Restaurant financiering: alles over financiering in de horeca

Restaurant Financing and Funding

Het openen van een restaurant kan een spannende en uitdagende stap in je carrière zijn, maar er zijn veel verplichtingen aan verbonden. Er zijn tal van zaken die aangepakt moeten worden voordat je je deuren opent voor het grote publiek. Deze omvatten financiering, het opstellen van het juiste bedrijfsplan, het aannemen van de beste mensen voor hun respectievelijke functies in je restaurant en het goed inrichten van je zaak zodat klanten je etablissement kunnen bezoeken. In dit artikel duiken we dieper in het onderwerp van financiering voor jouw horeca-onderneming.

Alles over horeca financiering

1. Hoe vind ik geld voor mijn horecabedrijf?

Je hebt een leuk concept en wilt het avontuur aan: een restaurant openen. Je concept staat vast, je hebt een bedrijfsplan geschreven en een mooi horeca locatie gevonden. Er ontbreekt alleen nog de benodigde investeringen om het plan werkelijkheid te maken, maar hoe kan je als horecaondernemer geld lenen? Gelukkig zijn er veel verschillende horeca financieringsmogelijkheden. Deze leggen we je verder op in dit artikel uit, maar laten we beginnen met de wat? en waarom? van horeca financiering.

1.1 Wat is horeca financiering?

Horeca financiering is externe financiering die horeca ondernemers kunnen gebruiken op hun horeca-onderneming te starten en runnen. Voorbeelden van externe financiering, in andere woorden financiering dat niet jouw eigen geld is, zijn bankleningen, crowdfunding, kredieten en meer. In hoofdstuk 2 duiken we verder in de verschillende financieringsmogelijkheden.

 

1.2 Waarom kiezen horeca starters en ondernemers voor financiering?

Er zijn veel redenen waarom starters kiezen voor financiering. De meest voorkomende reden is dat ze kapitaal nodig hebben om hun bedrijf van de grond te krijgen. Financiering voorziet hen van het geld dat ze nodig hebben om inventaris te kopen, huur te betalen en werknemers aan te nemen. Zonder financiering zouden de meeste startups hun bedrijf niet van de grond kunnen krijgen.
Een andere reden waarom ondernemers financiering zoeken is om hen te helpen hun bedrijf te laten groeien. Door investeringsgeld aan te nemen, kunnen ze hun activiteiten uitbreiden en nieuwe markten bereiken. Dit kan hen helpen hun inkomsten te verhogen en uiteindelijk winstgevend te worden. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Een tweede horecazaak starten: of het nu jouw eerste of tweede horecazaak is, in beide gevallen zijn er veel opstartkosten aan verbonden. Denk aan het verbouwen, jouw supply chain en het investeren in meubilair.
 • Renoveren: denk hierbij aan een frisse inrichting van een succesvol restaurant die slijtage heeft opgelopen door de hoeveelheid gasten die over de vloer komen.
 • Nieuwe uitrusting: goed apparatuur en meubilair is de basis waarmee jouw personeel efficiënt kan werken. Deze restaurant benodigdheden kosten natuurlijk veel geld, waardoor extra financiering voor jouw restaurant goed van pas komt.
 • Rebranding: met extra financiering kun je investeren in een sterk merk en identiteit. Zo kun je jouw restaurant onderscheiden van de concurrentie.
 • Uitbreiding: zo kun je financiering gebruiken voor bijvoorbeeld catering en thuisbezorging aan te bieden.

Ten slotte wordt financiering net altijd gebruikt om een horeca-onderneming te groeien. Soms is het ook nodig om een horecazaak draaiende te houden, bijvoorbeeld vanwege onvoorspelbare inkomsten of seizoensafhankelijkheid. Zo kun je met financiering een positieve cashflow behouden.

 

1.3 Hoe kies je een horeca financieringsmogelijkheid?

Financieringsmogelijkheden voor restaurants kunnen ingewikkeld zijn, maar er zijn een paar dingen die je kunt doen om het gemakkelijker te maken. Het begint met het goed begrijpen van de verschillende financieringsmogelijkheden en de voor- en nadelen van elke. Deze zullen we daarom als eerste in hoofdstuk 2 uitleggen. Vervolgens kun je de verschillende opties vergelijken en de beste financieringsoptie voor jouw restaurant kiezen. Hier meer over in hoofdstuk 3.

