Een eigen bar openen

Veel creatieve ondernemers die graag met mensen praten en sociale contacten onderhouden, dromen van een eigen café, bar of kroeg. De gelukkige eigenaar zijn van een bar kan van alles betekenen, van een cocktailbar tot een chique lounge of zelfs een relaxte sportbar voor al onze sportfans. Wat je concept ook is, wij van Makro willen je helpen een gelukkige en succesvolle eigenaar van een geweldige bar te worden.

Licenties, financiering, bedrijfsplan & locatiescouting

1. Eigen bar beginnen: de eerste stappen

Bar licenses and permits

1.1 Een bedrijfsplan maken

Als je opzoekt hoe je een bedrijf kan starten, is het eerste wat naar voren komt een ondernemingsplan, ook wel een bedrijfsplan genoemd. Dit is een heel belangrijk document waarin jouw concept voor een horecazaak wordt uitgelegd, maar hier later meer over. Het bedrijfsplan bevat alle essentiële informatie over je bedrijfsconcept, in kort: je idee, je locatie, het team, het management, de producten en diensten, de markt en concurrentie, marketingstrategieën, bedrijfsvoering, financiën en nog veel meer aspecten.

Een ondernemingsplan dient als gids bij elke stap van het openen van een bedrijf. Je kunt er altijd naar terugkeren om de volgende stappen op te zoeken, maar je kunt het ook optimaliseren als er wijzigingen in de plannen optreden tijdens het volgen van je ondernemingsplan en mijlpalen.
Een goed doordacht ondernemingsplan kan investeerders en mensen voor crowdfunding aantrekken. Het legt ook je concept uit aan potentiële zakenpartners. Dit vergroot je kansen om je bedrijf bekend te maken en er succesvol mee te worden. Straks meer over de verschillende investeringsmogelijkheden.
Financing for bar

1.2 De financiering regelen

Je kunt nu op zoek gaan naar financieringsmogelijkheden voor je bar. Als je rekening houdt met de opstartkosten en de lopende kosten van het runnen van een café, heb je een flinke som geld nodig.
Een café beginnen zonder geld? Wanneer je niet genoeg eigen geld of misschien een erfenis hebt, kun je overwegen om een lening af te sluiten. Een andere optie is investeerders zoeken. Je kunt ook een zakelijke lening afsluiten, die je niet alleen helpt met je openingskosten, maar die je later ook kunt gebruiken om het bedrijf te laten groeien. Verder is crowdfunding ook een financieringsmogelijkheid. Een ding is zeker: een bedrijfsplan is een echte aanrader voor het werven van investeerders.

Bonus tip: bij het berekenen van opstartkosten en financieel plaatje is het belangrijk rekening te houden met hoeveel je verwacht uit te geven, je risicotolerantie, je financieringsbronnen en de middelen waarover je beschikt.
Business plan for bar

1.3 Welke kosten bij het openen van een café?

Om een goed financieel overzicht en plan te hebben, is het handig om een idee te hebben van de kosten. Hoeveel kost het om een bar te openen? Dat hangt van veel factoren af en zal per horecazaak verschillen. Tel alle losse kosten bij elkaar op om een inschatting van de totale opstartkosten te berekenen. Houd hierbij rekening met de volgende kosten:

  • Vergunningen en licenties
  • Het pand zelf - huur of koop kosten
  • Apparatuur en barbenodigdheden
  • Meubilair en accessoires
  • Salarisadministratie
  • Inkoop en voorraadbeheer
  • Marketing
  • Handige extra’s - zoals bijvoorbeeld geluidsisolatie

Tip: wanneer je voor een pand kiest dat in het verleden een bar was, zal dit veel verbouwingskosten schelen.


1.4 Eigen kroeg beginnen tip: een kassasysteem

Om een goed overzicht van in- en uitgaven, waardoor je jouw budget beter kan begrijpen, komt een kassasysteem handig van pas bij het openen van elke kroeg, bar of café. Een kassasysteem helpt niet alleen met bestellingen ontvangen en klantenrekeningen te beheren, maar ook met voorraadbeheer, personeelsbeheer, leverancier betalingen en meer. Dit zal veel last van je schouders nemen en je helpen bij het runnen van een horecazaak.

1.5 Café beginnen papieren: licenties en vergunningen

Nog voordat je de bar opent, zijn er een aantal praktische zaken die geregeld moeten worden. Vooral als je een bar, café of kroeg wilt openen waar alcohol verkocht zal worden, moet je het papierwerk netjes op orde hebben. Onderzoek daarom alle vergunningen die je nodig hebt voor jouw specifieke horecazaak.

