Menu

    Horeca magnetrons

    Loading...
    Loading...

    Met Makro naar succes

    Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften

    Usp image
    Een groot horeca assortiment
    Usp image
    Bespaar met bulkvoordeel
    Usp image
    Levering op je gewenste adres
    newsletter10%

    Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*

    Horeca magnetron - snel en effectief


    Wie kent deze praktische hulpjes niet? Magnetrons zijn in bijna elk huishouden aanwezig en maken het voor iedereen gemakkelijker om voedsel te bereiden en op te warmen. Maar ook in de horeca komen magnetrons goed van pas. In een paar minuten kun je jouw gerechten opwarmen, ontdooien, bakken of grillen in de magnetron. Ontdek alles over de verschillende functies en andere nuttige informatie over magnetrons in deze gids.


    1. De horeca magnetron en wat deze kan doen


    Magnetrons brengen de watermoleculen in het voedsel in trilling, wat uiteindelijk de verwarming van het voedsel veroorzaakt. Stel gewoon het gewenste programma en de verwarmingstijd in. Het duurt niet lang voordat het gerecht volledig is opgewarmd.


    1.1 Horeca magnetron vs. traditional oven

    Vergeleken met traditionele ovens, hebben horeca magnetrons een aantal voordelen:

    • Voedsel wordt aanzienlijk sneller opgewarmd en gekookt in een horeca magnetron. Keukenpersoneel kan hierdoor efficiënter werken en gasten genieten van kortere wachttijden.
    • Professionele magnetrons verbruiken minder energie dan conventionele ovens. Dit komt hand in hand met lagere energiekosten.
    • Magnetrons zijn kleiner en ruimtebesparend, perfect voor elke keuken dus - groot of klein.
    • Magnetron worden voor een brede scala aan taken gebruikt, onder andere voor ontdooien, opwarmen en koken. Afhankelijk van het model kun je dus flexibel en efficiënt te werk gaan. Hieronder meer hierover.


    1.2 De verschillende taken die een horeca magnetron kan uitvoeren

    Met het juiste apparaat, zoals een combitoestel, kun je jouw gerechten ook snel bakken, grillen of zelfs stomen.


    In de horeca zijn dergelijke functies zeer voordelig, omdat magnetrons ook veel tijd besparen bij de bereiding. De volgende gerechten kunnen ook zonder problemen in een horeca magnetron worden bereid:

    • Pizza (met de bakfunctie)
    • Brood (met de bakfunctie)
    • Gebakken stoofschotels (met de bakfunctie)
    • Vlees (met de grillfunctie)
    • Vis (met de grillfunctie)
    • Groenten (met stoomfunctie)


    2. Combimagnetron: modellen en functies


    Combimagnetrons zijn zeer veelzijdig als het gaat om modellen en hun functies. Vooral in de horeca mogen verwarmingsstanden zoals hete lucht en een stoomfunctie niet ontbreken. Veel horeca magnetrons bieden verschillende programma's, zodat je ook zoveel mogelijk verschillende soorten voedsel kunt bereiden. Meer informatie over deze functies vind je hieronder.


    2.1 Magnetron met bakfunctie

    Als je ook wilt bakken met jouw magnetron, zorg er dan voor dat jouw model een bakfunctie heeft. Dit betekent meestal dat de verwarming werkt via luchtcirculatie. De maximumtemperatuur moet kunnen worden ingesteld op ten minste 200 ℃. Bovendien zorgt een goede isolatie van de magnetron ervoor dat de warmte niet naar buiten ontsnapt en dat het interieur constant wordt verwarmd.


    Voor de bakfunctie moet je een rek gebruiken dat geschikt is voor jouw magnetron in plaats van een draaiplateau. Deze wordt meestal bij de aankoop erbij geleverd.


    2.2 Magnetron met hete lucht

    Een magnetron met hete lucht biedt alle functies van een oven aan en werkt op dezelfde manier als een convectieoven. Het heeft grillelementen en ook een heteluchtventilator.


