Fazantfond

Leestijd : 2 Minuten

De lekkere smaakmaker voor ieder wildgerecht.
Fond uit een potje is nooit zo lekker als een zelfgemaakte fond. Gebruik deze als lekkere basis voor tal van herfstige gerechten.   

Voorbereiding: 30 min

Wachttijd: ca. 1 dag 

Ingrediënten:

·               6 fazantenkarkassen  

·               1 bleekselderij, grof gesneden

·               1 knolselderij, grof gesneden

·               2 uien, in vieren

·               2 winterpenen, gesneden

·               1 bol knoflook, gesneden

·               3 kaneelstokjes

·               5 steranijs

·               10 jeneverbessen

·               8 takjes tijm

·               20 peperkorrels

·               2 takjes rozemarijn

·               3 laurier

·               400 ml rode wijn

·               ± 10 l water

 

Extra benodigdheden:

·      Pan van 15 l, bakplaat, bakpapier, schuimspaan of pollepel, zeef en koffiefilter of een nieuwe theedoek

 

Bereiding:

1.     Verwarm de oven op 220 °C en rooster de karkassen totdat ze goed bruin zijn.

 

2.     Zet de pan op groot vuur en doe er een scheut olie in. Bak de knoflook, ui en specerijen kort en voeg de karkassen toe. Bak ze nog even mee en blus af met de wijn. Vul de pan aan met het water en zet het vuur op middelhoog.

 

3.     Schep zodra het water borrelt, het vuil en vet dat uit de karkassen komt met een pollepel uit de pan. Herhaal dit, totdat er niks meer boven komt drijven. Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat ongeveer een dag zachtjes pruttelen.

 

4.     Zeef alles uit de fond, en laat door een filter of theedoek lopen, zodat een heldere bouillon ontstaat. Zet de pan op hoog vuur en reduceer tot een dikke jus.

 

5.     Voeg vervolgens room toe en kook verder in tot een romige jus, en bind met koude boter.