Als je een locatie hebt gevonden en die wilt verbouwen, denk dan ook aan bouwvergunningen. Neem al deze vergunningen en licenties mee in je opstartkosten.

1.6 Een bar openen: de juiste locatie

Cafés zijn sterk afhankelijk van waar ze zich bevinden. Bij het kiezen van de juiste locatie om een kroeg te openen, moet je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Hoeveel eetverkeer wil ik?
  • Wie is mijn doelgroep? Hoe zien mijn klanten eruit?
  • Wat is de gemiddelde tijd die klanten in mijn bar zullen doorbrengen?

Nadat je de antwoorden op deze vragen hebt gevonden, zul je merken dat je een kleiner aantal opties hebt. Vervolgens moet je de volgende belangrijke punten overwegen:

Stijl: wil je een buurtkroeg, café of een cocktailbar? Formeel en elegant of informeel voor een jonger publiek? Later meer over interieurstyling.

Buurt en demografie: zelfs de kleinste stad heeft verschillende gebieden met een verschillende demografie. Afhankelijk van je doelgroep zul je een locatie moeten zoeken in een specifiek gebied. Als je je bijvoorbeeld richt op studenten, kun je een kroeg openen in de buurt van een universiteit. Als je je richt op een meer formele bar, kijk dan eens rond in de meer welvarende delen van de stad.

Voetgangers en parkeergelegenheid: meeste cafébezoekers willen dichtbij en gratis kunnen parkeren, houd hier rekening mee. Omdat mensen niet autorijden als ze drinken, kiezen ze vaak voor een locatie op fiets- of loopafstand of in de buurt van openbaar vervoer. Kies daarom een locatie die opvalt en veel fiets- en voetverkeer heeft.

Bestemmingsbeperkingen: neem geen verdere stappen voordat je hebt gekeken naar zonebeperkingen. Er zijn bepaalde gebieden in een stad waar je geen bar kunt openen. Neem hiervoor contact op met de gemeente.

Huur en nutsvoorzieningen: elke locatie heeft zijn eigen huur en nutsvoorzieningen. Vraag jezelf af of je dit kunt terugverdienen met de verkoop en of je de bar tot een punt draaiende kunt houden waarop huur en nutsvoorzieningen geen probleem meer zijn.
Je kunt overwegen om je bij de plaatselijke Kamer van Koophandel te gaan informeren. Zij kunnen je meer vertellen over je handelsmarkt. Je kunt ook overwegen om samen te werken met een makelaar. Hij kan je helpen de beste locatie te vinden met de meest betaalbare prijzen.

Concurrentie: het is belangrijk een goed overzicht te hebben van de concurrentie bij het kiezen van een locatie. Je wilt namelijk niet de 8ste cocktailbar in dezelfde straat zijn, echter wil je wel weer een paar cafés in de buurt hebben voor gezelligheid en voor klanten die bar-hoppen en zo bij jouw zaak belanden.


WEBSHOP
Thema en leveranciersselectie

2. Eigen café beginnen: het concept

Selecting a theme for your bar
Nadat je alle aspecten van het runnen van een bedrijf zorgvuldig hebt gepland en overwogen, is het nu tijd voor de implementatiefase. Inmiddels zou je een bedrijfsplan, de juiste papieren, een financieel plan en een locatie moeten hebben. Dan is het nu tijd om je plan in actie te brengen!

2.1 Een bedrijfsnaam en logo kiezen

Een pakkende bedrijfsnaam en een goed logo voor je bar zijn cruciaal. Ze spelen een grote rol in het succes van de bar en zijn identiteit. De naam moet origineel, creatief, gedenkwaardig en representatief zijn voor je bedrijf. Het belangrijkste is dat de naam uniek is en niet al door iemand geregistreerd is.
Naast de naam is een logo dat bij de naam past ook erg belangrijk. Denk er ook aan dat zowel de naam als het logo passen bij de inrichting van de bar.

Belangrijk: zorg dat je zowel je logo als naam registreert en beschermt, zo kunnen anderen je intellectuele eigendom niet gebruiken of misbruiken.

Verder is het maken van een website voor je bedrijf heel belangrijk. Tegenwoordig is het marketen van bedrijven via sociale media de nieuwe norm. Daarom moet je veel belang hechten aan sociale mediasites zoals Instagram, Facebook, enz. Je websites moeten alle informatie bieden over je bar, het personeel, het volledige menu, de openingstijden en een link om te reserveren. Zelfs de website moet esthetisch overeenkomen met de naam, het logo en het concept van het merk.
  