Weet je niet zeker welke optie je moet kiezen? LAAT ONS JE ADVISEREN
We willen dat je succesvol bent! Onze ervaren Horeca Consultants kunnen al je zakelijke vragen beantwoorden.
Neem contact op
Financieringsmogelijkheden

2. Hoe financier ik mijn horeca-onderneming?

Regular Bank Loan for Restaurant

2.1 Vrienden & familie

Veel ondernemers vragen in het begin aan vrienden en/of familie voor een lening om de opstartkosten te financieren. Dit scheelt heel veel bureaucratie en lange aanvraagprocedures en komt vaak met geen rente of zelfs geen terugbetaling. Houd er wel rekening mee dat dit nadelig kan zijn voor je persoonlijke relaties, vooral als de voorwaarde van tevoren niet duidelijk zijn aangegeven.

 

2.2 Business angels

Business angels zijn privé of informele investeerders die een bedrag in jouw horecazaak willen investeren. Vaak zijn dit mensen dit zelf ondernemer zijn geweest en nu graag starters willen helpen. Je kunt dus ook goed van hun kennis profiteren. Business angels zijn soms lastiger te vinden en vereisen een goede pitch, maar als starter heb je wel een grotere kans dat ze je helpen.

 

2.3 Bankleningen

Reguliere bankleningen zijn beschikbaar voor de bedrijven die een grote investering in hun bedrijf moeten doen of gewoon hun bedrijf willen uitbreiden en meer klanten willen bereiken.

De banken bieden vaak leningen aan restaurants op basis van de onderpandwaarde van hun bedrijf aan. De onderpandwaarde wordt bepaald door te beoordelen hoeveel geld het de bank zou kosten om ze te liquideren als ze hun lening niet terugbetalen. De onderpandwaarde wordt ook beïnvloed door andere factoren zoals hoeveel cashflow het bedrijf genereert, hoeveel werknemers het heeft enzovoort. Het onderpand kan bestaan uit fysieke bezittingen zoals vastgoed en bouwprojecten, financiële bezittingen zoals aandelen, obligaties en contant geld op bankrekeningen en zelfs immateriële bezittingen zoals intellectuele eigendomsrechten.
De banken hebben verschillende soorten eisen bij de beoordeling of ze een lening zullen verstrekken of niet, afhankelijk van het soort onderpand waarover ze op een bepaald moment kunnen beschikken. Ze kijken naar verschillende factoren, zoals of er voldoende financiële middelen beschikbaar zijn om de lening terug te betalen. Houd er wel rekening mee dat banken erg kritisch kunnen zijn en je niet altijd een lening willen verstrekken, maar onmogelijk is het niet.

 

2.4 Microkrediet

Een microkrediet is voor diegene die geen banklening kan krijgen en is een combinatie van coaching en kredietverstrekking tot 50.000 €. Perfect voor starters! Net als bij een banklening, betaal je maandelijks rente, deze is echter wel stevig. Verder is de looptijd van 1 tot 10 jaar en is extra aflossen mogelijk. Wel heb je hiervoor een goed ondernemingsplan nodig. Microkredieten worden in Nederland door Qredits verstrekt, vind op hun website meer informatie.

 

2.4 Borgstellingskrediet (BMKB)

Wanneer je een langdurige lening zoekt maar niet voldoende zekerheid aan de bank kunt bieden, komt een borgstellingskrediet goed van pas. In dit geval staat de Nederlandse overheid borg voor een deel van je lening. Zo kun je lenen zonder onderpand en heb je de keuze uit een ruime selectie banken en financierders. Let wel op dat de maximale looptijd 6 jaar is, de minimale financieringsbehoefte 35.000 € is, de maximale jaaromzet 50 miljoen € is, er maximaal 250 medewerkers mogen werken en er dus strenge eisen zijn waaraan jij als starter moet voldoen.

2.5 Bierbrouwerij financiering

Wist je dat bierbrouwerijen ook leningen verstrekken? Hierop moet meestal rente worden terugbetaald en vaak geldt er ook een afnameverplichting. Dit betekend dat je verplicht bent bier en eventueel andere drank bij de brouwerij af te nemen. Houd er rekening mee dat je dus minder keuze hebt en kan eventueel duurder uitpakken.

