Kosten besparen voor jouw restaurant
Het runnen van een restaurant kan een kostbare zaak zijn. Het komt vaak voor dat restauranthouders dure gaten in hun systeem over het hoofd zien, die vaak gemakkelijk verholpen kunnen worden. Of je nu op het punt staat je eigen horecazaak te openen of er al een runt, dit artikel is voor jou. Hier leer je hoe je je bedrijfskosten kunt verlagen, geld kunt besparen en je winstmarges kunt maximaliseren zonder de ervaring van je klanten te veranderen.
Wat in dit artikel besproken wordt
Hoe de voedselkosten te verlagen
1. Kostenbesparing horeca: foodcost verlagen
Tips om de arbeidskosten in restaurants te verlagen
2. Kosten verminderen in de horeca: besparen op arbeidskosten
Hoe de bedrijfskosten te verlagen
3. Besparing strategieën voor andere operationele kosten
Teamwork Makes the Dream Work
4. Focus op teamwerk
Veelgestelde vragen
5. Veelgestelde vragen – geld besparen in de horeca
Er zijn een paar eenvoudige trucjes waardoor jouw restaurant energie en zo ook kosten kan besparen. Verlichting speelt hier een grote rol, vervang jouw lampen met LED verlichting en zet een tijdschakelaar op je buitenverlichting. Ook door goede isolatie, de deur gesloten te houden en het goed instellen van een klimaatinstallatie kun je ook energiekosten besparen.
De foodcost van een restaurant ligt gemiddeld tussen de 28% en 32% van de totale food sales, echter zijn er ook uitschieters tot 45%. Het geldt natuurlijk wel dat hoe lager deze kosten zijn, hoe groter de winstmarges op jouw gerechten zijn.
De meest voorkomende uitgavens voor een restaurant zijn de vaste kosten, zoals personeel en de huur van het pand. Ook variabele kosten, zoals keukenuitrusting, voedsel, reparaties en onderhoud, zijn vaak voorkomende kosten voor een horeca-onderneming.
Ja, inventariseren helpt je bij te houden hoeveel ingrediënten er nodig zijn voor de toekomst. Wanneer je precies weet hoeveel van welk product je nodig hebt, kan je er ook voor zorgen dat er minder ingrediënten overblijven en weggegooid moeten worden. Dit is vooral van belang voor bederfelijke goederen en zal je geld besparen. Bij houdbare producten profiteer je juist meer van bulkbeloning en de producten op te slaan. Ook dit kan je met inventarisatie plannen.
Ja, behalve dat het milieuvriendelijk is, kan seizoensgebonden eten je ook geld besparen. Er wordt namelijk op de transportkosten, die anders nodig waren, bespaard.