Restaurant meubels & apparatuur voor jouw horecabedrijf

Furniture and appliances for your restaurant

Je keuken komt je restaurant alleen ten goede als deze is uitgerust met de juiste meubels en apparatuur. De mogelijkheden lijken eindeloos. Wij willen je daarom een inventarislijst geven van de soorten meubilair en apparatuur die verschillende restaurantkeukens kunnen hebben. Of je nu een koffiezaak wilt openen of een andere horecazaak wilt beginnen, de restaurant benodigdheden in dit artikel komen zeker van pas.

De juiste keuze maken

1. De juiste apparaten en meubels kiezen

1.1 Opslag, voedselbereiding, schoonmaken

Om alle verschillende meubelstukken en alle soorten apparatuur op een overzichtelijke manier uit te leggen, zetten we ze op een rijtje volgens de stappen die elke restaurantkeuken volgt. Deze stappen zijn opslag, voedselbereiding en schoonmaken. Daarnaast zullen we alle apparatuur voor de eetzaal en alle elektronische apparatuur die nuttig kan zijn om de efficiëntie in je restaurant te verhogen bespreken.

 

1.2 Communiceer met je personeel

Zorg ervoor dat je communiceert met je keukenpersoneel, bedienend personeel en eventuele andere medewerkers voordat je meubels of apparatuur aanschaft. Overleg met jouw restaurant personeel over de spullen die ze nodig hebben en wat volgens hen nuttig kan zijn in de keuken van je restaurant. We raden je aan de stappen van het bereiden van elk gerecht op je menu door te lopen en elk apparaat dat je nodig hebt op te schrijven, hoe klein dat apparaat ook is. Zo weet je zeker dat je niets mist.

 

1.3 Denk aan je budget

Het meubilair en de apparatuur dat je aanschaft hangt uiteraard af van je budget. De keukenapparatuur is echter niet het uitgavenpunt waarop je overdreven wilt besparen, want die vormt de basis van je restaurant. Wel kun je ook naar tweedehands meubilair en apparatuur kijken om op jouw restaurantkosten te besparen. Zorg er echter wel voor dat deze nog in goede staat zijn voordat je ze koopt. Probeer de kwaliteit van verschillende producten te onderzoeken en raadpleeg misschien anderen in de gastronomische sector om inzicht te krijgen in de tevredenheid van andere restauranthouders over verschillende producten. Ook kan je proberen producten in bulk te bestellen, want dan krijg je vaak korting op je aankoop.

Tip: je kunt apparatuur ook leasen. Meer hierover in ons artikel over horeca financiering.

Dingen opbergen

2. Keukeninventaris voor de horeca

Types of kitchen pantry storage

2.1 Soorten opslag

Elk product dat door je leveranciers wordt geleverd, moet op de juiste manier worden opgeslagen. In het algemeen kan elk opgeslagen product worden ingedeeld in een van drie categorieën: producten voor de voorraadkast, gekoelde producten en diepvriesproducten. Binnen deze categorieën kunnen er verschillende subcategorieën zijn voor verschillende ingrediënten, vanwege specifieke eisen aan temperatuur, licht of vochtigheid.

Naast voedselopslag moeten ook alle keukengerei en producten die in de eetzaal worden gebruikt, worden opgeborgen. Het is cruciaal om de capaciteiten van je restaurant in overweging te nemen voordat je opslagapparatuur aanschaft, waarbij met capaciteiten zowel de beschikbare capaciteiten in je ruimtes als de benodigde capaciteiten voor je opslagvereisten worden bedoeld. Je kunt pas gaan nadenken over de inrichting en uitrusting van je keuken nadat je een indeling hebt gekozen.

Restaurant pantry storage

2.2 Opslag in de voorraadkast

Etenswaren die niet gekoeld of ingevroren hoeven te worden, moeten een speciale opslagruimte hebben.

Eerst moet je deze ruimte uitrusten met keukenrekken. Meestal zijn deze rekken een langetermijninvestering, dus zorg ervoor dat ze uitzonderlijk duurzaam en van hoge kwaliteit zijn. Keukenrekken, ook wel keukenplanken genoemd, kunnen van verschillende materialen gemaakt worden. Zoek een materiaal dat past bij je algemene stijl en budget, en zorg er tegelijk voor dat de plank praktisch en duurzaam is.
Als je grote hoeveelheden voorwerpen wilt verplaatsen of om opgeborgen artikelen gemakkelijker toegankelijk te maken, raden we aan om in een regaalwagen te investeren. Dit zijn rekken met wieltjes aan de onderkant.

De opbergruimtes kunnen ook georganiseerd worden met voedsel bewaar bakken, ook wel opslagcontainers of voorraadbakken genoemd, die op de rekken staan. Het is niet aan te raden om alle etenswaren losjes en ongeorganiseerd op de rekken van de schappen te laten staan.
Er zijn verschillende soorten voorraadbakken voor verschillende voedselgroepen die voortijdig bederf van voedsel voorkomen. Groenten en fruit moeten worden bewaard in speciale opbergbakken om ze vers te houden, ook wel een groente-opslagcontainer genoemd. Kleine voorraadbussen kunnen worden gebruikt om producten in kleine hoeveelheden op te slaan, zoals kruiden. Middelgrote luchtdichte dozen en grote luchtdichte dozen zijn ideaal voor het bewaren van droge goederen zoals rijst of meel.

Je kunt doorzichtige voorraadbakken gebruiken, waardoor je snel inzicht hebt in de inhoud van de container, of je kunt metalen voorraadbakken gebruiken die van een etiket worden voorzien. Probeer alle bakken op een systematische manier te organiseren, rekening houden met het belang van het product en de frequentie van het gebruik ervan.

 Refrigerated and frozen storage

2.3 Gekoelde en diepvriesopslag

Bederfelijke etenswaren moeten gekoeld of ingevroren worden om ze vers te houden en voortijdig bederf te voorkomen. Hier een samenvatting van de belangrijkste koelapparatuur voor in jouw horeca-onderneming:

  • Koelkast: kies een model die overeenkomt met jouw keuken. Hoeveel mag deze kosten? Hoeveel capaciteit heb je nodig? En past deze in jouw keukenopstelling?
  • Vriezer: de grote van deze zal afhangen van de grote van het restaurant, hoeveel etenswaren je wilt bewaren en jouw budget.
  • Ijsblokjesmachine: deze wordt niet in elk restaurant gebruikt maar is zeker een aanrader. Vooral als er veel gekoeld water, frisdrank en limonade wordt gedronken.
  • Drankendispensers: vooral in een fastfood restaurant en snackbar aan te raden.

Er zijn twee verschillende opties voor koel- en vriesopslag: reach-in koelkasten/vriezers en walk-in koel-/vrieskasten.

  • Reach-in apparaten zijn de typische eenheden met één of twee deuren om te openen en naar binnen te reiken.
  • Walk-in apparaten zijn aparte ruimtes met temperatuurregeling.

Afhankelijk van je mogelijkheden, zoals de grootte van je keuken en het aantal voedingsmiddelen dat gekoeld of ingevroren moet worden, kies je de optie die het beste werkt voor je restaurant.

Restaurant Utensil Storage

2.4 Opbergen van keukengerei

Alle voorwerpen die worden gebruikt als kookgerei of als onderdeel van de tafelaankleding, moeten ook apart worden opgeborgen. Voor dit soort opslag is het zinvol om ook een rekkensysteem of een ladesysteem te gebruiken. Zorg ervoor dat alle producten gemakkelijk toegankelijk zijn voor je medewerkers.

Verder bestaan er ook nog droogrekken, waaraan je jouw keukengerei kan hangen. Deze bieden niet alleen ruimte om jouw keuken apparatuur en -gerei op te bergen, maar ook om deze keukenbenodigdheden in de lucht te laten drogen. Overweeg ook stuwrekken voor zware voorwerpen zoals zakken rijst of grote apparatuur.

Leer over meubels en apparaten voor voedselbereiding
WEBSHOP
Leer over meubels en apparaten voor vKoop de juiste apparatuur VOOR JE RESTAURANTEDSELBEREIDING
Vind een rijke selectie en krijg deskundig advies voor commerciële keukentechnologie, barbenodigdheden, restaurantbenodigdheden en meer!
Ontdek onze producten
Voedsel voorbereiden

3. Checklist horeca keuken: meubilair en apparatuur voor voedselbereiding

De spullen die gebruikt worden voor het bereiden van de gerechten op je menu zijn een belangrijk, zo niet het belangrijkste, aspect van je keuken interieur. We laten je alles zien wat je hier allemaal nodig voor zou kunnen hebben, van de bereiding van de ingrediënten tot het koken van een gerecht.