    Met deze variant kun je ook bakwaren bereiden, want warme lucht of circulerende lucht zorgen ervoor dat het deeg naar wens rijst. Dit betekent dat het bakken van broodjes, brood of zelfs cake in de magnetron makkelijk kan.


    2.3 Magnetron met stoomoven

    De magnetron met stoomfunctie maakt een conventionele stoomoven overbodig als je deze niet vaak gebruikt. In plaats van een extra stoompan te kopen, zeker wanneer je deze bereidingswijze minder vaak gebruikt, kun je een magnetron gebruiken die ook een stoomkookfunctie heeft.


    Stoomkoken is een speciale manier om vlees en groenten voorzichtig te bereiden. Er ontstaat stoom die op het voedsel wordt aangebracht en het zachtjes en voorzichtig verwarmt.


    Tips voor de voorbereiding:

    • Let op de juiste kooktijd bij het bereiden van het voedsel. 
    • Voor voedsel met een lager watergehalte moet je wat water toevoegen. 
    • Het voedsel moet worden afgedekt zodat de ingrediënten in het voedsel niet worden vernietigd. Tip: je kunt het voedsel ook in een stoomzak doen voordat je het in de magnetron plaatst.


    2.4 Magnetron met grill

    Door de ingebouwde grill elementen in de magnetron kan het interieur in enkele seconden zeer sterk opwarmen. De grill elementen aan het plafond van de magnetron zorgen ervoor dat je ook vlees en vis probleemloos in de magnetron kunt grillen. Het vlees op het draaiplateau wordt gelijkmatig bruin. Deze variant is een ingebouwde kwartsgrill.


    Een andere variant is de magnetron met infrarood grill. Hier wordt het voedsel niet verwarmd door de lucht, maar wordt alleen het voedsel zelf verhit. Dit verwarmt beter en biedt ook andere voordelen:

    • De gerechten worden gelijkmatig verhit 
    • De voedingsstoffen in het voedsel blijven intact 
    • Aangenaam om te bereiden, omdat er geen rookontwikkeling is 
    • Aangezien alleen het voedsel wordt verhit, is er veel minder risico dat de kok zich verbrandt


    2.5 Magnetron zonder grill

    De originele versies van magnetrons, dat wil zeggen die zonder grill-, hetelucht- en bakfunctie, bieden alleen functies zoals het opwarmen en ontdooien van voedsel. Deze zijn dus niet geschikt om krokant voedsel te bereiden, maar zijn echter bijzonder gemakkelijk te bedienen. Deze magnetrons zijn ook veel energiezuiniger dan combi-ovens, zijn veel goedkoper in aanschaf en bieden nog steeds een betrouwbare service.


    2.6 Inverter magnetron

    De inverter magnetron biedt een speciale technologie. De inverter technologie werkt in intervallen. Dit betekent dat de magnetron met tussenpozen steeds weer opwarmt en dan weer uitschakelt. Het grote voordeel hierbij is de gelijkmatige verwarming en ook het ontdooien van voedsel.


    Met een magnetron zonder inverter functie kan het gebeuren dat voedsel al erg heet is aan de buitenkant terwijl het van binnen nog relatief koud is. De inverter technologie maakt verschillende en individuele warmte-instellingen en wattage-instellingen mogelijk, maar behoudt de gewenste temperatuur. Met deze methode wordt het voedsel gelijkmatig bereid.


    2.7 Magnetron zonder draaiplateau

    Magnetrons zonder draaiplateau zijn heel geschikter, vooral in de horeca, omdat de kok dan alle magnetronbestendige schalen, keukenvormen en andere recipiënten in de magnetron kan plaatsen. Apparaten voor de horeca bieden ook ruimte voor 1/1 GN-containers. 

     

    Het is ook veel gemakkelijker om het voedsel te verwijderen omdat er geen draaiplateau in de weg zit. Zo kan de plaat zelf ook niet vallen of fout op het mechanisme zitten. In de horecakeuken gaat het er vaak hectisch aan toe, dus in zo'n situatie kan een draaiplateau bij een snelle handeling in de weg zitten.


