende soorten verwarming voor je samen en vertellen we je waar op te letten tijdens de aankoop.


    1. Soorten verwarming


    1.1 De olieradiator

    De term ‘olieradiator’ zorgt vaak voor enige verwarring. Veel mensen denken ten onrechte dat het gaat om een op olie werkende radiator. Hoewel de naam anders doet vermoeden, gaat het bij een olieradiator om een mobiele elektrische kachel die stroom omzet in warmte. De kachel hoeft dus niet gevuld te worden met olie, maar hoeft alleen maar op een stopcontact te worden aangesloten.


    De werking van een olieradiator is vrij eenvoudig: binnenin het apparaat wordt olie verwarmd, die via de ribbels van de kachel aan de omgeving wordt afgegeven. Deze verwarmingsribbels zorgen voor een groter oppervlak en een snelle afgifte van warmte aan de omgevingslucht.


    Een van de voordelen van een oliekachel is dat je er ook grotere ruimtes mee kunt verwarmen. Naast olie wordt soms water als verwarmingsmedium gebruikt. Olie heeft echter veel voordelen ten opzichte van water. Olie slaat de warmte beter op, zet minder uit en heeft een lager gewicht.


    Het nadeel van een oliekachel is dat het door het ontbreken van een ventilator langer duurt voordat de kamer merkbaar opwarmt. Aan de andere kant is de olieradiator een geluidsarme en ook zeer veilige vorm van verwarming. Dit zijn twee aspecten die in de horeca met zekerheid in overweging genomen moeten worden.


    1.2 De ventilatorkachel

    De ventilatorkachel is de klassieker onder de mobiele elektrische verwarming. Het grootste voordeel is dat de combinatie van verwarming en ventilator zorgt voor een zeer snelle verwarming van een ruimte. De meeste ventilatorkachels zijn echter alleen geschikt voor kleine kamers. Als je een grotere kamer met een ventilatorkachel wil verwarmen, heb je een zeer krachtig apparaat nodig.


    Bij de aankoop van een ventilatorkachel moet je je vooraf bewust zijn van het geluidsniveau van het apparaat. De ventilator kan een storende geluidsbron zijn voor gasten.


    Bovendien moet je bij een ventilatorkachel in tegenstelling tot een olieradiator of convectorkachel beter letten op de juiste locatie. Een ventilatorkachel moet vrijstaan, zodat de luchtstroom niet wordt belemmerd. Als de luchtstroom wel wordt belemmerd, ontstaat er stuwwarmte die kan leiden tot een noodstop van het apparaat.


    Een laatste voordeel is dat een ventilatorkachel wel voordeliger in aanschaf is dan andere elektrische verwarming modellen.


    1.3 De convectiekachel

    In tegenstelling tot een ventilatorkachel is een convectieradiator gebaseerd op het principe van convectie. Een convector maakt gebruik van de thermische opwaartse stroming van luchtmassa's in koudere lagen. De werking van een convector is eenvoudig uit te leggen.


    De koele lucht uit de ruimte die van onderen in de convectieradiator stroomt, wordt in de convector verwarmd en aan de bovenkant als warmere lucht in de ruimte afgegeven. Omdat de warme lucht naar boven stijgt en de koude lucht naar beneden valt, zuigt de convector de koude lucht aan de onderkant aan.


    Zo ontstaat een permanente luchtstroom in de ruimte. Om deze luchtstroom nog effectiever te maken, is er een ventilator ingebouwd om de luchtstroom te versterken.


    Deze ventilator is ook meteen het nadeel van een convectieradiator. Omdat hij niet geruisloos werkt en bovendien ook stof opwerpt, kan hij je hotel-, bar- of restaurantgasten verstoren. Kijk daarom bij de aanschaf van een convectieradiator of er de optie is om de ventilator apart uit te schakelen.


    Voordelen convector:

    • Lager geluidsniveau dan een verwarmingsventilator
    • Kortere opwarmtijd dan een olieverwarming


    Nadelen convector:

    • Hoger geluidsniveau dan een olieverwarming
    • Langere opwarmtijd dan een verwarmingsventilator

    ·       Geschikt voor kleinere ruimtes


    2. Aankoopcriteria bij elektrische verwarmingen


    2.1 Het vermogen van de verwarming

    Het belangrijkste criterium bij aankoop van elektrische verwarming is het verwarmingsvermogen. Dit moet voldoende zijn om de desbetreffende ruimte op een aangename temperatuur te brengen.


    Een vuistregel is om 50 watt per vierkante meter oppervlakte te rekenen. Voor een middelgrote ruimte moet een elektrische radiator dus een vermogen hebben van 2000-2500 W. Minder sterke apparaten zijn geschikt voor kleinere ruimtes, zoals toiletten.


    2.2 Afmetingen en gewicht van de verwarming

    Olieradiatoren, ventilatorkachels en convectoren worden aangeboden in verschillende formaten en gewichten. Kleinere modellen wegen minder dan vijf kilogram. Bij grotere apparaten kan het gewicht meer dan tien kilogram bedragen.


    Let bij de aankoop van een elektrisch verwarmingstoestel ook op de afmetingen van de beoogde locatie.


    2.3 Oververhittingsbeveiliging van de elektrische verwarming

    Net als andere elektrische apparaten kan ook bij een elektrische verwarming sprake zijn van oververhitting. Een oververhittingsbeveiliger beschermt daartegen. Het zorgt ervoor dat het apparaat zich bij het overschrijden van een bepaalde temperatuur automatisch uitschakelt.


    2.4 Vorstbescherming van de verwarming

    Veel elektrische verwarmingssystemen beschikken over een vorstbeschermer, een speciale functie in de thermostaat. Als de omgevingstemperatuur onder een bepaald niveau komt, dan wordt de verwarming automatisch ingeschakeld. Dit is vooral op koude dagen een nuttige functionaliteit.


    2.5 Spatwaterbescherming van de verwarming

    Als je van plan bent om een elektrische verwarming in een vochtige ruimte te plaatsen, moet deze absoluut spatwaterdicht zijn. Het apparaat moet minimaal de beschermingsklasse IPX4 hebben. Deze beschermingsklasse garandeert dat de verwarming beschermd is tegen spatwater uit alle richtingen.


    FAQ

    Hoeveel stroom verbruikt elektrische verwarming?

    Hoeveel watt moet een elektrische verwarming hebben?

    Hoe nuttig is het inzetten van een elektrische verwarming?