Professionele wafelijzer
Met Makro naar succes
Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften
Een groot horeca assortiment
Bespaar met bulkvoordeel
Levering op je gewenste adres
Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*
Een horeca wafelijzer voor perfecte wafels
Wafels zijn de perfecte zoete snack voor tussendoor, als ontbijt of voor bij de koffie – populair bij jong en oud en snel gemaakt met een wafelijzer. Voor thuis, voor een groter evenement of voor op het menu - een wafelijzer komt zowel thuis als in de horeca dus goed van pas. Onze gids vat daarom een aantal verschillende modellen wafelijzers voor je samen.
1. Eenhoreca wafelijzer
Met een wafelijzer kun je snel en makkelijk wafels maken. Hiervoor zijn er verschillende modellen verkrijgbaar. Daarom is het verstandig om bij het kopen van een professionele wafelijzer op de volgende eigenschappen te letten:
- Een overloopbeveiliging vangt overtollig beslag op en voorkomt het morsen.
- Het vermogen moet minstens 1000 Watt zijn. Een hoog vermogen garandeert een korte baktijd.
- Om het wafelijzer niet te hoeven invetten, moet je erop letten dat het apparaat een antiaanbaklaag of een coating van keramiek heeft.
- Je wilt jezelf natuurlijk niet per ongeluk verbranden bij het openen van het wafelijzer. Let er daarom op dat het apparaat handvatten heeft die tegen warmte isoleren.
- Een traploze temperatuurregelaar maakt het mogelijk om individueel in te stellen hoe bruin en knapperig de wafel wordt.
- Een rood-en-groen lichtje zorgt ervoor dat je niet over het hoofd ziet, wanneer de wafel klaar is.
- Het wafelijzer kan makkelijker worden schoongemaakt met uitneembare bakplaten.
Tip: ben je op zoek naar een wafelijzer voor thuis? Neem een kijkje bij ons breder assortiment wafelijzers.
Wat de verschillende soorten professionele wafelijzers zijn, leggen we hieronder aan je uit.
1.1 Hartvormig wafelijzer
Het hartvormige wafelijzer is het klassieke model wanneer het aankomt op wafelijzer. De ronde wafels worden in 5 naast elkaar liggende hartvormige delen gebakken. De bakplaat is vrij ondiep, zodat het beslag vanzelf goed over de hele vorm uitloopt.
Tip: er zijn ook hartvormige wafelijzers waarmee aparte wafels op een stokje gebakken kunnen worden.
1.2 Wafelijzers voor Belgische wafels
Belgische wafels worden niet van cakebeslag, maar van gistbeslag gemaakt. Daardoor is hun consistentie steviger en dikker, maar tegelijkertijd ook luchtig. Het oppervlak van een wafelijzer voor Belgische wafels is vierkant en kleiner dan bij de ronde varianten.
Handig: er zijn ook modellen waarmee meerdere wafels tegelijk gebakken kunnen worden.
1.3 Dubbele wafelijzer
Een dubbele wafelijzer is een wafelijzer met dubbele bakplaten. Deze bakt in dezelfde tijd als de andere modellen het dubbele aantal wafels. De wafels zijn weliswaar iets kleiner, maar er kunnen continu meer verse wafels worden bereid. Deze dubbele wafelijzers zijn dus perfect als in korte tijd veel wafels gebakken moeten worden, bijvoorbeeld bij het ontbijtbuffet.
1.4 Wafelijzers voor kaneelwafels
Kaneelwafels zijn een soort koek uit het Saarland en heel populair. Er zijn speciale vierkante wafelijzers om deze lekkere kaneelwafels te bakken.
Er wordt hier onderscheid gemaakt tussen traditionele kaneelwafelijzers en elektrische apparaten voor kaneelwafels. De elektrische kaneelwafelijzers zijn geschikt voor snel gebruik, de traditionele kaneelwafelijzers zijn daarentegen perfect voor grotere buitenevenementen. Helaas worden de traditionele kaneelwafelijzers niet meer nieuw geproduceerd, wel worden deze nog tweedehands verkocht.
1.5 Wafelijzers voor bubble waffels
De trend van de bubble waffels komt uit Hong Kong. Met een wafelijzer voor bubble waffels maak je van jouw wafels een culinair hoogstandje. De wafels worden in een bubbelvorm gebakken, waardoor ze luchtig en knapperig worden. Het apparaat bakt elke keer maar één zeshoekige wafel.
Ook handig om te weten bij gebruik: om te zorgen dat elke bubble gelijkmatig wordt gebakken, moet het hele ijzer halverwege de baktijd worden omgedraaid. Dit soort wafel kan, net als alle andere soorten, worden opgepept met ijs, slagroom en vruchten.
2. Wafelbeslag voor de horeca wafelijzer
Er zijn verschillende recepten, afhankelijk van de soort wafels die je wilt maken. Zo lijkt het beslag voor hartvormige wafels op cakebeslag, terwijl dat voor Belgische wafels meer op gistbeslag lijkt.
Ongeacht waarvoor je kiest: je kunt het beslag oppeppen door ingrediënten zoals citroen- of vanillearoma, of zelfs advocaat, toe te voegen. Ook kun je het beslag in plaats van zoet ook hartig maken.
Ten slotte kun je de gebakken wafels op verschillende manieren serveren – bijvoorbeeld met ijs en vruchten, met slagroom en chocoladesaus, heel simpel met suiker en kaneel of alleen met poedersuiker. Je kunt ook allerlei hartige toppings toevoegen aan deze lekkere snacks, bijvoorbeeld ham en kaas of ook tomaten en andere groenten. Wees hier dus zeker creatief mee!
3. Zo maak je een wafelijzer schoon
Na elk gebruik moet je het wafelijzer grondig schoonmaken, zodat het beslag niet vastkoekt. Het is belangrijk dat het apparaat eerst volledig afgekoeld is en dat je de stekker uit het stopcontact trekt, voordat je aan het schoonmaken begint.
Voor het schoonmaken, gebruik je gewoon een vochtig doekje en een droog, zacht doekje om het apparaat daarna droog te maken. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, omdat die de bakplaat, vooral de antiaanbaklaag, kunnen beschadigen.
Er mogen ook geen scherpe voorwerpen voor het schoonmaken worden gebruikt, omdat hierdoor krassen op de bakplaat ontstaan, wat ertoe leidt dat het los gekrabde materiaal in het beslag terecht kan komen.
FAQ
Wafelijzer kopen: waar moet ik op letten?
Waarop moet voor het eerste gebruik van een wafelijzer worden gelet?
Waarom worden mijn wafels bij het bakken droog?
Hoe duur is een wafelijzer?