Bietencarpaccio

Leestijd : 1 Minuten
668x267-detail-image-bietencarpaccio

Bietjes, ook wel krootjes geheten, zijn ondergronds groeiende knollen die zowel gekookt als rauw zeer lekker kunnen zijn. Bijvoorbeeld carpaccio in een Nederlands jasje met rauw geschaafde bietjes.

De oer-Hollandse biet

Bij bieten eet je de knollen die in de aarde groeien. Ze zijn het lekkerst als ze niet groter zijn dan een tennisbal. Ook het jonge blad kun je eten, bijvoorbeeld in een salade. Bieten zijn er in allerlei vormen en kleuren. Zo heb je natuurlijk de meest bekende rode bieten, maar heb je bijvoorbeeld ook gele en chioggia bieten met hun mooie lijntekening.

668x360-artikel-image-bietencarpaccio

Bieten kun je rauw, gekookt, en geroosterd eten. Ze hebben een zoete, aardse smaak en zijn in talloze gerechten te gebruiken. Van de oer-Hollandse haringsalade met bietjes tot een overheerlijke bietencarpaccio. Wil je meer lezen over bewuste keuzes, kijk dan op onze pagina: Weet wat je kiest

Recept bietencarpaccio

Ingrediënten (voor 2 personen)

1 Rode biet
1 Gele biet
1 Chioggia Biet
Grof zeezout
Rucola of spinazie
Druiven of blauwe bessen
Walnoten

Voor de vinaigrette:

1 tl honing
1 el rode wijnazijn
3 el arachideolie
1 el hazelnootolie
Grof zeezout


Bereidingswijze

Kook de bieten gaar in licht gezouten water en laat daarna schrikken in ijswater. Pel de bieten, wanneer ze voldoende afgekoeld zijn, en snij in schijfjes. Mix ondertussen de ingrediënten voor de vinaigrette.


Serveren

Verdeel de schijfjes biet over twee borden. Lepel de vinaigrette erover. Werk af met een klein snuifje grof zeezout, druiven, walnoten en rucola of met blauwe bessen en spinazie.