    Zonder draaiplateau heb je ook meer ruimte in de magnetron, zodat je er ook grotere hoeveelheden in kunt plaatsen. Vierkante schotels passen zo ook in de magnetron, waardoor deze veel flexibeler in gebruik is. Bovendien biedt een toestel zonder draaiplateau ook betere functies, omdat verwarmen met hete lucht is hier mogelijk.


    2.8 Kleine magnetron voor weinig ruimte: de mini-magnetron

    Kleine maar functionele apparaten in de horeca zijn altijd praktische hulpjes, omdat ze weinig ruimte innemen en tegelijkertijd goede service bieden. Daarom is een mini-magnetron het perfecte apparaat als je een magnetron minder vaak gebruikt, maar deze toch onmisbaar is in jouw keuken. Deze worden meestal gebruikt voor het snel opwarmen en ook voor het ontdooien van voedsel.


    Je kunt kleine magnetrons ook gemakkelijk opbergen en ze dan opstellen wanneer je ze nodig hebt. Het lichte gewicht maakt het gemakkelijk te vervoeren, waardoor de magnetron zeer mobiel is. 


    3. Professionele magnetron: materiaal en ontwerp


    Magnetrons zijn er in vele kleuren en uitvoeringen. Magnetrons in de horeca zijn echter meestal van roestvrij staal, omdat dit enkele belangrijke voordelen biedt.


    3.1 De roestvrijstalen magnetron

    In de horeca zijn de meeste keukenapparaten van roestvrij staal (RVS), niet alleen omdat ze beter voldoen aan de hygiënevoorschriften, maar ook omdat ze veel robuuster en hittebestendiger zijn. De horecakeuken moet veel presteren, waardoor er hectische situaties ontstaan. Als materiaal is RVS bijzonder robuust, kan die tegen een stootje en is het gemakkelijk schoon te maken. De constante warmte in de keuken heeft ook weinig invloed op het materiaal. 


    3.2 Diverse kleuren: magnetron in rood en wit

    Minder belangrijk voor de horeca zijn de verschillende kleuren waarin je magnetrons kunt kopen. De keuze aan magnetrons voor huishoudelijk gebruik is echter groot en er is voor elk wat wils. Kies een kleur die past bij de rest van jouw keuken interieur om het geheel consistent te houden.


    Je moet er echter voor zorgen dat je een kleur kiest waarbij permanente verkleuring niet gemakkelijk kan worden opgespoord. Donkere of krachtige kleuren, zoals rood, zijn hier bijzonder geschikt. Rood ziet er modern en stijlvol uit en brengt ook een gezellig tintje aan jouw keuken. Wit is ook een populaire kleur voor magnetrons. Het ziet er niet alleen stijlvol uit, maar zorgt er ook voor dat krassen in het oppervlak niet of nauwelijks opvallen.


    3.3 De retro-magnetron

    Ben je geïnteresseerd in een magnetron met een uniek ontwerp? Koop dan een retro magnetron. Het ontwerp doet denken aan de jaren 60 en 70 en is een stilistische keuze voor de keuken.


    De technische functies van een retro-magnetron zijn niet beperkt. Naast de eenvoudige magnetron functies, zoals opwarmen en ontdooien, kun je ook modellen krijgen met hetelucht- en grillfuncties.


    Retro magnetrons worden bijna uitsluitend thuis gebruikt. In het algemeen zijn horeca variante krachtiger. Het uiterlijk is minder belangrijk dan in huis.


    3.4 De ingebouwde magnetron

    Als je een magnetron in huis wilt hebben die perfect in jouw keuken is geïntegreerd, kun je een inbouw magnetron kopen. Deze kunnen gemakkelijk in een compartiment van jouw keukenkastje worden geïnstalleerd, zodat alleen de voorkant zichtbaar is.


    Je kunt ook gemakkelijk onderbouw magnetrons installeren. Deze varianten nemen geen extra werkruimte weg, zoals vrijstaande apparaten.


    Goed om te weten: voor gevallen waarin een magnetron met een rechts scharnierende deur nodig is, zijn er ook enkele fabrikanten die dergelijke apparaten aanbieden.


