Menu

    Vriezers

    Loading...
    Loading...

    Met Makro naar succes

    Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften

    Usp image
    Een groot horeca assortiment
    Usp image
    Bespaar met bulkvoordeel
    Usp image
    Levering op je gewenste adres
    newsletter10%

    Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*

    Vriezers voor flexibiliteit in de keuken


    Verse ingrediënten, snel beschikbaar – dankzij de diepvriestechniek is dit geen probleem. In een professionele vriezer kunnen ingevroren etenswaren lang worden bewaard, zonder veel voedingsstoffen of smaak te verliezen. Zo kunnen de ingrediënten eenvoudig worden ontdooid wanneer deze nodig zijn. Met behulp van deze gids kun je de verschillende vriezer modellen ontdekken en erachter komen welke vriezer de juiste is voor jouw bedrijf.


    1. Welke vriezers zijn er?


    Vriezers, ook wel diepvriezers, zijn er in verschillende modellen. Zo verschillen de apparaten in grootte, vorm, deuren, koeltechniek, energie-efficiëntie en meer. Maar welk apparaat is de beste keuze voor jouw wensen? Hieronder vertellen wij je, welke verschillende apparaten er verkrijgbaar zijn.


    1.1   De vrieskist

    De vrieskist is een diepvriezer die, niet verrassend, erg op een kist lijkt. De vrieskist gaat van boven open en neemt hierdoor voornamelijk in de breedte veel ruimte in beslag. Doordat koude lucht naar beneden gaat, en de vrieskist normaal gesproken vanaf de bovenkant wordt geopend, ontsnapt er bij het openen bijzonder weinig kou.


    Een vrieskist heeft de volgende voordelen:

    • Groot volume
    • Weinig stroomverbruik
    • Snel dingen opbergen en eruit halen


    1.2 De vrieskast

    Een vrieskast lijkt erg op een koelkast in vorm, echter vriest deze natuurlijk de etenswaren. De vrieskast neemt vooral in de hoogte ruimte in beslag, heeft meerdere lades en wordt aan de voorkant geopend. Door de lades en vakken kunnen de diepvriesproducten makkelijk gesorteerd worden.


    Een vrieskast heeft de volgende voordelen:

    • Neemt weinig oppervlak in beslag
    • Hoog vriesvermogen
    • Overzichtelijke opslag van het voedsel


    1.3 De snelvriezer

    Een snelvriezer koelt etenswaren in een zeer kort tijd tot zeer lage temperaturen af. Daardoor ontstaan er tijdens het invriezen amper ijskristallen, waardoor de cellen van het eten heel blijven en geen vloeistof uit de cellen ontsnapt.


    Bij het invriezen van vers voedsel heeft dit de volgende positieve effecten:

    • Weinig tot geen verlies aan kwaliteit
    • Zeer lange houdbaarheid
    • Amper verlies aan voedingsstoffen


    1.5 De inbouw vriezer

    Een inbouw vriezer is een diepvriezer die in de keuken in ingebouwd. Dit betekent dat de vriezer achter een kastje is weggewerkt. Let hierbij wel op dat je de juiste nismaten kiest. Ook dit model is in veel verschillende modellen en maten verkrijgbaar en zien we vooral veel terug in huishoudelijke of open keukens.


    Een inbouw vriezer heeft de volgende voordelen:

    • Uit het zicht & geïntegreerd in het keukenontwerp
    • Veel modellen zijn voorzien van een no frost functie
    • Neemt weinig oppervlakte in beslag


    1.6 De horeca vriezer

    Vriezers zijn zowel in een privéhuishouden als ook in een horeca-onderneming essentieel. Vooral in de horeca is veel vriesruimte praktisch en essentieel. Er zijn daarom ook veel varianten horeca vriezers om uit te kiezen, speciaal ontworpen voor verschillende doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan de bakkerij vrieskast, de vriescel, de horeca vrieskast, vrieskist, inrijvrieskast en meer.


    2. Vrieskist of vrieskast?


    Bij de aankoop van een vriezer komt vaak de vraag op of het een vrieskist of een vrieskast moet zijn. Beide apparaten hebben hun voordelen, die wij hieronder gaan bespreken. Eén verschil is duidelijk: een vrieskist neemt in de breedte ruimte in beslag, terwijl een vrieskast in de hoogte ruimte in beslag neemt.


    Als je maar weinig oppervlak beschikbaar hebt, is een vrieskast beter geschikt dan een vrieskist. Een vrieskast heeft bovendien het voordeel dat diepvriesproducten hierin bijzonder overzichtelijk gesorteerd bewaard kunnen worden.


    Als je veel diepvriesproducten moet opslaan, en vooral wilt gaan voor veel vriesvolume voor weinig geld, dan is een vrieskist de juiste keuze. Een vrieskist verbruikt bovendien minder stroom dan een vrieskast met hetzelfde volume.