2.2 Betrouwbare leveranciers vinden

Vooral als het gaat om het openen van een bar is het heel belangrijk om goede leveranciers te vinden voor je alcohol en ander aanbod. Het is aan te raden op zoek te gaan naar alcohol van de hoogste kwaliteit. Ga naar naburige bar eigenaren en probeer wat informatie van hen te krijgen. Zij kunnen je doorverwijzen naar hun leveranciers. Neem ook de tijd om je onderzoek goed te doen, maak een lijst met alle leveranciers die in aanmerking komen en maak een zakelijk budget voor hen. Dan kun je contact met ze opnemen voor jouw zakelijke behoefte en kijk welke bij jou en je verwachtingen passen.
Vergeet niet om online leveranciers te controleren. Ze bieden vaak kortingen en andere besparingsmogelijkheden, maar pas op want ze zijn niet altijd betrouwbaar. Voordat je iets online koopt, moet je dus de volgende punten over een leverancier weten:

  • Hoe lang bestaat het bedrijf al?
  • Wat is het minimale bestelbedrag?
  • Wat zijn de betalingsvoorwaarden? Lees ook de kleine lettertjes.
  • Hebben ze kwaliteitsborgingsprocessen?
  • Hoe hebben andere zakenpartners of inkopers hen beoordeeld? Bevelen zij deze leverancier aan?

Wanneer je met een leverancier praat, wees je er dan van bewust dat hij bereid moet zijn om met je samen te werken. Daarvoor moet hij je bedrijfsidee en behoeften volledig begrijpen. Als je je niet op je gemak voelt bij een leverancier, ga dan verder en zoek een andere. Wees ook niet bang om een kijkje in hun productieproces te vragen, zodat je zeker weet dat ze hun producten volgens jouw kwaliteitsnormen maken.
Een ander belangrijk punt is het papierwerk. Wat je ook besluit met een zakenpartner, schrijf dat in een contract en onderteken het, zowel jij als je leverancier. Zo blijf je aan de veilige kant en blijven al je rechten behouden.

 

2.3 Café openen: wat heb je nodig?

Voordat de deuren van jouw gezellige bar openen, is het belangrijk dat je alles in huis hebt. Dit zal per bar, kroeg en café verschillen, maar als startpunt kun je de volgende inventarislijst gebruiken:

  • Barbenodigdheden: denk aan biertaps, cocktailglazen, maatbekers, rietjes en meer.
  • Keukengerei: bijvoorbeeld snijplanken, messen, containers, tangen en meer.
  • Keukenapparatuur: fornuizen, friteuses, werkbanken, diepvriezers, (drank)koelkasten, ijsmachines, koffiemachines en meer, afhankelijk van wat je verkoopt.
  • Alles voor op tafel: glazen, bestek, borden, servetten en meer.
  • Meubilair: bar meubilair voor een gezellige sfeer, zoals tafels, stoelen, lounge meubelen, terrasmeubilair en meer.
  • Schoonmaakproducten: bezems, dweilen en meer.

2.3 Café openen: wat heb je nodig?

Tenslotte is het belangrijk een personeelsteam in te huren voordat je de deuren opent. Er is namelijk te veel te doen voor een persoon. Hier enkele functies die je kunt overwegen in te huren:

  • Barpersoneel: op drukke avonden komen extra handen achter de bar goed van pas. Huur iemand die competent en gekwalificeerd is en dus verstand heeft van het maken van verschillende dranken.
  • Bedienend personeel: vooral handig in een groot café of kroeg of wanneer er ook een terras is. Kies voor deze functie vriendelijk personeel.
  • Keukenpersoneel: handig wanneer je ook eten en snacks serveert. Kies het aantal keukenpersoneel afhankelijk van hoeveel er gegeten wordt.
  • Zakelijk personeel: zij kunnen lasten zoals boekhouding of marketing van je schouders nemen en komen vaak met gespecialiseerde ervaring die jij wellicht niet hebt.
  • Schoonmaakpersoneel: een schone horecazaak is belangrijk voor klanten en het naleven van wettelijke verplichtingen. Laat iemand je hier een handje meehelpen tijdens het sluiten van de bar.

Tip: lees voor meer informatie ons artikel over restaurant personeel & horeca functies.

