Ingrediënten
Voor 6-8 personen
Bereidingstijd: ± 40 minuten
Voor de soep
1½ el olijfolie
500 g geschilde topinamboer/aardperen (600 g vuil), in gelijke stukken
200 g geschilde winterpeen, in gelijke stukken
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
4 g vadouvan kruiden
150 ml witte wijn
700 ml groente- of kippenbouillon
150 ml slagroom
100 g roomboter, in klontjes
Voor de topping
1 bak verse mosselen
8 -10 plakjes chorizo, gehalveerd
1 el olijfolie
75 ml witte wijn
1 sjalot, gesnipperd
1 teen knoflook, in plakjes
1 klontje boter
2 takjes peterselie
Extra nodig: keukenmachine of staafmixer
Bereiding
Voor de soep
1. Verhit een pan met een dikke bodem. Voeg de olijfolie toe. Bak de topinamboer totdat deze goudgeel is en voeg de ui, knoflook, winterpeen en vadouvan toe. Bak kort en blus af met de witte wijn.
2. Laat de wijn tot de helft reduceren en voeg de bouillon toe. Kook totdat de wortel en topinamboer helemaal zacht is.
3. Draai de soep in de keukenmachine of met een staafmixer mooi glad. