De eerste stappen om een eigen restaurant te beginnen

First steps to open a restaurant

Waarschijnlijk ken je het gezegde: “een goed begin is het halve werk”. Wat je doelen ook zijn, als je een goed en nauwkeurig plan opstelt, is het veel gemakkelijker deze te bereiken en succesvol te zijn. Dit geldt ook als je een horecazaak wilt openen. Wat heb je nodig om een restaurant te beginnen? Bekijk ons complete stappenplan om restauranthouder te worden en begin jouw horeca succesverhaal.

Het restaurant concept definiëren

1. Beslissen over het restaurant concept

Deciding on restaurant concept

1.1 Het voedselconcept kiezen

Voordat je aan jouw ondernemingsplan begint, moet je een specifiek idee van je restaurant voor ogen hebben. Begin hiervoor met het selecteren van de soort gerechten. Denk bijvoorbeeld aan een pizzeria, broodjeszaak, lokaal restaurant, zeevruchten restaurant, steakhouse of koffiebar. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld een familierestaurant, een casual-dining restaurant of etnische restaurants met gerechten uit verschillende hoeken van de wereld. Welke stijl je ook kiest, één ding is altijd belangrijk: de horeca is een zeer concurrerende bedrijfstak, onderscheid je daarom van de rest. De meeste nieuwe restaurants houden het maar een jaar vol en gaan daarna failliet. We willen natuurlijk niet dat dit jou overkomt. Dus onthoud dit: om op de markt aanwezig te blijven, moet je streven naar uniekheid. Wees daarom origineel en creëer iets nieuws, biedt iets aan dat de wereld nog nooit heeft gezien. Alleen dan zal jouw restaurant veel aandacht krijgen en met de juiste PR ben je op weg naar de top. 

interior design concept for restaurant

1.2 Een ontwerp kiezen voor jouw restaurant interieur

Na het kiezen van de gerechten die je wilt serveren, kun je al gaan nadenken over jouw restaurant interieur. Hoe wil je deze inrichten en decoreren? Het ontwerp moet in overeenstemming zijn met de stijl van het eten, maar ook onderscheidend en esthetisch zijn. Creëer een sfeer die comfortabel is en ervoor zorgt dat mensen meer tijd in je restaurant willen doorbrengen. Denk hierbij aan het volgende:

 • Het meubilair: meubilair speelt een grote rol in de sfeer van een ruimte. Kies meubels in een stijl passend bij jouw concept en zorg ervoor dat het een geheel uitstraalt. Dit betekent niet dat je niet met verschillende meubelstukken kunt spelen, om bijvoorbeeld het restaurant en bar gedeelte van elkaar te onderscheiden. Wel is het belangrijk dat de meubels op elkaar zijn afgestemd en een rustig geheel creëren, waar elke gast zich op zijn gemak voelt. Pro tip: zorg er ook voor dat het meubilair comfortabel zit, zo blijven je gasten lekker lang en relaxed zitten.
 • Het menu: de menukaart in natuurlijk heel belangrijk in een restaurant. Zie het als een soort visitekaartje waarmee jij jouw stijl en sfeer kan presenteren. Zorg daarom dat deze perfect past in het gehele plaatje van de inrichting van jouw restaurant. Pro tip: zorg ook dat de fotos, illustraties en beschrijvingen van de gerechten er heel aantrekkelijk uitzien.
 • Decoratie: een restaurant interieur is zeker niet compleet zonder decoratie. Deze zorgt ervoor dat jouw gewenste sfeer tot in de puntjes uitgevoerd kan worden. Hieronder valt ook het indekken van jouw tafels. Ga je voor minimalistisch of toch liever voor bloemen, kaarsen, plantjes of zelfs een beeldje op tafel?
 • Verlichting: onderschat de rol van verlichting in jouw restaurant niet, deze speelt namelijk een grote rol in de sfeer die je wilt creëren. Kies je voor fellere verlichting, die je bijvoorbeeld vaak in fastfood restaurants ziet, of liever gedimde verlichting voor een gezellige sfeer of zelfs kaarslicht voor een vleugje romantiek? Houd ook rekening met de kleuren van de muren, zo weerkaatsen lichte kleuren het licht meer terwijl donkere kleuren het licht absorberen. Welk gevoel wil je voor jouw gasten creëren?
 • Muziek & akoestiek: net zoals verlichting, speelt muziek ook een belangrijke rol in de sfeer van jouw restaurant. Muziek bepaalt bijvoorbeeld de energie van een ruimte. Door snelle muziek gaan mensen bijvoorbeeld sneller eten, terwijl muziek met een lager tempo kan zorgen voor een ontspannen sfeer. Ook kun je de muziek bijvoorbeeld zachter zetten als het bijna sluitingstijd is, zo krijgen je gasten de hint dat het tijd is om te gaan. Verder is goede akoestiek belangrijk, vooral in een restaurant waar veel gelachen en gekletst wordt. Geluid weerkaatst op harde oppervlaktes. Zorg daarom voor een restaurant interieur met bijvoorbeeld gordijnen, planten, schilderijen en kleden - deze dempen het geluid.
 • Personeelskleding: vergelijkbaar met de menukaart, is het ook belangrijk dat het personeel er netjes gekleed uit ziet in de stijl van het restaurant. Dit zorgt voor een professionele bediening en een restaurant inrichting die tot in de puntjes verzorgd is.
 • De toiletten: vergeet deze ruimte zeker niet en trek het restaurant interieur design door naar de toiletten. Verder is het belangrijk dat deze ten alle tijden schoon blijft en hygiënisch is. Voor veel mensen is een schone wc belangrijk, omdat dit veel zegt over hoe belangrijk het restaurant hygiëne vindt - iets dat ook belangrijk is in bijvoorbeeld de keuken.
Restaurant sustainability

1.3 Professioneel Personeel

Niet alleen de kleding van het personeel, maar ook het personeel zelf is van groot belang bij het openen en runnen van een restaurant. Bedenk eerst wie je allemaal nodig hebt voor jouw restaurant. Hoeveel mensen heb je voor en achter de schermen nodig? En welke rollen en taken moeten ze vervullen? In de regel geldt: hoe persoonlijker je de bediening wilt maken voor je gasten, hoe meer bediening je voor en achter de schermen nodig hebt.

Denk vervolgens goed na over wie je wilt inhuren, voor zowel het keukenpersoneel als de bediening. Wat voor kwalificaties en eigenschappen zoek je? Passen ze goed in het plaatje dat je voor jouw bedrijf hebt? Passen ze goed in het team? Met een goede selectieprocedure zorg je dat je restaurant personeel in dienst neemt die zowel passie en enthousiasme voor de horeca als professionele kennis hebben.
How to reduce restaurant expenses

1.4 Restaurant ideeën voor succes en meegaan met de tijd

Naast de gerechten, het personeel en de restaurant inrichting, zijn er nog een paar punten waar je over na moet denken voordat jij je restaurant opent:

 • Klimaatverandering is een zeer actueel onderwerp, dat de hele wereld beïnvloedt. Duurzaamheid en milieuvriendelijke keuzes zijn dus steeds meer gewild en gewaardeerd in restaurants. Hoe kan je de ecologische afdruk van jouw restaurant verminderen? Denk na over waar je jouw voedselvoorraden wilt kopen en over je inrichting en bestek. Probeer bijvoorbeeld plastic in jouw restaurant te minimaliseren. Blijf ook altijd eerlijk over je producten, waar ze vandaan komen en hoe duurzaam ze zijn.
 • Een trend die we tegenwoordig ook veel terug zien, is het gebruik van goede leveranciers uit de omgeving. Dit zorgt voor verse, lokale producten en is goed voor zowel de lokale handel alsook lagere vervoerskosten en CO2 uitstoot. Zo volg je de trend en profiteer je van kostenbesparing voor jouw horecazaak.
 • Een ander belangrijk punt om in gedachten te houden, is inclusiviteit. Zorg ervoor dat je altijd voldoende opties op je menu hebt voor vegetariërs, veganisten en mensen met allergieën en intoleranties. Ook dat zal een succesfactor zijn.
 • Technologie is ook van belang in elk restaurant, voor welke kies jij? Het is verstandig om voor technologieën te kiezen die processen automatiseren en data kunnen verzamelen. Hier komt goede soft- en hardware van pas. Denk aan een kassasysteem, personeelplanning software, reserveringssoftware en meer.
Het ondernemingsplan schrijven

2. Een ondernemingsplan maken voor het starten van een restaurant

Een goed ondernemingsplan is het perfecte recept om een succesvol restaurant te openen.

Creating a restaurant business plan

2.1 Begin met brainstormen

Voordat je je ondernemingsplan opstelt, kun je jezelf de volgende vragen stellen om verder in te gaan op het concept van jouw restaurant:

 • Wat voor soort restaurant moet het worden? Welke doelgroep wil ik bereiken? Wie is mijn concurrentie?
 • Wat wordt de locatie van het restaurant?
 • Wat is mijn waardepropositie?
 • Hoe wil ik reclame maken voor mijn restaurant? Wat heb ik hiervoor nodig?
 • Hoe zal het restaurant geld verdienen om overeind te blijven? Wanneer zal het restaurant genoeg winst maken?
 • Waarover kan ik compromissen sluiten en waarover niet?
 • Hoe beeld ik me mijn personeel en management team in?
 • Wat is mijn grootste doel?

Restaurant business plan

2.2 De laatste loodjes van het ondernemingsplan voor het openen van een restaurant

Na de brainstormsessie en het beantwoorden van de bovenstaande vragen, kun je beginnen met het schrijven van je restaurant ondernemingsplan. Deze moet de volgende punten bevatten:

 1. Concept definiëren: Dit is het eerste deel van jouw plan. Het moet jouw idee bevatten en een specifiek, realistisch doel omschrijven. Ook moet het de bovenstaande vragen beantwoorden en een volledige visie van je bedrijf geven.
 2. Bedrijfsoverzicht: Dit hoofdstuk moet basisinformatie geven over het management team, de locatie en de stijl van het restaurant. Daarnaast moet het beschrijven welke ervaring je de gasten wilt bieden.
 3. Menu: Hier richt je je wat meer op de keuken en welke gerechten je wilt serveren. Denk na over elk detail zoals voorgerechten, hoofdgerecht, dessert, bijgerechten en drankjes. Zorg ook altijd voor zoveel mogelijk keuzes voor vegetariërs, veganisten en mensen met allergieën en intoleranties. Verder moet je hier bedenken wat voor prijzen je wilt vragen voor alles op het menu.
 4. Bedrijfsmanagement: Dit hoofdstuk moet gedetailleerde informatie geven over de werknemers en het runnen van jouw restaurant. Het moet heel duidelijk zijn welke soorten werknemers je nodig hebt en wie wat doet. Je zult bijvoorbeeld een CEO, een kassier, een ober, eventueel een belastingadviseur, uiteraard een kok en vele andere medewerkers nodig hebben.
 5. Marktanalyse: Deze stap is cruciaal voor het volgende hoofdstuk, zodat je de perfecte locatie kunt vinden. Je begint met het onderzoeken van de markt waarin je wilt opereren. Houd zeker ook rekening met je doelgroep: wie hoop je in je restaurant te krijgen? Wat zijn hun culinaire voorkeuren? In welke omgeving zijn ze te vinden? En wat is hun budget? Een goede concurrentieanalyse is hier zeker van belang. Zo weet je wat er in de markt gaande is en hoe je jouw restaurant van de rest kan onderscheiden.
 6. PR & Marketing: Om een restaurant een grote hit te maken, moet je het onder de aandacht brengen en bekend maken. Mensen moeten ervan weten. Daarom leg je in dit deel jouw strategieën uit over hoe je je publiek wilt bereiken. Klassieke reclamemiddelen zijn flyers, maar tegenwoordig is een bedrijfspagina op sociale media heel nuttig. Ook een website is een goed idee. Dit is omdat dit de snelste, gemakkelijkste, goedkoopste en meest effectieve manier is om aandacht te trekken.
 7. Financiën: Dit is het moeilijkste, maar wel het belangrijkste deel. In dit hoofdstuk moet een complete prijslijst staan. Schrijf alle kosten op, die je nodig hebt om een restaurant te openen, van de huur en de inrichting tot de marketingstrategieën. Vergeet niet de kosten van het drukken van de menu's, het personeel, alle juridische documenten en nog veel meer. Probeer deze lijst zoveel mogelijk te verfijnen en elk klein detail op te nemen, dit zal je helpen jouw uitgaven in te schatten en ze te vergelijken met jouw geschatte inkomsten. Als je winstverwachting goed is, kun je interesse wekken bij investeerders en voldoende kapitaal aantrekken.
 8. Mijlpalen: Hier moet je al je doelen nogmaals opschrijven en jezelf mijlpalen, deadlines en tijdslimieten stellen, waarop je die doelen wilt bereiken. Wees realistisch met de datums. Probeer je doelen ook volledig te internaliseren. Deze lijst zou jouw to-do lijst moeten zijn op weg naar het openen van een succesvol restaurant.
Locatie, locatie, locatie

