Kip op de BBQ

Leestijd : 2 Minuten
Kip op de BBQ

Zo bereid je de perfecte kip op de barbecue

Ingrediënten

- Eén hele kip
- Peterselie
- Alabama white sauce

Voor de rub

- 2 tl gemalen zwarte peper
- 2 tl zoete paprika (niet gerookt)
- 2 tl knoflookpoeder
- 1 tl zout
- 1 tl selderijzout
- 1 mespuntje komijnpoeder
- 1 mespuntje gemalen koriander
- Olijfolie

Bereiding

1. Leg de kip op zijn borst en knip de ruggengraat uit de kip door langs beide zijden van de ruggengraat te snijden met een stevige keukenschaar. Druk de kippenpoten uit elkaar en draai de kip om, zodat deze met de borstkant naar boven komt te liggen. Druk stevig op het borstbeen van de kip totdat je een krak hoort, dat is het wensbotje dat breekt. De kip ligt dan vrij plat. Als je wilt, kun je het vorkbeen ook verwijderen door het uit te benen met een aardappelschilmesje.
2. Steek de barbecue aan en verwarm tot een medium heet vuur van ca. 150 °C. Leg een goed grillrooster neer.
3. Doe alle ingrediënten voor de rub in een bakje en mix goed door elkaar.
4. Masseer de kip (alleen het deel met vel) met een heel klein beetje olie in, zodat de rub goed blijft plakken. Verdeel de rub gelijkmatig over de kip en vergeet ook niet goed tussen de poten te strooien.
5. Leg de kip nu midden op het rooster met de vel-kant naar boven. Laat rustig garen in een gesloten BBQ. Wanneer de kip een kerntempratuur van ca. 70 °C heeft bereikt, draai je de kip om, om het vel lekker krokant te af te grillen. De onderkant van de kip mag best donker (licht aangebrand) zijn, dat komt niet terug in de smaak van het bovenliggende vlees deel van de kip.
6. Laat de kip voor het serveren ongeveer 10 minuten rusten op kamertemperatuur.
7. Serveer warm, besprenkeld met wat versie peterselie en bijv. Alabama white sauce.