Kleverige Thaise gehaktballetjes, Ceviche, Roodlofschuitjes met blauwe kaascrème

Leestijd : 2 Minuten
Kleverige Thaise gehaktballetjes

Bitter en zuur, ontdek het met deze 3 verassende gerechten

Ingrediënten

500 g half om half-gehakt
1 ei
100 g panko
2 el rode curry pasta
1 tl zout
1 el geraspte gember
2 tl fijngehakte knoflook
½ tl cayennepeper
150 g bruine suiker
60 ml rijstazijn
80 ml Thai sweet chilisaus
80 ml sojasaus
1 el maïzena
½ bos koriander
75 g gehakte pinda's
1 limoen (partjes)
1 zak little gem
zout & peper

Overig
bakblik
bakpapier

Bereiding
1. Meng voor de gehaktballetjes het gehakt met het ei, panko, currypasta, zout, knoflook, cayennepeper en gember.
2. Draai hier gelijke balletjes van en leg deze op het met bakpapier beklede bakblik.
3. Verwarm de oven tot 180°C en rooster de balletjes in ca. 20-25 minuten gaar (1x omschudden halverwege de baktijd).
4. Meng in een braadpan de bruine suiker, rijstazijn, soja- en chilisaus en klop met een garde door elkaar.
5. Klop in een kommetje de maïzena met het water tot een egale emulsie en giet in de braadpan.
6. Zet de braadpan op het vuur en breng aan de kook.
7. Als de balletjes klaar zijn doe je ze in de braadpan en laat je dit met de deksel op de pan (ca. 1 uur) koken tot de saus is ingedikt.
8. Serveer lauw met gehakte pinda's, koriander en partjes limoen.


Ceviche

400 g zeebaarsfilet (schoon, zonder vel en in dunne blokjes gesneden)
1 sinaasappel (sap)
2 limoenen (sap)
0,5 limoen(rasp)
1 tl honing
1 rijpe avocado
1 rode chilipeper
½ komkommer
½ bos koriander
bakje granaatappelpitjes
roze peperbessen
zout & peper

1. Voor de dressing mix je het sap van 1 sinaasappel en 1,5 limoen, de limoenrasp van een halve limoen en de honing door elkaar.
2. Hierin leg je de zeebaars en deze laat je 10 minuten garen.
3. Voor de avocadopuree prak je 1 rijpe avocado fijn samen met het sap van een 1/2 limoen. Breng op smaak met zout & peper.
4. Maak mooie dunne linten van de komkommer, snipper de chilipeper heel fijn, hak de koriander en kneus de roze peperbessen.
5. Dresseer alles mooi op een bord en strooi er wat granaatappelpitjes, gekneusde roze peperbessen en fleur de sel overheen.


Roodlofschuitjes met blauwe kaascrème

2 stronkjes roodlof
100 g gorgonzola pikant
75 g crème fraîche
30 g gehakte hazelnoten
zout & peper
1 spuitzak met kartelmond

1. Haal de blaadjes van de roodlof los van elkaar.
2. Snijd de onderkant van de blaadjes mooi recht.
3. Maak een mix van de gorgonzola en de crème fraîche en breng op smaak met zout en peper.
4. Doe het mengsel over in een spuitzak met een kartelmondje en spuit de crème mooi in de roodlofblaadjes.
5. Garneer met de gehakte hazelnoten.