Food preparation appliances

3.1 Benodigdheden voor de bereiding van ingrediënten

Om alle ingrediënten te bereiden heb je oppervlakken nodig om je etenswaren op te snijden. Wij adviseren roestvrijstalen werktafels en snijplanken van kunststof, in plaats van hout. Plastic snijplanken gaan langer mee en zijn gemakkelijker schoon te maken. Daarnaast zijn professionele koksmessen in verschillende maten en stijlen, en een slijptol, belangrijkste kookgerei dat nodig is in de keuken van elk restaurant. Probeer bij de aanschaf van je messen niet geld te besparen, maar ga voor producten van hoge kwaliteit. Verder heb je mengkommen en bakken nodig om elk voedsel te bereiden en bereide ingrediënten opzij te zetten tot je ze nodig hebt. Producten van roestvrij staal of kunststof verdienen ook in dit geval de voorkeur.

Als je een groter restaurant hebt en grotere hoeveelheden voedsel tegelijk moet bereiden, kan het zinvol zijn om een professionele snijmachine aan te schaffen, die het werk voor je doet. Dit kan ook belangrijk zijn als je van plan bent om gerechten te serveren met zeer dun gesneden vlees, kaas of groenten. Verder komen mixers (keuzen uit: vloermixers, handmixers en staande mixers), blenders en vacumeermachines ook heel handig van pas tijdens het voorbereiden van voedsel.

Meer keukengerei voor voedselbereiding dat je nodig kunt hebben zijn bijvoorbeeld keukenfluisteraars, elektrische blenders, een knoflookpers, een vijzel en stamper, raspen, dunschillers, maatbekers en lepels, een elektrische weegschaal, en een vleeshamer. Wij raden echter aan de expert op het gebied van kookgerei te raadplegen, je chef-kok. Zij zullen weten welke producten ze nodig hebben voor de bereiding van elk gerecht op het menu.

 

3.2 Spullen om mee te koken

Voor het koken zijn veel verschillende gebruiksvoorwerpen en apparaten nodig. De twee belangrijkste apparaten die je nodig hebt voor je restaurant zijn een oven en een fornuis. Waarschijnlijk heb je zelfs meerdere ovens en fornuizen nodig.

Wat ovens betreft, zijn er meerdere soorten die elk afzonderlijk de voorkeur hebben voor de bereiding van verschillende soorten gerechten. Een conventionele oven mag echter niet ontbreken in de keuken van elk restaurant. Een convectieoven kan nodig zijn voor de bereiding van gebakken producten en voor het roosteren van gerechten. Als je pizza op je menu hebt staan, zorg er dan voor dat je keuken is uitgerust met een pizzaoven.

Verder zijn er twee verschillende soorten fornuizen: gasfornuizen en elektrische fornuizen. Het kan zinvol zijn om beide soorten in je keuken te hebben, want ze hebben hun individuele voor- en nadelen. Overleg met je koks over zijn behoeften en wensen ten aanzien van de fornuizen hebben. Een ander belangrijk apparaat is een afzuigkap, of meerdere afzuigkappen, die de dampen opzuigen die bij het koken ontstaan.

Meer apparaten die nodig kunnen zijn in je keuken zijn stoomkokers, sous-vide apparaten, rokers, en een grill. Een apparaat dat in veel grootschalige restaurantkeukens te vinden is, zijn keukenmachines, die veel voedselcomponenten voor je kunnen bereiden, nadat je alle ingrediënten hebt toegevoegd. Andere apparaten om te overwegen voor jouw keuken, afhankelijk van wat op het menu staat, zijn: frituurpannen, grills, bakplaten, foodprocessors, warmhoud apparatuur, salamanders, broodrooster, magnetron en een koffiezetapparaat.
Kookegerei dat nodig is, zijn potten en pannen in verschillende maten en stijlen, kooklepels en spatels, opscheplepels, thermometers, borstels, mengkommen, een slijpsteen, gardes, serveerlepels en tangen. Het spreekt vanzelf dat eventueel aan te schaffen keukengerei individueel is afgestemd op het menu dat je restaurant wil aanbieden.

De keuken schoonmaken

4. Benodigdheden voor het schoonmaken van de keuken

Furniture and appliances for kitchen cleaning

De laatste stap waarvoor je keukenpersoneel meestal verantwoordelijk is, is het schoonmaken van gebruikte vaat en het schoonmaken van de keuken zelf.

