Barista & Koffie Accessoires
Met Makro naar succes
Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften
Een groot horeca assortiment
Bespaar met bulkvoordeel
Levering op je gewenste adres
Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*
Professionele bereiding van koffie & warme dranken
Koffie en warme dranken, zoals thee of chocomelk, staan bijna op elk drankmenu in de horeca. Of het nu filterkoffie is in een snackbar of thee in een restaurant – koffie en warme dranken maken jouw horeca-aanbod compleet. Om ervoor te zorgen dat het maken van koffie en warme dranken soepel verloopt en goed smaakt, heb je de juiste apparatuur en accessoires nodig. Onze gids vertelt je hier meer over.
1. Geschikte apparatuur voor koffie & warme dranke
Koffie en warme dranken kunnen op verschillende manieren worden gemaakt, van eenvoudig tot uitgebreid. Natuurlijk moet je bij het kiezen van het juiste apparaat ook rekening houden met je beschikbare ruimte. Terwijl een kleine machine meer geschikt is voor bijvoorbeeld een snackbar, kan een hotel meer baat hebben bij een grotere machine.
In de horeca worden verschillende soorten machines gebruikt voor de productie van koffie en warme dranken. Voordat je een aankoopbeslissing neemt, is het raadzaam om jezelf goed te informeren over de verschillende machines. Om je te helpen, bespreken we hieronder de populairste machines.
1.1 Volautomatische koffiemachine
Een professionele volautomatische koffiemachine is de klassieker voor het bereiden van koffie in de horeca. Deze allrounder is geschikt voor veelzijdig gebruik en past zowel in een snackbar als ook in een hotel of kantoor. Een volautomatische koffiemachine is ook geschikt voor privégebruik in de thuiskeuken.
Voordelen:
- Snelle bereiding, zelfs van grote hoeveelheden
- Gemakkelijk te bedienen
- De koffiesterkte kan eenvoudig worden aangepast
- Levert verschillende koffievariaties, bijvoorbeeld cappuccino, espresso of Americano
Nadelen:
- Schoonmaken van de machine is minder eenvoudig
- Meestal luider dan een koffiemachine zonder molen
1.2 Piston koffiemachines
Piston koffiemachines zijn een ideale keuze voor horeca professionals en koffieliefhebbers. Deze machines beloven niet alleen een goede kwaliteit, maar zien er tegelijkertijd ook stijlvol uit. Ze zijn daarom bijzonder geschikt voor gebruik in restaurants, hotels of cafés.
Voordelen:
- Stijlvol ontwerp
- Levert verschillende koffievariaties, bijvoorbeeld cappuccino, espresso of Americano
- Belooft een hoge koffiekwaliteit
- Eenvoudig onderhoud
Nadelen:
- Duurt vaak lang om op te warmen
- Neemt meer ruimte in beslag
- Gebruik vereist oefening
1.3 Filterkoffiemachines
Filterkoffiemachines zijn eenvoudig in gebruik en beloven een klassieke koffie ervaring. Bovendien zijn de machines ruimtebesparend en daarom bijzonder geschikt voor gebruik in snackbars, catering of in de thuiskeuken.
Voordelen:
- Goedkoop in aanschaf en gebruik
- Ruimtebesparend
- Gemakkelijk te bedienen
Nadelen:
- Geen bereiding van moderne koffievarianten, zoals cappuccino
- Koffieliefhebbers hebben smaak vooroordelen over filterkoffie
1.4 Percolator
Een percolator is een koffiezetapparaat dat in de volksmond ook wel espressomachine wordt genoemd. Dit is echter misleidend, want de apparaten bereiden klassieke koffie en geen espresso.
Horeca percolators komen in aanmerking voor professioneel gebruik in hotels of restaurants. Elektrische percolators zijn in het bijzonder voordelig voor gebruik in de horeca, omdat ze sneller koffie bereiden dan hun handmatige tegenhangers.
Voordelen:
- Goedkoop in aanschaf en gebruik
- Ruimtebesparend
- Gemakkelijk te gebruiken
Nadelen:
- De koffiesterkte is moeilijk te regelen, drank kan daardoor soms bitter worden en te veel cafeïne bevatten dan bij andere bereidingswijzen.
1.5 Waterkokers
Waterkokers kunnen universeel worden gebruikt en zijn daarom onmisbaar in de horeca. Met een professioneel apparaat kun je snel grote hoeveelheden water koken en er vervolgens verschillende warme dranken mee bereiden zoals thee of roerkoffie. Een must voor zowel snackbars als catering en hotels.
Voordelen:
- Op veel manieren te gebruiken
- Gemakkelijk te gebruiken
- Snelle bereiding, zelfs van grote hoeveelheden
Nadelen:
- Vereist regelmatig onderhoud bij veelvuldig gebruik
2. Het materiaal
De apparatuur voor het bereiden van koffie en warme dranken kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Roestvrij staal wordt echter het meest gebruikt omdat het robuust en hittebestendig is. Dit laatste is belangrijk omdat het risico op brandwonden tijdens de bereiding minimaliseert - vooral in een drukke horecazaak.
Volautomatische koffiemachines zijn meestal gemaakt van een mix van materialen. De behuizing en filterhouder zijn vaak van roestvrij staal of kunststof, terwijl de maalschijven vaak van keramiek zijn.
De meeste filterkoffiemachines en percolators zijn ook gemaakt van een mix van roestvrij staal en kunststof.
Bij portafiltermachines worden vaak hoogwaardige materialen gebruikt zoals koper, messing en roestvrij staal.
In professionele waterkokers voor het bereiden van warme dranken is roestvrij staal ook het dominante materiaal geworden. Daarnaast gebruiken sommige fabrikanten kunststof onderdelen voor de behuizing.
Verder zijn er elegante theeketels van porselein voor gebruik in restaurants of hotels.
3. Koffie & warme dranken: de maat van het apparaa
Een ding is zeker: je hebt een ruime keuze aan koffiezetapparaten en de waterkokers. Voor professioneel gebruik raden we je aan om een apparaat te kiezen waarmee je een zo groot mogelijke hoeveelheden tegelijk kunt bereiden. Hier volgt een overzicht van aan te raden formaten voor gebruik in de horeca:
- Volautomatische koffiemachines: tussen 30 en 80 kopjes per dag
- Filterkoffiemachines: tussen 2 en 15 liter inhoud
- Percolators: tussen 2 en 15 liter inhoud
- Waterkokers: tussen 3 en 30 liter inhoud
4. Koffie & warme dranken: het juiste ontwerp
Bij je aankoopbeslissing kun je het ontwerp ook in overweging nemen, vooral niet als je de machine in een café gebruikt. Terwijl in de cateringsector en in sommige restaurants en snackbars de nadruk waarschijnlijk op functionaliteit ligt, is de koffiemachine of theemaker in cafés soms een belangrijk onderdeel van het interieurontwerp. Gelukkig is er een hele reeks verschillende ontwerpen om uit te kiezen, van chique modern tot retro.
5. Apparaat verzorging van koffie & warme dranken
Over het algemeen speelt de verzorging van apparaten een centrale rol, vooral als je grote hoeveelheden koffie en warme dranken bereidt in de professionele sector. Het is vooral belangrijk om de machines regelmatig te ontkalken.
Hoewel de mate van onderhoud verschilt van machine tot machine, zijn eenvoudige machines zoals filterkoffiemachines en waterkokers over het algemeen gemakkelijker te onderhouden dan complexere ontwerpen zoals volautomatische koffiemachines en portafiltermachines.
FAQ
Waar moet ik op letten bij het kiezen van een machine?
Welk materiaal is het meest logisch?