3. De juiste locatie vinden voor het restaurant

3.1 De juiste beslissing nemen

Er zijn veel factoren die van invloed zijn op de keuze van de juiste locatie voor jouw restaurant. De grootte van de locatie is slechts één daarvan, de demografie speelt een nog grotere rol. Andere factoren die je moet overwegen zijn:

 • Het pand: past het pand in het restaurant concept dat jij in gedachten hebt? Past het bij de ontwerpstijl, de verdeling en grootte die je in gedachten hebt?
 • Bereikbaarheid: Hoe gemakkelijk kunnen jouw gasten het restaurant bereiken? En hoe dicht ligt de locatie bij potentiële concurrenten?
 • Betaalbare huur: Nadat je een omzet-winstschatting hebt gemaakt, weet je hoeveel je aan huur kunt uitgeven.
 • Beperkende factoren: Er zijn veel bronnen die jouw winst kunnen beperken, zoals de beschikbaarheid van parkeergelegenheid, verkeer en tijdsbeperkingen. Houd deze in gedachten en kies verstandig.
 • Geschiedenis van de locatie: Doe onderzoek naar de locatie. Wie waren de vorige huurders? Waarom zijn ze vertrokken?
 • Huurcontract: Informeer jezelf vooraf over de voorwaarden van het huurcontract.
 • Toekomstige ontwikkeling: Richt je niet alleen op jouw locatie, maar kijk er ook omheen. Zijn er in de omgeving van de locatie projecten gepland, zoals huizen of wegenbouw? Hoe zouden die je kunnen beïnvloeden?
   

3.2 Restaurant  ideeën: begin met een plattegrond

Nadat je de bovenstaande punten zorgvuldig hebt bestudeerd en je de beste locatie hebt gekozen, is het tijd voor het leuke gedeelte. De restaurant en keukeninrichting spelen een enorme rol in het succes van jouw restaurant. Kijk dus goed naar jouw locatie en probeer het meest ideale ontwerp ervoor te visualiseren, dat ook past bij jouw restaurant concept. Voor meer tips zie hoofdstuk 1 van dit artikel. Naast het ontwerp is het ook belangrijk goed na te denken over de inrichting van het pand. Hier komt het tekenen van een plattegrond goed van pas. Een plattegrond, ook wel een vloerplan genoemd, is een tekening die van bovenaf jouw restaurant gemaakt is. De afmetingen van de ruimte, maar ook al het meubilair en keukenapparatuur komen er in voor. Een goede regel om in gedachten te houden: 45 - 65 % van de ruimte bestemd is voor het eetgedeelte, 35 % voor de keuken en de rest voor opslag en kantoorruimte. De plattegrond helpt je er ook voor te zorgen dat er genoeg loopruimte is tussen de tafels voor een goede doorstroming - handig voor gasten die naar hun tafel lopen maar ook voor de bediening die snel en efficiënt maaltijden en drank wil serveren.
Alles wat je moet weten over HET OPENEN VAN EEN RESTAURANT
Ontdek onze serie "Hoe open ik een restaurant" en leer hoe je jouw droom kunt verwezenlijken.
Hoe open je een restaurant
Wettelijke vereisten voor restaurants

