Hazenbout met spruitjes, gepofte kastanjes en uitgebakken ontbijtspek
Kooktijd ± 2 uur
2 hazenbouten
150 g gerookte spekblokjes
1 takje verse tijm
1 takje verse rozemarijn
1 fles bockbier
350 g wild bouillon
2 gesnipperde witte uien
2 gekneusde tenen knoflook
2 stuks steranijs
2 laurierblaadjes
6 kruidnagels
6 plakken ontbijtspek
500 g schoongemaakte spruitjes
125 g gepofte kastanjes
50 g boter
Bereiding
1. Zet een stoofpan op het vuur en laat deze warm worden. Bestrooi de hazenbout met zout en peper en bak ze rondom bruin. Voeg de spekblokjes toe en bak mee.
2. Voeg de uien, knoflook, tijm en rozemarijn toe en bak ze even mee. Blus af met het bockbier en voeg daarna de wildbouillon toe. Doe de specerijen erbij en laat ongeveer 2 uur op laag vuur sudderen. Als het vlees van het bot af valt zijn ze goed.
3. Verwarm de oven voor op 160 °C. Leg de plakken ontbijtspek op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif ze voor ca. 13 min. in de oven totdat ze krokant zijn.
4. Voor het serveren kook je de spruitjes gaar en laat ze uitlekken in een vergiet.
5. Zet een koekenpan op het vuur met 50 g boter en bak de kastanjes. Voeg de spruitjes toe en verwarm deze mee.
6. Leg de spruitenmix op een bord en serveer hierop de hazenbout. Maak het af door er nog wat kook jus over te schenken.