Wokpannen
Met Makro naar succes
Onze webshop is ontworpen voor professionals en is zorgvuldig afgestemd op jouw individuele behoeften
Een groot horeca assortiment
Bespaar met bulkvoordeel
Levering op je gewenste adres
Ontvang de nieuwste deals en meer. Schrijf je in en krijg 10% korting!*
Keukenhulpje voor Aziatische gerechten: de wok
Of het nu gaat om heerlijk streetfood, klassieke gerechten of fusiongerechten - de Aziatische keuken is populairder dan ooit tevoren. Om traditionele Aziatische gerechten op tafel te toveren, heb je een goede wok nodig. Maar deze grote pan kan veel meer, lees door voor handige tips bij het kopen en gebruiken van wokpannen.
1. Verschillende soorten wokken
Koken, bakken, braden, blancheren, smoren, stoven, stomen, frituren of zelfs roken - met de wok, die zijn oorsprong vindt in Zuid-China, haal je een echte alleskunner in huis. Wij zetten hier de populairste varianten voor je op een rijtje.
1.1 De gietijzeren wok
Deze variant wokpan, die ook in Aziatische landen wordt gebruikt, is volledig gemaakt van gietijzer. Hoewel het materiaal relatief zwaar is, scoort het punten vanwege de zeer goede warmteverdeling en warmteopslag.
Terwijl originele Aziatische wokken vaak maar zo'n 3 millimeter dik zijn, is de westerse versie iets dikker. Het enige nadeel is dat de gietijzeren wokpan er iets langer over doet om de gewenste temperatuur te bereiken.
1.2 De RVS wok
De roestvrijstalen (RVS) wokpan is iets delicater. Dit bestendige en onderhoudsvriendelijke materiaal is ook geschikt voor koken op hoog vuur. Gebruik echter alleen houten of plastic spatels in de wok om beschadiging van het oppervlak te voorkomen.
Let op: de hitte wordt vaak ongelijk verdeeld, dit kan eventueel leiden tot het sneller verbranden van vlees, groenten enz. als hier niet opgelet wordt.
1.3 De keramische wok
Als de wok minder vaak wordt gebruikt in je keuken, is een keramisch model geschikt. De wokpan met antiaanbaklaag voorkomt dat voedsel aanbrandt en is gemakkelijk te hanteren en schoon te maken. Keramische wokken zijn minder geschikt voor dagelijks gebruik omdat de antiaanbaklaag na verloop van tijd snel slijt.
1.4 De aluminium wokpan
Net als de gietijzeren wok heeft ook deze variant een goede en snelle warmtegeleiding. De wokpan heeft ook vaak een coating en is daarom heel gemakkelijk schoon te maken. Maar let op: aluminium wokken zijn vooral geschikt voor gerechten met een korte bereidingstijd die niet op extreme hitte worden bereid. De aluminium versie mag niet te hoog worden verhit, anders kan hij smelten.
1.5 De elektrische wokpan
Als je op zoek bent naar gebruiksgemak, dan is een elektrische wokpan de perfecte keuze. Met een elektrische wokpan hoef je je geen zorgen te maken over het regelen van de juiste temperatuur, omdat deze automatisch wordt geregeld. Bovendien bieden elektrische wokpannen vaak extra functies, zoals een timer en verschillende kookprogramma's, waardoor koken nog eenvoudiger wordt.
Het enige nadeel van een elektrische wokpan is dat hij iets langer kan duren om op te warmen in vergelijking met andere wokpannen.
1.6 De horeca wok
Voor professionele koks en de horecabranche is een speciale horeca wok de ideale keuze. Deze wokpannen zijn ontworpen om te voldoen aan de hoge eisen van een professionele keuken. Ze zijn meestal gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal of gietijzer en hebben een extra dikke bodem voor een gelijkmatige warmteverdeling. Dit betekent wel dat de pan wat zwaarder is om te hanteren.
Een groot voordeel van een horeca wok is dat deze bestand is tegen intensief gebruik en hoge temperaturen. Hoewel de prijzen meestal iets hoger liggen, zijn de professionele wokken duurzaam en gaan lang mee, zelfs bij dagelijks gebruik. Bovendien zijn ze vaak groter dan huishoudelijke wokpannen, waardoor je grote hoeveelheden voedsel kunt bereiden.
