Nieuwe recepten, bijzondere ideeën, lekkere hapjes, de feestdagen zijn een feest voor onze smaakpapillen. Natuurlijk wil je een beetje goed voor de dag komen en hapjes serveren waar nog lang over wordt nagepraat. Wij hebben al die nieuwe recepten, bijzondere ideeën en lekkere hapjes voor je verzameld. Je hoeft alleen nog maar te kiezen.
Recepten én alle ingredienten, wijnadvies, bubbels en likeur, je vindt alles bij elkaar op:
Succes met de feestdagen
Ingrediënten
300 g rozijnen (voor krenten bollen)
750 g bloem
15 g(1 el) zout
750 ml melk
10 g gedroogde gist of 30 g verse gist
50 g (3 el) basterdsuiker
2 eieren
35 g roomboter
(frituur)pan
1-3 lt zonnebloem- of arachideolie
Poedersuiker
Bereiding
1. Wel de rozijnen een nacht in water. Laat ze uitlekken en droog in een schone theedoek.
2. Doe de bloem en het zout in een grote kom en maak een kuiltje. Zo vermindert je de kans op klontjes in het beslag.
3. Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Meng de gist en de basterdsuiker met een beetje warme melk. Laat 5 min. staan tot het begint te schuimen.
4. Schenk het gistmengsel en de rest van de warme melk bij de bloem zodat een gladde massa ontstaat. Roer nu de losgeklopte eieren er door tot ze volledig in het beslag zijn opgenomen.
5. Voeg de gesmolten roomboter toe.
6. Meng voorzichtig de rozijnen door het beslag.
7. Dek de mengkom af met een schone theedoek en laat het beslag 1 uur op een warme, tochtvrije plaats rijzen tot het in volume verdubbeld is. Het is belangrijk om het deeg goed te laten rijzen dat geeft een luchtige, lichte oliebol.
8. Verwarm de olie tot ongeveer 180 graden. Doop 2 eetlepels kort in de hete olie. Schep met de lepels ronde hoopjes beslag en laat het beslag voorzichtig in de olie laat zakken. Keer ze met een schuimspaan zodra één zijde gerezen en goudbruin is.
9. Neem ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi naar smaak met poedersuiker.
Eet smakelijk!