Voor het schoonmaken van de vaat heb je vooral een of meerdere professionele vaatwasser(s) en veel spoelbakken nodig. Wat betreft de spoelbakken zijn er veel verschillende soorten. Een onmisbaar type spoelbak is een spoelbak met meerdere compartimenten, waarmee je in elk compartiment een ander soort product kunt afwassen, of waarmee je aan de lopende band kunt afwassen.

Andere schoonmaakbenodigdheden die nodig kunnen zijn, zijn poetslappen en microvezeldoeken, chemische reinigingsmiddelen en ontsmettingsproducten, vuilnisbakken, mop en mopemmer, sponzen, bezems, en borden voor natte vloeren. Verder zijn er ook nog schrobmachine, toebehoren voor toiletten en chemische emmer reinigers.

WEBSHOP
Inrichting van de eetruimte

5. Meubels en benodigdheden voor je eetruimte

Dining space furniture and appliances

Uiteraard moet je niet alleen je keuken inrichten en uitrusten, maar ook de eetruimte van je restaurant.
Meubelstukken die in elke eetruimte nodig zijn, zijn tafels, stoelen en stoelen voor baby's en peuters. Ook barkrukken, tuinmeubilair en fauteauils kunnen een goede keuze zijn.

Je hebt ook tafelschikking nodig, waaronder borden en kommen, glaswerk, zoals wijnglazen, waterglazen en bierglazen, bestek, zoals messen, lepels en vorken, tafelaccessoires, zoals placemats, peper- en zoutstel, kopjes, vazen en kaarsen, en tenslotte textiel, zoals stoffen servetten en tafelkleden.

Net als bij alle andere producten die je misschien wilt kopen, raadpleeg je keukenpersoneel, vooral de chef-kok, om uit te vinden welke producten het beste werken bij de gerechten op je menu.

Meer informatie over elektronische apparatuur voor je restaurant
Alles wat je EETKAMER NODIG HEEFT
Een aantrekkelijk gedekte tafel maakt een goede eerste indruk. Bekijk onze grote selectie producten en vind wat je nodig hebt voor je eetkamer.
Bekijk onze tafelaccessoires
Elektronische apparatuur

6. Elektronische apparatuur voor de efficiëntie van je restaurant

Restaurant electronical equipment

Voor een soepele gang van zaken in je restaurant kan het handig zijn om elektronische apparatuur te gebruiken.
In de keuken van het restaurant adviseren wij het gebruik van een keukendisplay, dat verbonden is met een computer of tablet in de eetruimte van je restaurant. Het bedienend personeel voert de bestellingen van je klanten in en deze bestellingen verschijnen automatisch op het keukendisplay. Zo kan je keukenpersoneel op een georganiseerde en efficiënte manier door de bestellingen heen werken. Er is geen papier meer nodig, wat goed is voor het milieu, en problemen met de communicatie tussen bedienend personeel en keukenpersoneel worden vermeden.

Bovendien is een elektronische kassa een verstandig idee. Alle transacties kunnen worden geregistreerd en eventueel kunnen rekeningen voor tafels kunnen worden opgedeeld volgens de wensen van je klanten.
Daarnaast is het essentieel om andere betaalmethoden dan contant geld aan te bieden, en daarom een, liefst mobiele, kaartlezer te hebben.

Samengevat

7. Samenvatting - restaurant benodigdheden

Restaurant kitchen Furniture and appliances

Al met al adviseren we om alle genoemde apparaten en producten te overwegen met het oog op de individuele behoeften van je keukenpersoneel en bedienend personeel.
Leg de nadruk op de kwaliteit, efficiëntie en duurzaamheid van de apparatuur in het interieur van zowel je keuken als je eetruimte. Zo kun je zowel je klanten als je medewerkers tevreden stellen.

Veelgestelde vragen

8. FAQ – meubels & apparatuur voor jouw restaurant

Mogelijkheden
Altijd op de hoogte
Nieuwsbrief registratie
Blijf op de hoogte met onze Makro nieuwsbrief! Ontvang de laatste aanbiedingen, kortingen en beste tips voor jouw bedrijf.
Registreren
Aanbiedingen & acties
Bekijk onze nieuwste aanbiedingen
Ontdek de beste producten en prijzen voor jouw bedrijf. Bekijk onze laatste aanbiedingen en acties.
Ontdek onze aanbiedingen