2. Verschillende maten wokpannen
Als de wok deel uitmaakt van je dagelijkse uitrusting op het fornuis, is de juiste maat een doorslaggevend aankoopcriterium. Hoe groter de wok, hoe meer ingrediënten erin passen en hoe meer porties je kunt koken. Een grote wok doet er echter ook langer over om op te warmen.
Laat je niet afschrikken door de maatspecificaties van wokpannen: de diameter specificatie verwijst naar de bovenkant van de pan, niet naar de onderkant. Modellen met een diameter tot 30 centimeter, een mini wok dus, zijn ideaal voor het koken van kleine hoeveelheden.
Als je daarentegen voor een groot aantal mensen of hele gerechten in een wok kookt, zijn grote wokpan modellen met een diameter van 30 centimeter of meer, die meestal tussen de 4 en 5 liter kunnen bevatten, geschikt.
Houd er ook rekening mee dat de wok nooit groter mag zijn dan de kookplaat waarop je hem gebruikt.
3. Wokpannen: waar je op moet letten bij het kopen
Maar niet alleen het materiaal en de grootte spelen een belangrijke rol bij het kopen van een wok. We vertellen je meer over de ideale handgrepen, het juiste type kookplaat en extra wokfuncties om je te helpen het juiste model voor jouw keuken te vinden.
3.1 Voor welk type kookplaat is je wok geschikt?
Controleer voordat je koopt of de wok geschikt is voor je kookplaat. Traditionele wokken, ook wel een gas wok genoemd, zijn ideaal voor gaskookplaten, omdat de benodigde warmte bijzonder snel wordt opgewekt. Inductie wokpannen kunnen niet verrassend gebruikt worden op inductiekookplaten.
Speciale kookplaten met zogenaamde wokputten zijn echt professioneel en garanderen een optimale warmteverdeling en goede resultaten.
3.2 De handgrepen van de wok
De originele wok heeft twee handgrepen en een lange handgreep om het voedsel te draaien. Een wokpan met een afneembare handgreep is bijzonder praktisch - zo kan de wok bijvoorbeeld op tafel worden gezet zonder dat de handgrepen in de weg zitten. Houd er rekening mee dat metalen handvatten soms erg heet worden, terwijl plastic of houten handvatten normaal gesproken koud blijven.
3.3 Speciale kenmerken en eigenschappen van een wok
Sommige wokken hebben extra functies of kenmerken die erg handig kunnen zijn, afhankelijk van het beoogde gebruik.
- Wokpan met deksel: bijna alle modellen hebben een afneembaar deksel - het ronde, licht gewelfde deksel is essentieel bij het opwarmen, stomen en koken van voedsel.
- BBQ wok: wokken met een grilldesign zijn een specialiteit, die je op open vuur of op de grill kunt plaatsen.
- Stoominzet: sommige modellen zijn uitgerust met uitneembare stoominzetten waarop je bijvoorbeeld groenten of vis kunt stomen.
- Ophanglus: hiermee kun je de wok ophangen in de keuken en heb je hem meteen bij de hand.
3.4 De prijs: hoeveel kost een wok?
De prijs hangt vooral af van het materiaal van de wok, de fabrikant en de grootte. Hier een aantal voorbeelden:
- Mini/kleine wok tot 26 cm doorsnede: ongeveer € 20 tot € 35
- Roestvrijstalen wokpannen met een inhoud tot 5 liter: ongeveer € 35 tot € 70
- Professionele modellen met een diameter tot 36 centimeter: tot € 250
4. Schoonmaken: de juiste verzorging van de wok
Voordat je je gietijzeren of roestvrijstalen wok voor het eerst gebruikt, moet je hem "inbranden". Dit houdt in dat je de nieuwe wok verwarmt met een beetje olie totdat de olie volledig is opgelost. Het inbranden van de olie creëert een beschermende laag die voorkomt dat voedsel aanbrandt.
Om hygiënisch te blijven, moet je de wok na elk gebruik schoonmaken. Terwijl modellen van roestvrij staal, aluminium of keramiek vaak geschikt zijn voor de vaatwasser, vereisen gietijzeren wokken speciale zorg. Omdat gietijzer poreus is, verdraagt het geen vaatwassers of afwasmiddel. Giet daarom wat heet water in de wok tot de etensresten loslaten en spoel hem dan grondig af.
FAQ
Hoe heet kan de wok worden tijdens het koken?
Wat onderscheidt een wok van een gewone pan?
Voor welke gerechten is de wokpan geschikt?