Nadat je besloten hebt over de buurt voor je nieuwe restaurant besloten hebt, is het tijd om de daadwerkelijke ruimte te vinden om te huren: het horecapand. Je kunt op internet op zoek gaan naar horecapanden die te huur staan. Belangrijke punten om te overwegen zijn de locatie in de buurt, de grootte, de prijs, de mogelijkheid om te verbouwen, de keuken, een buitenruimte, parkeermogelijkheden en het uiterlijk van de ruimte van de buitenkant.
3.1 Eerste overwegingen
Voordat je bezichtigingen boekt bij makelaars of huiseigenaren, is het verstandig om een planning voor je gewenste restaurant te maken. Overweeg de volgende vragen hiervoor:
- Hoe groot is de ruimte die je nodig hebt?
- Wil je een zitplaats buiten?
- Wat is je budget?
- Hoe groot moet je keuken zijn?
- Heb je speciaal voor je restaurant parkeerplaatsen nodig of is er openbare parkeergelegenheid in de buurt?
Nadat je al deze vragen voor jezelf hebt beantwoord, boek je veel bezichtigingen en neem je een vertrouwd persoon of een zakenpartner mee voor een tweede mening.
3.2 Kopen of huren?
Nog voordat je contact op neemt met een makelaar en bezichtigingen aanvraagt bij verschillende horecapanden moet je de keuze maken tussen huren of kopen.
Wanneer je op zoek bent naar een horecapand voor de lange termijn, dan is het handig om een pand te kopen. Je moet hiervoor wel genoeg geld hebben en je betaalt zelf voor de kosten van het onderhoud, maar in de lange termijn is dit voordeliger dan huren.
Wanneer je op zoek bent voor de korte termijn, bijvoorbeeld om te zien of jouw restaurant concept succesvol kan zijn, dan is huren aan te raden. Het huren van een pand vereist een lagere aanbetaling en het onderhoud wordt grotendeels door de verhuurder betaald, echter heb je de planning van het onderhoud niet altijd in de hand.
3.3 Vragen te stellen tijdens de scouting
Kom voorbereid: neem vragen mee om aan de makelaar of eigenaar te stellen. Kun je de ruimte verbouwen? Mag je borden aan de buitenkant van het gebouw plaatsen? Moet je je houden aan geluidsvoorschriften omdat er mensen in het gebouw wonen?
Een aantal andere punten om op te letten tijdens de scouting:
- De grote van het pand: vaak wordt de benodigde ruimte voor een horeca-onderneming onderschat. Zelfs wanneer je een koffiebar wilt beginnen, is er vaak meer ruimte nodig dan verwacht. Zorg er dus voor dat het horecapand genoeg ruimte heeft voor jouw restaurant concept.
- Infrastructuur, veiligheid en voorzieningen: zorg ervoor dat jouw toekomstige horeca-pand voorzien is van de juiste faciliteiten. Denk aan elektrische bedrading, brandveiligheid, goede sanitair en voorzieningen voor mensen met een handicap.
- Parkeerplaatsen: zorg ervoor dat er openbare parkeerplaatsen in de buurt zijn of biedt zelf parkeerplaatsen aan, vooral wanneer jouw gasten met de auto komen.
- De locatiegeschiedenis: vraag aan de vorige huurder waarom zij zijn gestopt met het huren van het pand en wat hun ervaring is met de locatie. Onderzoek ook waarom het vorige restaurant wel of niet succesvol was.
3.4 Denk vooruit: uitbreiding en succes het hele jaar door
Overweeg ook de mogelijkheid om de ruimte uit te breiden als het goed gaat met de zaken. Als je streeft naar groei met je restaurant, zorg er dan voor dat de huurruimte de mogelijkheid heeft om op een andere manier uitgebreid of vergroot te worden, zoals het huren van een andere ruimte in het gebouw. Als je restaurant het goed doet en niet de bijbehorende capaciteit heeft, ben je namelijk misschien gedwongen om in de (nabije) toekomst opnieuw op jacht te gaan naar een restaurantruimte.
Als je van plan bent een meer "seizoensgebonden" restaurantconcept te hebben, zoals een biertuin, zorg er dan voor dat je gewenste restaurantruimte de mogelijkheid heeft om je restaurant het hele jaar door en in weer en wind te huisvesten. Het is belangrijk dat je de mogelijkheid hebt om je restaurant zo veel mogelijk te runnen, zonder dat er perioden zonder winst zijn. Dat zou nadelig zijn, omdat je dan toch elke maand je huur moet betalen.
3.5 Het controleren van vergunningen en voorschriften
Wettelijk gezien moet je weten of de door jou gewenste huurruimte in het verleden als restaurant werd gebruikt. Als het in het verleden niet als restaurant werd gebruikt, maar eerder als kantoorruimte of woonruimte, dan moet je een bouwvergunning aanvragen bij de betreffende bouw autoriteit. Zorg ervoor dat je een vergunning krijgt, voordat je een contract ondertekent. Je wilt niet gebonden zijn aan een contract nadat je ontdekt dat je de huurruimte niet eens als restaurant kunt gebruiken.
Bovendien is een ander juridisch aspect waarmee je rekening moet houden voordat je een contract ondertekent. Kom erachter hoe het zit met de benodigde vergunningen, onder andere: horeca-, exploitatie-, terras-, nacht- en omgevingsvergunningen nodig. Verder moet jouw restaurant aan milieuvoorschriften voldoen.
Pro tips: kom erachter of er juridische beperkingen op het pand rusten via een notaris, makelaar of het Kadaster. Laat het pand en de eventuele inventaris ook controleren voordat je een contract ondertekent.
Heb je eenmaal de perfecte ruimte gevonden voor het restaurant van je dromen, dan is het tijd om het officieel te maken. In het volgende hoofdstuk gaan we daarom dieper in op het huurcontract.