De barista: écht eerlijke Fair Trade

Leestijd : 2 Minuten
Artikel-FairTrade-Detail

De vraag naar fair trade is ontzettend groot. Kijk alleen al naar de schappen in supermarkten met alle gecertificeerde thee-, cacaoben suikerverpakkingen. Wat ik je wil meegeven: staar je niet blind op fairtradekeurmerken. Ze hebben voordelen, maar zijn niet per se zaligmakend. Bezit een koffieboer geen keurmerk, dan zegt dit eigenlijk niks over hoe ‘fair’ zijn bedrijf is. Bovendien laten verschillende onderzoeken zien dat het geld dat wij extra betalen voor fairtradeproducten lang niet altijd bij de boeren terechtkomt.

Geen keurmerk, goede koffie

Om het keurmerk te krijgen, moeten boeren aan een heel pakket eisen voldoen. Ze moeten bijvoorbeeld aangeven hoeveel uren hun werknemers plukken en hoeveel kilo. Dit vergt veel administratie en vooral tijd en die hebben de meeste koffieboeren niet, omdat ze druk zijn met koffie produceren. Bovendien kunnen veel koffieboeren niet eens lezen of schrijven. Een formulier invullen wordt dan wel heel lastig. Met als gevolg geen keurmerk, maar misschien wel heel goede koffie, gemaakt onder goede omstandigheden.

Transparant over bedrijfsvoering

Hoe je dan toch weet welke fairtradekoffie écht eerlijk is? Kijk naar branderijen die transparant zijn over hun bedrijfsvoering. Nederland telt bijvoorbeeld veel branderijen die hun koffie rechtstreeks bij de boeren inkopen en de plantages af en toe bezoeken. Een goede zaak en meteen een mooi verhaal om aan je koffieklant te vertellen.

Energie uit koffie

Andere manieren om mvo-proof aan het werk te gaan, zijn gebruikmaken van recyclebare koffiebekers en potten suiker neerzetten in plaats van zakjes suiker. En wist je dat je meer kunt doen met koffiedik dan weggooien? Koffie Recycling Nederland zet het bijvoorbeeld graag om in biobrandstof. Zo geeft een bakje koffie je letterlijk en figuurlijk energie.


Jessica Tolboom
Professioneel Barista, Baristatrainer & Educatiecoördinator voor de SCAE Nederland

 

668x360-jessica-tolboom