Tip: ook leveranciers en groothandelen bieden vergelijkbare financiering aan. In alle drie de gevallen is het aan te raden een professional, zoals een accountant, de voorwaarden te laten lezen.

2.6 Leverancierskrediet

Ook kunnen leveranciers een leverancierskrediet aanbieden. Dit houdt in dat je een afspraak maakt met de leverancier dat je de gekochte goederen op een later moment betaald. Zo hoef je de leverancier pas betalen nadat je omzet hebt gemaakt.

2.7 Crowdfunding

Crowdfunding voor een restaurantbedrijf kan een geweldige manier zijn om geld in te zamelen voor een nieuw bedrijf. Geen wonder dat dit een steeds populairdere manier van financiering wordt. Crowdfunding kan het beste omschreven worden als een mix van marketing en financiering. Je vermeld jouw restaurant concept, hoeveel geld je nodig hebt en wanneer je het nodig hebt op het platform. Nu kan de “crowd” zoveel bijdragen als ze maar willen, in de vorm van een donatie, sponsoring, uitlening of participatie. Houd er wel rekening mee dat deze manier van investeren meer tijd kost en niet geschikt is voor de lange termijn.

Als je crowdfunding overweegt voor je restaurant, zijn hier enkele tips om je op weg te helpen:

 • Begin met het juiste plan. Voordat je aan je campagne begint, is het belangrijk om precies te weten wat je wilt bereiken. Dit zal bepalen welk type platform of financieringsbron het beste zal werken voor je campagne.
 • Maak een kwalitatieve pitchvideo. Er zijn verschillende platforms beschikbaar waarmee ondernemers met behulp van crowdfunding campagnes geld kunnen inzamelen. De twee populairste soorten platforms zijn Kickstarter en Indiegogo. Bieden beiden verschillende niveaus van aanpassing opties en rapportagetools aan die kunnen worden gebruikt om een pitchvideo van hoge kwaliteit te maken voordat je je campagne lanceert.
 • Stel realistische verwachtingen over opbrengsten en beloningen. Bijna elke campagne heeft een verwacht rendement op investering (ROI). Het is belangrijk dat je deze cijfers begrijpt voordat je je campagne start, zodat je aan het eind van je fondsenwerving niet teleurgesteld bent als het ROI niet hoog genoeg is.

 

2.8 Leasen

Een lease voor commerciële apparatuur is een soort afbetalingscontract waarbij je een artikel, zoals een computer of koelkast, voor een vaste periode least. Je kunt leasen bij je bank of een andere financiële instelling en kiezen tussen financial en operational lease. Het bedrag dat je maandelijks betaalt, is gebaseerd op de waarde van het artikel en hoe lang je het nodig hebt totdat je het verkoopt of retourneert.

2.10 Rekening-courantkrediet

Dit is een kortlopende krediet waarbij je met de bank hebt afgesproken dat je tot een bepaalde tijd “rood” mag staan. Zo kun jij bijvoorbeeld jouw voorraad financieren. Hiervoor moet je wel aan einige eisen voldoen en spreek je zelf met de bank af wat de looptijd is en hoeveel je rood mag staan. Let wel op dat je bij permanent rood staan veel onnodige rente moet betalen.

2.11 Zakelijke leningen op korte termijn

Een kort zakelijk krediet kan worden gebruikt als je op korte termijn geld nodig hebt. Deze lening betaal je op korte termijn geheel terug. Een kredietverstrekker kan hiervoor eisen stellen aan bijvoorbeeld hoe lang het bedrijf al bestaat en de omzet.

Financiering: Waar je nog meer rekening mee moet houden

3. Een restaurant financieren - extra aandachtspunten

Financing restaurant equipment

3.1 Apparatuur financiering

Een restaurant beginnen, kan een kostbare onderneming zijn. Naast de kosten voor het huren of kopen van een commerciële ruimte zijn er ook de kosten voor het inrichten van de keuken met alle benodigde apparatuur. Voor veel nieuwe restauranthouders is financiering van apparatuur een goede manier om deze kosten te dekken. Met apparatuur financiering kun je de kosten van de apparatuur spreiden over een bepaalde periode, waardoor het op korte termijn betaalbaarder wordt. Bovendien kan financiering van apparatuur enkele belastingvoordelen opleveren. Sommige soorten apparatuur kan worden afgeschreven als bedrijfskosten, wat kan helpen om je totale belasting te verlagen. Als je financiering van apparatuur voor je restaurant overweegt, is het belangrijk om rond te kijken en de tarieven en voorwaarden van verschillende kredietverstrekkers te vergelijken. Met zorgvuldige planning en vergelijking kun je de juiste financieringsoplossing voor je restaurantbedrijf vinden.

