Pizzaschep
Met Makro naar succes
Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften
Een groot horeca assortiment
Bespaar met bulkvoordeel
Levering op je gewenste adres
Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*
Pizzaschep voor efficiënte pizzabereiding
Een pizzaschep is onmisbaar voor de professionele bereiding van pizza's. Hiermee kun je pizza’s namelijk eenvoudig verplaatsen, van een werkblad naar de oven en van de oven naar het bord. In deze gids laten we je verschillende pizzascheppen zien en helpen we je bij het kiezen van het juiste model.
1. Wat is een pizzaschep?
Een pizzaschep is een gereedschap dat gebruikt wordt om de pizza van het werkoppervlak waarop de pizza belegd wordt in de hete oven te schuiven. De schep wordt ook gebruikt om de pizza te draaien zodat hij gelijkmatig bakt. Tot slot wordt pizzaschep nog een keer gebruikt om de pizza weer uit de oven te halen als hij klaar is.
Pizzascheppen bestaan uit twee hoofdelementen: een plat draagvlak en een handvat.
De pizza wordt op het draagvlak gelegd. Dit oppervlak moet dus groot genoeg zijn om de te bakken pizza op te leggen. Een veel voorkomende maat is meestal een pizzaschep van 30 cm. Het draagvlak is meestal gemaakt van hout of metaal.
Het handvat heeft twee belangrijke functies: een stabiele grip bieden en het bereik van de schep vergroten. Een pizzaschep is bedoeld voor gebruik in een hete oven. Daarom moet het handvat zo zijn dat werknemers de pizza in de oven kunnen duwen zonder zich te verbranden aan het handvat of de oven.
2. Pizzaschep materialen
Een van de belangrijkste aspecten van een pizzaschep is het materiaal. Pizzascheppen zijn verkrijgbaar in hout, houtcomposiet, aluminium en roestvrij staal. Hieronder vind je de voor- en nadelen van de afzonderlijke materialen.
2.1 Houten pizzaschep
Hout is het meest gebruikte materiaal voor pizzascheppen. Het is sterk genoeg om zwaar voedsel te dragen, zelfs voor scheppen met lange handvatten. Het is ook geschikt voor gebruik in ovens met zeer hoge temperaturen en laat het rauwe deeg gemakkelijk los.
Vanwege deze eigenschap gebruiken sommige cateraars liever houten pizzascheppen om het eten in de oven te schuiven. Dit in tegenstelling tot de dunnere metalen pizzascheppen, die gemakkelijker onder het gegaarde voedsel glijden om deze uit de oven te halen.
Houten pizzascheppen vereisen wel speciale zorg. Ze mogen bijvoorbeeld nooit in water worden gedrenkt of in de vaatwasser worden gewassen. Na het wassen moeten houten pizzascheppen goed gedroogd worden om scheuren en vervorming te voorkomen. Eventueel kun je het hout ook af en toe met olie inwrijven om de levensduur te verlengen.
2.2 Composiet pizzaschep
Composiet pizzascheppen zijn gemaakt van een combinatie van hout en hars. Omdat de harsen het lichaam van de pizzaschep versterken, kunnen ze dunner worden gemaakt dan de houten variant. Dit betekent dat composiet pizzascheppen gemakkelijker onder pizza's en broden kunnen schuiven.
Pizzascheppen van composiet zijn meestal ook vaatwasmachinebestendig, waardoor ze veel gemakkelijker te onderhouden zijn. Ze kunnen echter ook zwaar zijn en hebben meestal niet zulke lange handvatten. Dit is misschien geen groot probleem in kleine etablissementen, maar in grote keukens met etageovens kan een kort handvat het verplaatsen en verwijderen van pizza's wel lastig maken.
2.3 Metalen pizzaschep
Metalen pizzascheppen hebben draagvlakken van aluminium of roestvrij staal. Ze zijn duurzaam en het metaal is gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Omdat het materiaal zelfs bij dunne platen zijn sterkte behoudt, kunnen deze pizzascheppen veel dunner worden gemaakt. Daardoor glijden ze gemakkelijker onder de broden en pizza's.
Helaas heeft rauw deeg de neiging om eerder aan metaal te blijven plakken dan aan hout, daarom vertrouwen sommige pizzabakker op beide materialen.
Meeste pizzascheppen van metaal hebben nog wel houten handvatten, omdat deze niet hitte begeleid, hoewel er ook versies zijn met holle metalen handvatten. Daarnaast zijn er modellen met rubberen of plastic handvatten, deze begeleiden ook geen hitte, dit is zeker handig bij de pizza oven.
3. Pizzaschep kopen? Let hierop:
Naast het materiaal moet je ook op de volgende punten letten om een geschikte pizzaschep voor je horecazaak te vinden:
3.1 Handvat lengte van een pizzaschep
Bij het bepalen van de ideale handvat lengte is de diepte van je oven de belangrijkste factor. De pizzaschep moet namelijk de achterkant van de oven kunnen bereiken terwijl de handen van de medewerker aan de handgreep nog een paar centimeter verwijderd zijn van de opening van de oven. Zo kunnen brandwonden en morsen vermeden worden.
Handvatten korter dan 30 cm zijn geschikt voor tunnelovens en kleine ovens die vaak in bars worden gebruikt. Handvatten van 60 cm zijn geschikt voor professionele elektrische ovens, terwijl handvatten van 120 tot 200 cm geschikt zijn voor grote, ambachtelijke ovens.
3.2 Grootte en vorm van het draagvlak
Deze factoren bepalen de grootte van de pizza die je erop kunt leggen. Pizzascheppen hebben een ronde of rechthoekige vorm, waarbij rechthoekige vorm meestal een afgeronde voorkant hebben. Rechthoekige pizzascheppen hebben over het algemeen de voorkeur voor pizzascheppen die worden gebruikt om brede pizza's in de oven te schuiven. Een rond ontwerp daarentegen maakt het makkelijker om brood en pizza's om te draaien.
Houd ook rekening met de afmetingen van je grootste pizza. Omdat het deeg van nature slap is, moet het oppervlak groot genoeg zijn voor de hele pizza. Als je echter ook kleinere pizza's bakt, kan het gebruik van een te grote schep het manoeuvreren in een etageoven bemoeilijken. Daarom kiezen sommige pizzabakkers ervoor om pizzascheppen in verschillende maten op voorraad te hebben.
3.3 Pizzaschep wel of niet geperforeerd?
Dit is meestal een kwestie van persoonlijke voorkeur voor de pizzabakker. Perforatie vermindert het totale gewicht van de schep, wat op zijn beurt de belasting op de pizzamaker vermindert. Een ander voordeel is dat de gaten in de geperforeerde pizzascheppen zodanig zijn dat overtollig meel verwijderd kan worden. Hierdoor blijft de pizzaoven langer schoon, is er geen rook van verbrand meel en vormt zich geen bittere korst onder de pizza.
FAQ
Is een houten of metalen pizzaschep beter?
Hoe lang moet het handvat van de pizzaschep zijn?
Heb ik een ronde of vierkante pizzaschep nodig?