WEBSHOP
Interieurontwerp voor je bar of kroeg

3. Bar of kroeg openen: interieurontwerp

Interior design for bar
We hebben vaak genoeg benadrukt dat de naam, het logo en het interieurontwerp met elkaar in harmonie moeten zijn. Ze moeten bij elkaar passen qua kleur en stijl. Maar als het gaat om het ontwerpen van de bar, zijn er meer dingen waar je rekening mee moet houden. Leef je uit en richt je kroeg, bar of café sfeervol in!

3.1 De ruimte slim gebruiken

Voordat je van alles gaat kopen en de ruimte vol bouwt, is het aan te raden eerst in een grotere dimensie te denken. Kijk rond in de ruimte en bedenk waar je de meubels en dergelijke wilt opstellen, zodat je de ruimte die je hebt zo goed mogelijk kunt benut, maar toch genoeg bewegingsruimte overhoudt.

3.2 Het barmeubel

Denk goed na over waar je je bar wilt neerzetten. Houd er rekening mee dat de barmannen en het personeel elkaar niet in de weg lopen. Daarom kan je zelfs meerdere bars neerzetten als de ruimte dit toelaat.

Afhankelijk van de stijl van je bar kunnen de barbladen van glas zijn voor een modernere stijl, of van hout voor een klassieke en elegante stijl. Elk materiaal heeft zijn voordelen, maar ook zijn nadelen.

3.3 De meubels

Kies passende meubels voor de ruimtes die je wilt inrichten en de sfeer die je wilt creëren. Denk aan barmeubels, terrasmeubels en lounge meubels en laat de kleuren en materialen aansluiten aan jouw interieur concept. Zo kies je bijvoorbeeld voor luxe fluwelen barkrukken voor een cocktailbar, donkerbruine tafels en stoelen voor een kroeg of loungemeubelen voor een strandbar.

Tip: kies voor praktische, stevige en duurzame meubels die makkelijk schoon te maken zijn. Zo kan je extra lang van de meubels gebruikmaken.

3.4 De juiste sfeer creëren

Een bar is een plek waar mensen samenkomen om te drinken, te praten of feest te vieren. Het is bedoeld als een uitnodigende ruimte om te socializen met mensen die elkaar kennen en zelfs met mensen die elkaar niet kennen. Daarom moet de sfeer er goed zijn. Om een comfortabele en positieve sfeer te creëren, is het niet alleen belangrijk om personeel met positieve energie te hebben, maar ook om het ontwerp en de decoratie daarop af te stemmen. Basiselementen voor een goede sfeer zijn:

  • De plek levendiger en natuurlijker maken door mooie foto's op te hangen en vazen met bloemen of groene planten neer te zetten
  • De ramen vaker openzetten om frisse lucht binnen te laten
  • De juiste muziek en het juiste volume kiezen
  • De juiste verlichting kiezen, die past bij het thema van de bar, maar ook aangenaam is voor het oog

 

3.5 Innovatief zijn

Breng altijd iets extra's dat jouw bar anders maakt dan alle andere. Dit kan een kleine dansvloer, podium voor een disco of een andere speciale hoek zijn. Je kunt ook een mooi versierde muur neerzetten om foto's te maken. Al deze kleine details creëren herinneringen en zorgen ervoor dat klanten vaker terug willen komen. Wees creatief!

 

Serveer geweldige drankjes MET MODERNE BARAPPARATUUR
Van maatbekers tot geavanceerde mixers, we bieden talloze producten die je kunt gebruiken om heerlijke drankjes te bereiden en te mixen.
Bekijk onze bar accessoires
Samengevat

4. Samenvatting - een eigen bar beginnen

How to open a pub

Samengevat moet je de volgende punten in overweging nemen bij het openen van je bar:

  • Een eigen en uniek concept
  • Bedrijfsplan, financieel plan en een marketing plan
  • Kosten overzicht en financiering van een bar openen
  • Oprichtingsformaliteiten & vergunningen
  • Interieur inrichten & personeel inhuren
  • Verzekering, boekhouding & software
Veelgestelde vragen

5. Veelgestelde vragen - bar openen

Mogelijkheden
Altijd op de hoogte
Nieuwsbrief registratie
Blijf op de hoogte met onze Makro nieuwsbrief! Ontvang de laatste aanbiedingen, kortingen en beste tips voor jouw bedrijf.
Registreren
Aanbiedingen & acties
Bekijk onze nieuwste aanbiedingen
Ontdek de beste producten en prijzen voor jouw bedrijf. Bekijk onze laatste aanbiedingen en acties.
Ontdek onze aanbiedingen