Menu

    Koeltechniek

    Toon alles
    Loading...
    Loading...

    Met Makro naar succes

    Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften

    Usp image
    Een groot horeca assortiment
    Usp image
    Bespaar met bulkvoordeel
    Usp image
    Levering op je gewenste adres
    newsletter10%

    Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*

    Koeltechniek voor voedsel en dranken

    Om jouw gasten op elk moment een ijskoud biertje of een perfect getempereerde wijn te kunnen aanbieden, mag de juiste koeltechniek in de horeca zeker niet ontbreken. Lees in deze gids hoe de diverse apparaten in deze categorie eruit kunnen zien en waarvoor elke te gebruiken is.

     

    1. Koeltechniek voor voedsel 

    Vooral in de horeca is het belangrijk dat voedsel, zowel de ingrediënten als voorbereid eten, koel bewaard kan worden. Dit zorgt ervoor dat het eten zo vers mogelijk geserveerd wordt in het restaurant. Afhankelijk van het soort voedsel en hoe lang je deze wilt bewaren, komen verschillende apparaten van pas. Hieronder de belangrijkste op een rijtje:

     

    1.1 De koelkast

    Iedereen kent de koelkast, zowel privé als in de horeca wordt deze vaak gebruikt om je voedsel koel en vers te houden. Deze koeltechniek is meestal handmatig in te stellen en heeft een temperatuur tussen de -2 ℃ en 8 ℃. De temperatuur pas je aan afhankelijk van het soort eten dat je erin bewaard.

    Er is een koelkast voor elke horecazaak. Zo vind je inrijkoelkasten perfect voor de bakker, rijpingskasten perfect voor restaurants die veel vlees serveren en meer.

    Tip: voor de restaurants die veel gekoelde opbergruimte nodig hebben voor het vele voedsel dat verwerkt wordt, raden we een koelcel aan.

     

    1.2 De diepvries

    Naast de koelkast is de diepvries ook heel bekend. Apparaten voor diepvries vervullen in de horeca totaal verschillende doelen. Je kan met vriezers voedsel hygiënisch en langdurig bewaren. Zelfs gevoelige producten, zoals gehakt en verse vis, kunnen verscheidene weken worden bewaard als de koudeketen niet wordt onderbroken.

    De diepvries is als kast of als diepvrieskist verkrijgbaar, welke je kiest, hangt natuurlijk weer af van wat je erin wilt bewaren en hoe vaak je de vriezer opent op een dag. Houd hierbij ook rekening met het soort koeling.

    Tip: overweeg ook een koel-vriescombinatie, hiermee heb je in een apparaat zowel een koel als een vriesruimte en vind je alles op een plek.

     

    1.3 De gekoelde vitrine

    Gekoelde vitrines zijn perfect voor het presenteren van voedsel en dranken aan de gasten. Zo vind je deze bijvoorbeeld vaak terug in koffiezaken, waar ze gevuld zijn met lekkere taartjes of ijszaken, waar ze gevuld zijn met verschillende smaken ijs.

     

    1.4 Een groot assortiment koeltechniek

    Voor een volledig overzicht van ons assortiment is het aan te raden door de Makro webshop te bladeren. Zo vind je nog meer koeltechniek voor voedsel voor zowel in de horecakeuken als voor het tentoonstellen en serveren van lekker voedsel. Denk bijvoorbeeld aan saladettes, koeltafels en meer.

     

    2. Koeltechniek voor dranken

    Koeltechniek in de horeca speelt ook een belangrijke rol voor het serveren van het perfecte drankje. Hiervoor zijn verschillende koelapparaten verkrijgbaar.

     

    2.1 Drankenkoelkasten

    Drankenkoelkasten, vaak met glazen deur, kunnen worden gebruikt om bier, frisdranken en zelfs wijn te koelen.

    Je kunt drankenkoelkasten in allerlei maten en stijlen krijgen. Zo zijn er bijvoorbeeld modellen die je onder de bar kunt zetten en heb je altijd een koud drankje bij de hand voor jouw gasten. Of modellen waarin je je drank juist tentoonstelt, zo hebben gasten snel een overzicht van welke dranken jouw restaurant aanbiedt.

     

    2.2 Wijnkoelkasten

    Wijnkoelkasten houden niet verrassend je wijn koel. Vaak hebben deze koelkasten verschillende zones die je op verschillende temperaturen kan instellen. Dit is heel handig wanneer je zowel rode als witte wijn in een wijnkoelkast wilt koelen.

    Tip: zet je wijnkoelkast op een prominente plaats in jouw horeca-onderneming. Dit zorgt voor een visueel hoogtepunt en wekt de nieuwsgierigheid van jouw gasten op. Welke heerlijke wijn in jouw koelkast staat te wachten om geopend te worden?

     

    2.3 Ijsblockjesmachines

    Met ijsblokjesmachines kun je grote hoeveelheden ijsblokjes produceren voor jouw drankjes. Of het nu gaat om crushed ice voor cocktails of ijsblokjes voor cola, de machines maken de productie bijzonder gemakkelijk.