4. Vergunningen en opleidingen om een restaurant te beginnen

Legal papers and requirements for restaurant

4.1 Vergunningen, bestemmingsplan en verdere overheidsregels

Als je de perfecte locatie voor jouw restaurant hebt gevonden, is de eerste stap om in het bestemmingsplan na te gaan of je op deze locatie een restaurant mag openen. Verder krijg je als restauranthouder te maken met verschillende overheidsregels en vergunningen. De belangrijkste op een rijtje:

 • Exploitatievergunning horecabedrijf: de toestemming van de gemeente om een horecabedrijf te vestigen. De voorwaarden, voor bijvoorbeeld de openbare orde en veiligheid, om deze vergunning te krijgen kunnen per gemeente verschillen.
 • Alcoholvergunning: heb je nodig als je in jouw restaurant alcohol wilt schenken. Minimale leeftijd voor het aanvragen van deze vergunning is 21 jaar.
 • Omgevingsvergunning: deze heb je als startende horecahouder nodig voor het verbouwen of renoveren van jouw restaurant.
 • Brandveiligheid horecabedrijf stelt eisen aan de inrichting van je horecabedrijf om gevaarlijke situaties te voorkomen, bijvoorbeeld onbrandbare of brandvertragende materialen, maar ook aan een vluchtroute en bestrijding van een eventuele brand, met bijvoorbeeld brandblussers.
 • Overige vergunningen: afhankelijk van je horecabedrijf heb je misschien een terrasvergunning en vergunning verkoopdemonstratie horeca nodig.
 • Registratie NVWA: NVWA controleert of de levensmiddelen die worden vervaardigd en verkocht veilig zijn voor de consument. Hiervoor dient een HACCP plan te worden opgesteld. Daarnaast moet de leidinggevende ook in het bezit zijn van SVH Diploma Sociale Hygiëne.
 • Muziekrechten die betaald moeten worden bij het openbaar afspelen van muziek in jouw restaurant.
METRO Business Trainings

4.2 Relevante opleidingen voor de horeca

Sommige landen eisen dat restauranthouders over specifieke kennis beschikken en een reeks cursussen en seminars hebben gevolgd. Ook al zijn ze in jouw regio niet verplicht, ze kunnen zeer nuttig voor je zijn en je veel tijd en geld besparen. Denk aan onderwerpen als:

 • Rechtsgrondslag
 • Beheer van een horecabedrijf
 • Beheer van werknemers
 • Digitalisering in de gastronomie
 • Marketing en PR
Samengevat

5. Samenvatting - Eigen restaurant beginnen

Samengevat moet je de volgende verschillende punten in overweging nemen voor het openen van jouw restaurant:

 • bedrijfsidee en concept
 • locatie analyse
 • ondernemingsplan en financiering
 • vergunningen en vereisten
 • marketing en uitrusting
 • verzekering en boekhouding
Veelgestelde vragen

6. Veelgestelde vragen - Een restaurant openen

Mogelijkheden
Altijd op de hoogte
Nieuwsbrief registratie
Blijf op de hoogte met onze Makro nieuwsbrief! Ontvang de laatste aanbiedingen, kortingen en beste tips voor jouw bedrijf.
Registreren
Aanbiedingen & acties
Bekijk onze nieuwste aanbiedingen
Ontdek de beste producten en prijzen voor jouw bedrijf. Bekijk onze laatste aanbiedingen en acties.
Ontdek onze aanbiedingen