De eerste stappen om een eigen restaurant te beginnen

Waarschijnlijk ken je het gezegde: “een goed begin is het halve werk”. Wat je doelen ook zijn, als je een goed en nauwkeurig plan opstelt, is het veel gemakkelijker deze te bereiken en succesvol te zijn. Dit geldt ook als je een horecazaak wilt openen. Wat heb je nodig om een restaurant te beginnen? Bekijk ons complete stappenplan om restauranthouder te worden en begin jouw horeca succesverhaal.
Wat in dit artikel besproken wordt
1. Beslissen over het restaurant concept
2. Een ondernemingsplan maken voor het starten van een restaurant
Een goed ondernemingsplan is het perfecte recept om een succesvol restaurant te openen.
3. De juiste locatie vinden voor het restaurant
4. Vergunningen en opleidingen om een restaurant te beginnen
5. Samenvatting - Eigen restaurant beginnen
6. Veelgestelde vragen - Een restaurant openen
Een eigen restaurant starten brengt natuurlijk kosten met zich mee. De kosten om een restaurant te beginnen liggen gemiddeld tussen de 50.000 € en 100.000 €. Hiervan is de aanschaf van de apparatuur, keukengerei en meubilair voor in de keuken de grootste kostenpost. Andere kosten zijn locatie (kopen of huren en borg), inrichting, technologie, voorraad en personeel. Dit zijn meestal vaste lasten die je maandelijks terug ziet komen maar kunnen eventueel ook eenmalige kosten zijn, bijvoorbeeld de inrichting.