    4. Horeca magnetron: capaciteit en vermogen


    In de horeca zijn magnetrons meestal krachtiger dan thuis, omdat deze aan hoge eisen moeten voldoen en bovendien met meer functies zijn uitgerust dan een conventionele magnetron voor thuis. Tijdens het kopen van een horeca magnetron kun je rekening houden met de capaciteit en het vermogen van het apparaat.


    4.1 Het juiste vermogen

    Het vermogen van een magnetron speelt een belangrijke rol in de horeca, deze heeft namelijk invloed op hoe snel en efficiënt men te werk kan gaan in de keuken. Over het algemeen geldt dat een hoger vermogen voedsel efficiënter en sneller kan ontdooien, verwarmen of koken. Magnetrons voor de horeca moeten daarom ten minste 900 watt hebben. Je vindt ook apparaten tot 3200 watt.


    Bij het kiezen van het dejuiste vermogen, kun je met het volgende rekening houden:

    • Welke gerechten wil je bereiden? Voor het ontdooien en opwarmen heb je bijvoorbeeld minder vermogen nodig dan het koken van gerechten. Ook wanneer je grotere hoeveelheden voedsel wilt voorbereiden, is een hogere capaciteit aan te raden.
    • Hoe groot is je horecazaak? Een grotere horecazaak met meer klanten kan meestal baat hebben bij een magnetron met een hoger vermogen. Zo kunnen ze aan de behoeften van de klanten voldoen. Hoewel een magnetron met een hoger vermogen sneller te werk gaat, verbruiken ze mogelijk meer energie. Houd hier rekening mee en kies eventueel voor een model met lagere vermogen wanneer je een kleinere horecazaak hebt om een evenwicht tussen efficiëntie en kostenbesparing te vinden.


    4.2 De juiste capaciteit voor een horeca magnetron

    Magnetron capaciteit varieert meestal tussen de 13 tot 44 liter. Je kunt de juiste capaciteit voor jouw magnetron bepalen door rekening te houden met de volgende punten:

    • Het menu: welk soort gerechten wil je bereiden/opwarmen? Wanneer je grotere porties of meerdere gerechten tegelijkertijd wilt bereiden, kun je beter voor een magnetron met een grotere capaciteit kiezen.
    • De bedrijfsgrootte: hoe groot is je horecazaak en -keuken? Grotere horecazaken met een grotere keuken en meer klanten hebben meer baat bij een magnetron met een hogere capaciteit.
    • Efficiëntie: hoeveel gerechten moet je tegelijkertijd kunnen bereiden? Met een grotere capaciteit kan meer voedsel tegelijkertijd worden verwerkt. Hierdoor verkort je de doorlooptijd en verhoog je de efficiëntie in de keuken.


    5. Horeca reinigen van de magnetron


    Magnetrons moeten regelmatig worden schoongemaakt, zowel van binnen als van buiten. Je kunt het roestvrijstalen oppervlak schoonmaken met een vochtige spons of een doek. Het glas kan met een gewone glasreiniger schoongemaakt worden. 


    Om de binnenkant schoon te maken, zet je een bak met water en azijn in de magnetron en zet je die een paar minuten aan. Dit maakt hardnekkig vuil los, dat je vervolgens gemakkelijk kunt wegvegen met afwasmiddel en een doek.


    6. Accessoires voor de horeca magnetron


    Er zijn ook accessoires te koop voor de magnetron. Hier zijn enkele voorbeelden die handig van pas kunnen komen in jouw keuken:

    • Eierkoker voor de magnetron zodat je in enkele minuten gekookte eieren hebt 
    • Een praktische magnetron plank waarmee je op comfortabele hoogte kunt werken 
    • Magnetronschalen om op te warmen
    • Magnetron deksels om morsen te voorkomen


    FAQ

    Hoe werkt een magnetron?

    Wat kan in de magnetron bereid worden?

    Welke magnetrons zijn geschikt voor welk doel?

    Wat kost een horeca magnetron?

    Welke functies zijn beschikbaar op een horeca magnetron en komen goed van pas in de horeca?