Citruspersen
Met Makro naar succes
Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften
Een groot horeca assortiment
Bespaar met bulkvoordeel
Levering op je gewenste adres
Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*
Citruspersen voor de horeca & thuis
Met een citruspers kun je snel en eenvoudig versgeperst sap maken van citroenen, sinaasappels, limoenen en andere citrusvruchten. Je kunt een citruspers handmatig of elektrisch bedienen en zo zo veel of weinig citrusvruchten persen als nodig is. Onze gids vertelt je waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste model voor jouw keuken.
1. Waar wordt een citruspers voor gebruikt?
In de horeca kunnen citruspersen worden gebruikt voor de bereiding van verschillende dranken, maar ook voor gerechten. Een aantal voorbeelden zijn:
- Achter de bar voor het bereiden van versgeperste sappen en mixdrankjes.
- Keukens en bakkerijen voor het persen van citroensap, sinaasappelsap of limoensap voor in gerechten en gebak.
- Buffetten die versgeperst sap serveren.
- Verkoop van homemade limonades, sap, spritsen en soortgelijke dranken.
- Serveren van vlees, vis en zeevruchten met citroenpartjes en bijpassende citruspers op tafel.
Met dit keukenapparat kun je individuele hoeveelheden sap produceren, dat bij veel gasten bijzonder populair is vanwege de versheid, natuurlijke smaak en uitstekende kwaliteit.
In onze webshop vind je hoogwaardige citruspersen van robuuste materialen voor professioneel gebruik, die gemakkelijk schoon te maken zijn en ruimtebesparend kunnen worden opgeborgen.
2. Citruspersen: modellen en variaties
Citruspersen zijn verkrijgbaar als elektrische citruspers of als citruspers met handmatige bediening, wat verschillende opties biedt voor het gebruik en de installatielocatie.
Als de citruspers elektrisch wordt bediend, kun je in korte tijd relatief grote hoeveelheden sap produceren. Je hoeft nauwelijks fysieke kracht uit te oefenen met deze apparaten en kunt zelfs modellen vinden die volledig automatisch werken.
Bij een volautomatische citruspers doe je eenvoudig het hele fruit in de voorraadbak. Deze worden dan gesneden en geperst in het apparaat. Het verse sap kun je uit de dispenser halen en de schillen gaan in een opvangbak.
Eenvoudige handbediende citruspersen bestaan uit een perskegel en een opvangbak. De typische glazen citruspers combineert deze twee onderdelen in één vorm en is uitgerust met kleine verhogingen bij de tuit, die de pitten en pulp vasthouden.
Andere modellen zijn uitgerust met zeven of een grotere opvangbak voor het sap. Het persproces werkt het beste als de eerder doorgesneden helft van de citrusvruchten tijdens het persen iets wordt gedraaid. Dit proces wordt bij handbediende modellen met een hendel uitgevoerd door een geavanceerd mechanisme.
3. Materialen en technische kenmerken
Klassieke citruspersen zijn gemaakt van glas, dat gemakkelijk schoon te maken is en met zijn gladde oppervlak de beste resultaten oplevert. Er zijn echter ook modellen van andere materialen:
- Roestvrijstaal
- Kunststof
- Aluminium
- Metaal met hygiënische coating
In de horeca zijn robuuste en gemakkelijk te reinigen materialen voor keukengerei een groot voordeel. Deze eigenschappen worden vooral geboden door roestvrij staal en hoogwaardige kunststoffen, maar ook door de glazen citruspers.
Bij het kiezen van een elektrische citruspers moet je ook letten op de samenstelling van de onderdelen. Is de machine gemakkelijk te demonteren en te monteren? Zijn de onderdelen vaatwasmachinebestendig? Zijn ze bestand tegen de fruitzuren van citroenen, limoenen, etc.?
Elektrische citruspersen hebben ook vaak iets meer vloerruimte nodig dan hand citruspersen. Ze werken meestal via een normale 220V lichtnetaansluiting.
Andere onderscheidende kenmerken voor citruspersen zijn:
- Grootte van de opvangbak
- Energieverbruik
- Voetafdruk en grootte van het apparaat
- Modellen met of zonder persarm (hendel om de citrusvruchten uit te persen)
- Grootte van de perskegel
4. Welke citruspers past bij jouw behoeften?
Om het juiste model te vinden, moet je berekenen hoeveel sap je dagelijks nodig hebt. Wil je je gasten versgeperst sinaasappelsap aanbieden of heb je alleen af en toe wat citroensap nodig om te koken en te bakken? Dit bepaalt de grootte van het opvangreservoir en het type bediening voor deze keukengadgets.
Een roestvrijstalen citruspers is bijvoorbeeld ook geschikt om samen met gesneden citroenen te serveren bij de thee, bij vis of vlees. Dankzij het geïntegreerde handvat hebben deze modellen het voordeel dat je gasten zichzelf individueel van vers citroensap kunnen voorzien zonder hun vingers vies te maken. Automatische modellen zijn daarentegen geschikt voor zelfbedieningsruimtes, zoals bij een ontbijtbuffet.
5. Citruspersen: waar op te letten bij het kopen?
Het model dat je kiest moet passen bij je behoeften wat betreft formaat en werkingswijze. Je vindt op onze webshop zowel citruspersen van hoge kwaliteit die slechts een paar euro kosten als eenvoudige, mechanische modellen. Opties zoals duurzame motoren, vervangbare perskegels en onderdelen van roestvrij staal zorgen voor een lange levensduur, zelfs bij intensief gebruik van deze apparaten.
Praktische accessoires kunnen je ook ondersteunen bij je dagelijkse keuken- en servicetaken. Controleer voordat je een elektrische citruspers koopt of deze is uitgerust met een geschikte aansluiting en voldoende vermogen voor jouw behoeften.
6. Onderhoud en reiniging
Citrusresten zijn het gemakkelijkst te verwijderen direct na gebruik van de pers, als ze nog niet zijn opgedroogd. Hiervoor spoel je de betreffende onderdelen gewoon af met helder water. De meeste citruspersen kunnen in de vaatwasser gereinigd worden.
In het geval van elektrische apparaten verwijder je de sapcontainer, perskegel en het opvangmechanisme. Als de citruspers pers van glas is, gebruik dan zachte schoonmaakmiddelen in de vaatwasser en geschikte reinigingstemperaturen.
FAQ
Wat zijn de voordelen van een citruspers?
Waar moet je op letten bij het kopen?
Welke functies moet de nieuwe citruspers bieden?