    3. Vriezers bestaan uit deze materialen


    Voor vriezers worden voor de buitenkant en de binnenkant verschillende materialen gebruikt. De buitenkant moet makkelijk schoon te maken zijn en er strak uitzien, terwijl het materiaal aan de binnenkant bijzonder goed moet isoleren om de temperatuur vast te houden.


    3.1 Roestvrijstalen vriezer

    Een vriezer van roestvrij staal (RVS) overtuigt niet alleen door zijn glans. Het materiaal is ook zeer stabiel, robuust en kan makkelijk worden schoongemaakt.


    3.2 Kunststof vriezer

    Vriezers van kunststof zijn bijzonder licht en meestal goedkoper dan apparaten van roestvrij staal. Deze zijn ook makkelijk schoon te maken en zeer duurzaam.


    3.3 Glazen vriezer

    Vriezers met deksels of deuren van glas of materiaal dat op glas lijkt, hebben het voordeel dat je de binnenkant makkelijk kan zien. Deze zijn vooral geschikt om diepvriesproducten voor de verkoop te presenteren.


    3.4 Houten vriezer

    Vriezers met een houten deur maken een bijzonder elegante indruk en passen perfect in ruimtes die voornamelijk door houten oppervlakken worden gekenmerkt.


    3.5 Vriezers: andere materialen

    Naast het materiaal aan de buitenkant bestaat een vriezer uit nog veel meer materialen. Het meest voorkomende isolatiemateriaal voor vriezers is polyurethaan. De afdichtingen zijn meestal gemaakt van siliconenmateriaal.


    4. Grote vriezers, kleine vriezers


    De afmetingen zijn bepalend bij de aankoop van een vriezer. Om te ontdekken welke maat je voor jouw behoeften nodig hebt, moet je nagaan hoeveel diepvriesproducten je wilt opslaan. Heb je weinig voedsel dat gevroren moet worden, dan heeft een klein vriezertje of een koel-vriescombinatie voldoende ruimte. Kies voor een grote vriezer wanneer je deze in de horeca nodig hebt.


    Zodat je je een beeld kunt maken van de verschillende volumes, noemen wij hier een paar voorbeelden:

    • 100 liter: 111 Pakjes vissticks (450g)
    • 250 liter: 278 Pakjes vissticks (450g)
    • 650 liter: 722 Pakjes vissticks (450g)


    5. Vriezer kopen? Let ook hierop:


    Naast het model, het materiaal en het volume van een vriezer, zijn de volgende punten ook belangrijk om te overwegen tijdens de aankoop van een diepvriezer.


    Aangezien vriezers veel energie verbruiken, is de energie-efficiëntie van deze apparaten doorslaggevend. Kies daarom voor een energiezuinige vriezer en let op de energielabels in de productbeschrijvingen. Deze energielabels werden in 2021 opnieuw bepaald. Zij gaan nu van A tot G, waarbij A de hoogste energie-efficiëntie aangeeft.


    Kies ook voor een no frost vriezer om het ontdooien van je vriezer te voorkomen. Dit komt omdat er geen ijsvorming ontstaat in deze modellen, waardoor ze ook niet ontdooid hoeven te worden. Dit scheelt niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat je producten ingevroren kunnen blijven en de koelketen niet verstoord wordt.


    Overweeg tenslotte ook nog een vriezer met lades, deze zijn heel handig voor een goed georganiseerde vriezer waarin veel opgeborgen kan worden.


    6. Zo worden vriezers gereinigd


    Om een vriezer op de juiste manier te reinigen, moet het apparaat eerst worden ontdooid. Maak de vriezer dus eerst leeg en trek de stekker uit het stopcontact. Wacht dan tot het ijs volkomen is ontdooid. Om dit proces te bespoedigen kun je zout op de plekken strooien, die met ijs bedekt zijn.


    Controleer tijdens het ontdooien regelmatig of de opvangbak voor het dooiwater vol is en leeg hem zo nodig. Verwijder nu alle losse onderdelen, zoals lades en tussenschotten. Maak de vriezer eerst schoon met water en een beetje afwasmiddel.


    Gebruik hiervoor de ruwe kant van een spons. Voor moeilijk bereikbare plekken kun je een tandenborstel gebruiken. Als er na het reinigen nog vuile plekken in de vriezer zijn, gebruik dan schoonmaakazijn voor deze plekken. Hiervoor meng je één deel water met één deel azijn en één deel alcohol.


    FAQ

    Welke temperatuur moet een vriezer hebben?

    Hoe lang moet ik wachten, voordat ik de vriezer kan inschakelen?

    Hoe lang zijn diepvriesproducten houdbaar?

    Kan je de luchtvochtigheid van een vriezer aanpassen?

    Wat voor accessoires zijn er voor vriezers?