Menu

    Pannen

    Toon alles
    Loading...
    Loading...

    Met Makro naar succes

    Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften

    Usp image
    Een groot horeca assortiment
    Usp image
    Bespaar met bulkvoordeel
    Usp image
    Levering op je gewenste adres
    newsletter10%

    Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*

    Pannen voor jouw horecazaak


    Naast potten zijn pannen waarschijnlijk de meest belangrijkste benodigdheden in de keuken. Je kunt er niet alleen mee bakken, maar je kunt er op allerlei manieren gerechten mee bereiden. Hiervoor heb je de keuze uit een grote verscheidenheid aan pannen, die bijvoorbeeld verschillen in formaat en materiaal. Hieronder leggen we de verschillende eigenschappen uit, die je moet weten om de juiste aankoopbeslissing te nemen.


    1. Een overzicht van professionele pannen


    Je bent op zoek naar een nieuwe pan en weet niet zeker welke het beste geschikt is voor je. Hieronder leggen we de verschillende pannen en hun gebruik voor je uit. 


    1.1 De koekenpan

    Dit is de klassieker. De rand van een koekenpan is meestal laag of middelhoog en zorgt ervoor dat de inhoud gemakkelijk rond- of omgedraaid kan worden. Dit model mag in geen enkele keuken ontbreken en is dus ook een uitstekende horeca pan.


    1.2 De smoorpan

    De smoorpan heeft een hoge rand, zodat er gemakkelijk vloeistof in kan. Deze is ideaal voor goulash of ragout. Meestal heeft deze pan niet één lange steel, maar twee kleine handvatten, waardoor de pan bijzonder compact is.


    1.3 De grillpan

    De bodem van de grillpan is geribbeld, zodat de sappen van vlees of groenten zich in de groeven kunnen verzamelen. Op deze manier worden ingrediënten bijzonder sappig geroosterd en krijgen ze ook een licht "grillpatroon".


    1.4 De sauteerpan

    Net als de smoorpan heeft de sauteerpan, ook wel sauteuse genoemd, een hoge rand, die de kok beschermt tegen vetspetters. Met deze pan kunnen vlees en groenten snel worden gebakken.


    1.5 De ​​vispan

    Met zijn ovale en zeer royale vorm biedt de vispan voldoende ruimte, zodat je een ​​vis in zijn geheel kunt bakken. Als je regelmatig hele vis serveert, is deze pan een echte aanwinst voor jouw keuken.


    1.6 De wokpan

    De wokpan of kortweg wok is een zeer hoge pan. Deze is volledig rond van vorm en komt uit de Aziatische keuken. In de pan kun je bakken, stoven en zelfs koken en frituren. 


    De hitteverdeling is bij deze pan, in tegenstelling tot de meeste andere pannen, niet gelijkmatig. In het midden is de pan duidelijk heter dan aan de rand. Je kunt de ingrediënten zo plaatsen dat ze of snel aangebraden worden of juist bij minder hitte garen.


    2. Pannen: goed om te weten


    Welke pan optimaal bij jouw keuken past, hangt af van het soort gerechten dat je wilt serveren. Wij raden aan een selectie van pannen te hebben, zodat je de verschillende gerechten optimaal kunt bereiden. Hieronder vind je nuttige informatie over de kenmerken waarop je kunt letten bij het kopen van pannen.


    2.1 De coating van pannen

    Pannen met een coating hebben als voordeel dat het voedsel minder snel aan de pan blijft plakken. Je kunt met minder vet bakken en de pannen zijn meestal makkelijker schoon te maken. 


    De coating is echter ook vaak het zwakke punt van de pan. Vaak komt het op een gegeven moment los of moet je bij het schoonmaken extra op de coating letten om deze niet per ongeluk te beschadigen.


    2.2 Tips & tricks voor het schoonmaken en opbergen

    Maak vooral gecoate pannen altijd schoon met een geschikt afwasmiddel en kras niet met scherpe voorwerpen in de pan. Plaats altijd een beschermer tussen twee pannen, zodat er tijdens het stapelen geen krassen ontstaan. Pannen met een gat in het handvat kunnen ook hangend worden opgeborgen.


    2.3 Accessoires en bijzonderheden

    Sommige pannen hebben afneembare handvatten. Dit maakt ze nog flexibeler in gebruik, echter gaat deze flexibiliteit meestal gepaard met iets minder stabiliteit. De grepen moeten bovendien zo ontworpen zijn, dat ze geen hitte geleiden, zodat je ze veilig kunt beetpakken.


    Een accessoire voor de pan is de spatel, die zo ontworpen moet zijn dat deze het oppervlak niet aantast.


    3. Het materiaal van pannen


    Het materiaal waaruit de pan bestaat, is eveneens heel belangrijk. De materialen hebben verschillende eigenschappen die een beslissende invloed hebben op de eigenschappen en geschiktheid van de pan.


    3.1 Aluminium pan

    Een aluminium pan is relatief goedkoop, licht in gewicht en heeft goede thermische eigenschappen. Echter reageert aluminium met voedsel, daarom is een pan van aluminium meestal gecoat.


    3.2 Gietijzeren pan

    Als een gietijzeren pan niet gecoat is, krijgt het oppervlak door het inbranden een natuurlijke anti aanbakwerking. Het materiaal zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling. De gietijzer pan heeft lang nodig om volledig heet te worden, maar houdt de warmte ook langer vast. Een juiste behandeling is belangrijk, zodat de pan niet gaat roesten.


    3.3 RVS pan

    Pannen van roestvrij staal (RVS) zijn enerzijds zeer hard en anderzijds zeer eenvoudig schoon te maken. Er zit meestal een plaat van aluminium of koper aan de binnenkant, wat de thermische eigenschappen verbetert. RVS reageert ook niet met voedsel. Het is belangrijk om deze pan op de juiste manier te behandelen, anders heeft het een slechte anti aanbakwerking.


    4. Conclusie over horeca pannen


    Bij het kiezen van een pan is het belangrijk dat deze compatibel is met jouw fornuis. Moderne pannen zijn geschikt voor de meeste soorten fornuizen, maar toch is het zinvol om de informatie van de fabrikant te bekijken. Daarnaast is het belangrijk dat je een pan vindt, die bij jouw behoeften past.


    Hier loont het de moeite om eens goed te kijken naar de eisen die aan jouw keuken worden gesteld. Zo vind je gemakkelijk de juiste pan. Een selectie aan pannen zorgt ervoor dat je jouw gasten goede gerechten kunt serveren. Speciale pannen zijn vooral geschikt als je een specifiek gerecht heel vaak aanbiedt.


    FAQ

    Waarom loopt het vet bij het verhitten naar de rand van de pan?

    Kan een pan ook in de oven gebruikt worden?

    Wat is de juiste manier om een ​​pan weg te gooien?