Het camping-leven! Heerlijk. Zon, zee en ontspannen. En oké, dat je vanuit je ligstoel kan meegenieten met de scènes bij de buren vind ik stiekem ook een groot pluspunt. Daarnaast betekent vakantie voor mij lekker eten en drinken. Alleen neem ik liever geen extra vakantiekilo’s mee naar huis. En met de keuze uit 24 soorten ijs en een overvloed aan Italiaanse hapjes en pasta’s is dat best een uitdaging. Daarom hier 10 afspraken met mezelf om deze vakantie te genieten zonder extra gewicht.
Met deze 10 tips blijf je op gewicht op de camping
1. Mix en match
Ik begin de dag het liefst met een slank ontbijt van yoghurt en fruit. Meestal kan ik de croissantjes en stokbroodjes ’s ochtends wel missen. Wil ik die toch een keer? Dan kies ik een lichte lunch en sla ik het ijsje ’s middags over.
2. Zomers drankje
Ik vul de koelkast met een kan water met limoen en munt. Daardoor drink ik meer en eet ik minder. Dat scheelt me ongemerkt veel calorieën. Prima compensatie voor een wijntje in de avond.
3. Uit eten?
Vers & authentiek
De lokale keuken is vaak de moeite waard om te proberen! Groot pluspunt: verse & authentieke gerechten zijn doorgaans een stuk slanker. Ik kies minimaal twee keer per week een vegetarisch gerecht en minimaal 2x alleen een voorgerecht. Zo overeet ik me niet en kan ik prima vaak uit-eten gaan. En wordt het pizza? Geen probleem, ik eet de helft.

4. IJs, taartjes en toetjes
Vind ik heerlijk! Dus die laat ik niet staan. Een keer in de drie dagen trakteer ik mezelf hierop. En dan geniet ik er volop van. Doe ik het vaker? Dan skip ik een wijntje ’s avonds.
5. Gezond snacken
Voor de tent of caravan is het wel zo gezellig om iets te knabbelen. Dus zorg ik, naast nootjes en chips (voor de kinderen) voor slanke snacks. Een bakje rood fruit, paprika, worteltjes of snoeptomaatjes met humus. Ik zorg dat er altijd een ‘gezonde’ keuze voor handen is.
6. Keep on moving!
In beweging blijven is een must voor een slanke vakantie. En dat kan heel goed! Elke dag duik ik het zwembad even in. Naast spelen met m’n kinderen probeer ik dan minimaal 5 baantjes te zwemmen. Verder neem ik m’n hardloopschoenen mee. Ik weet dat m’n beste vakantie, een vakantie is waar ik wel een stukje ga rennen. Sowieso ben ik in voor ‘het voetbaltoernooi op de camping en beach-ballen met m’n kinderen doe ik graag. Leuk én effectief.
7. Cheers!
Om het glas wijn drink ik een glas water. Dit scheelt veel calorieën, en een hoop hoofdpijn de volgende ochtend...
8. Alleen achten, negens en tienen
Tijdens het borrelen geef ik een hapje eerst een cijfer voor ik het in mijn mond stop. Ik eet alleen hapjes die een acht of hoger krijgen. Ik ga van al het lekkers, naar alleen het allerlekkerst.
9. Als het moeilijk wordt...
Krijg ik ondanks m’n voornemens toch de impuls om door te gaan met lekker eten? Dan zeg ik tegen mezelf: Ik mag alles, ik neem nu verder niets, straks kies ik nog ….. een ijsje, uiteten, een toetje etc.
Uitstellen van lekkers is heel effectief. Als je tegen jezelf zegt: “jij mag dat niet”, dan wil je het toch. Maar als je zegt: “ik mag het wel, maar ik neem liever straks een wijntje”. Is kiezen makkelijker. Je brein komt enigszins tot rust met deze ‘beloning’ in het vooruitzicht. Heel simpel, en het werkt echt.
10. Óf ik visualiseer hoe ik thuis kom
Heb ik het dan nog lastig, dan bedenk ik me even hoe ik na de vakantie voor de spiegel sta, zónder vakantiekilo’s en met een enorm goed gevoel over mijn eetgedrag en gewicht. Genieten is géén synoniem van te veel eten. Sterker nog: ik geniet veel meer als ik wél eet wat ik echt lekker vind, maar mét regie. Niets smaakt zo lekker, dan regie op je eetgedrag!
Een prettige vakantie gewenst!
Groet,
Mieke Kosters