 

3.2 Een doordachte evaluatie van financieringsopties voor restaurants

Als je erover denkt om een restaurant te openen, zul je de juiste financieringsoptie moeten kiezen om je bedrijf van de grond te krijgen. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het vergelijken en evalueren van financieringsopties voor restaurants:

 • Bedenk hoeveel geld je moet lenen
 • Bereken hoeveel je aan het einde moet terugbetalen (inclusief rente, dossierkosten ect.)
 • Bedenk wanneer je het geld nodig hebt, op korte termijn of heb je tijd?
 • Controleer de looptijd van de lening, is deze kort of lang? En wat is voor jou het beste?
 • Vergelijk de voor- en nadelen van vaste en variabele rentetarieven.
 • Controleer of er een onderpand wordt vereist en of je hieraan kan voldoen.
 • Neem je persoonlijke financiële situatie in overweging en zorg ervoor dat je de maandelijkse betalingen gemakkelijk kunt doen.

3.3 Controleer de details van de financiële leverancier

Bij het kiezen van een financiële aanbieder is het belangrijk om de reputatie van het bedrijf in overweging te nemen. Je wilt samenwerken met een bedrijf dat een geschiedenis van stabiliteit en succes heeft. Zoek een aanbieder die al vele jaren actief is en een staat van dienst heeft met tevreden klanten. Het is ook belangrijk om recensies te lezen en rond te vragen om meningen te krijgen van mensen die je vertrouwt. Een goede financiële aanbieder biedt een uitstekende klantenservice, concurrerende tarieven en nuttig advies. Kies verstandig en je bent op weg naar een mooie financiële toekomst.

Samengevat

4. Bijlage & samenvatting

4.1 Documenten en certificaten

De bijlage van een horeca ondernemingsplan wordt meestal gebruikt om ondersteunende documentatie te leveren voor de informatie in de rest van het plan. Dit kunnen financiële overzichten zijn, cv's, huurovereenkomsten, marktonderzoek, vergunningen en licenties, en ander juridisch papierwerk. De bijlagen van een ondernemingsplan moeten duidelijk gelabeld en gemakkelijk toegankelijk zijn, zodat investeerders snel de informatie kunnen vinden die ze nodig hebben. Het opnemen van alle relevante ondersteunende documentatie in de bijlage kan helpen om investeerders een compleet beeld te geven van jouw restaurant concept.

Bij het aanvragen van financiering om een restaurant te openen, zijn er bepaalde documenten en certificaten nodig. Deze omvatten een ondernemingsplan, persoonlijke financiële overzichten, en een bewijs van onderpand. De kredietverstrekker of investeerder zal willen zien dat je een goed doordacht plan hebt voor je bedrijf, en dat je de financiële middelen hebt om het te realiseren. Ze zullen ook een vorm van onderpand willen zien, zoals onroerend goed of apparatuur, om de lening veilig te stellen. Als je alle vereiste documenten en certificaten in orde hebt, vergroot dat je kansen op goedkeuring.

 

4.2 Conclusie

Het openen van een restaurant kan een enorme opgave zijn, maar het is niet onmogelijk. Door de verschillende soorten financiering die voor je beschikbaar zijn te begrijpen, kun je het proces veel gemakkelijker maken. We hopen dat dit artikel je een beter inzicht heeft gegeven in welke opties er voor je zijn en we wensen je veel succes met het openen van je droom restaurant!

Veelgestelde vragen

5. Veelgestelde vragen – restaurant financiering

Mogelijkheden
Altijd op de hoogte
Nieuwsbrief registratie
Blijf op de hoogte met onze Makro nieuwsbrief! Ontvang de laatste aanbiedingen, kortingen en beste tips voor jouw bedrijf.
Registreren
Aanbiedingen & acties
Bekijk onze nieuwste aanbiedingen
Ontdek de beste producten en prijzen voor jouw bedrijf. Bekijk onze laatste aanbiedingen en acties.
Ontdek onze aanbiedingen