     

    3. Materialen voor koeltechniek in de horeca

    Bij koeltechniek voor de horeca zijn een aantal factoren van belang. Deze omvatten gemakkelijke reiniging, lange levensduur en hoge robuustheid. Daarom worden voor de oppervlakken meestal roestvrij staal, glas en kunststof gebruikt. Wij vertellen je welke voor- en nadelen deze varianten hebben.

     

    3.1 Kunststof - de voordelige variant

    Kunststof wordt niet alleen gebruikt voor huishoudelijke apparaten, maar ook voor veel instap toestellen voor de horeca. Plastic is gemakkelijk schoon te maken en is, bij goed onderhoud, lang houdbaar. 

    Zorg er echter voor dat je bij het schoonmaken geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt, want die kunnen het materiaal op lange termijn aantasten. Het grote voordeel van kunststof is dat apparaten van dit materiaal meestal een aantrekkelijke aankoopprijs hebben.

     

    3.2 Roestvrij staal - het hoogwaardige alternatief

    Roestvrij staal is niet alleen visueel aantrekkelijk, maar ook bijna onverwoestbaar. Hoogwaardige horeca apparaten in de koelsector hebben daarom meestal metalen oppervlakken. 

    Zelfs bij veelvuldig afvegen en desinfecteren blijft het glanzende uiterlijk jarenlang intact. Bovendien bevinden ziektekiemen zich slechts zeer spaarzaam op roestvrij staal.

     

    3.3 Glas zorgt voor een mooi uiterlijk en een helder zicht

    Glas is ook zeer gemakkelijk te onderhouden en te reinigen. Het enige nadeel van glas is dat vingerafdrukken en vuil zeer snel zichtbaar zijn. Wanneer je een duidelijk zicht wilt hebben op de inhoud van jouw vriezer, kun je het beste kiezen voor een versie met een glazen deur. 

    Glas is bijzonder geschikt voor hotelkamers, waar jouw gasten meteen kunnen zien of jouw koelkast frisdrank of goede wijn bevat.

     

    4. Aankoopcriteria voor de beste koeltechniek

    Bij de aanschaf van de verschillende koelsystemen spelen naast de eisen ook het ontwerp en het materiaal een belangrijke rol. Deze hangen vooral af van de plaats waar de koeltechniek zich bevinden en waarvoor deze worden gebruikt. Koelkasten die door gasten worden gezien, moeten er daarom ook mooi en geordend uitzien. Hier zien stalen of roestvrij stalen versies er natuurlijk veel beter uit dan die van kunststof. 

    Als de vriezer echter in de kelder staat en alleen door het personeel wordt gezien, is de kwestie van het materiaal eerder secundair. De meeste koelinstallaties zijn gemaakt van roestvrij staal, staal, aluminium, kunststof, metaal of diverse materialen. Vitrines en deuren zijn meestal van (isolerend) glas.

    Een belangrijk criterium bij de aankoop van een koelkast is natuurlijk de prijs. Dit hangt af van het apparaat, de grootte, de uitrusting en het materiaal. In de Makro webshop vind je toestellen tussen de 200 € en 7.000 €.

    Je moet ook rekening houden met de energie-efficiëntie van de koeleenheden. Koeling is duur en meerdere koeleenheden kunnen de gebruikskosten behoorlijk opdrijven. Daarom moet je vóór de aankoop niet alleen letten op het uiterlijk en de prijs, maar ook op hoeveel elektriciteit het apparaat verbruikt. 

    Bovendien moet je altijd letten op de isolatie van het apparaat. Vooral bij vitrines speelt de beglazing een belangrijke rol, omdat isolerende beglazing de kou veel beter kan opslaan en zo de koeling optimaliseert.

     

    5. Koeltechniek: onderhoud en reiniging

    Om ervoor te zorgen dat alle koelapparaten optimaal functioneren, moeten ze regelmatig worden ontdooid. De meeste apparaten hebben tegenwoordig een automatische ontdooifunctie die je veel tijd bespaart en ervoor zorgt dat jouw apparaat zo lang mogelijk meegaat en werkt. Vooral grotere apparaten zijn uitgerust met elektronische bediening om het proces te vergemakkelijken. 

    Aangezien er met voedsel wordt gewerkt, moeten de apparaten met lauw water worden uitgewassen en na het ontdooien worden gereinigd. Ook planken, laden en de deurafdichting mogen niet worden vergeten.

     

    6. In kort: koeltechnologie is onmisbaar

    Koeltechniek is absoluut een must in jouw horecabedrijf. Je moet immers het voedsel koel houden. Ook kun je met de apparatuur jouw dranken op de juiste temperatuur houden. Zo zijn jouw klanten gegarandeerd tevreden. Niemand wil immers een warm biertje of een warme witte wijn geserveerd krijgen. 

    Ontdek onze grote selectie vriestechniek, die wij aanbieden tegen aantrekkelijke prijzen, en vind de juiste modellen voor jouw specifieke toepassing.

    VEELGESTELDE VRAGEN

    Waarop moet ik letten bij de aankoop van koelapparatuur?

    Wat is de beste manier om wijn van hoge kwaliteit te bewaren?

    Hoe kunnen taarten goed worden bewaard?

    Hoe blijft een biervat permanent koel?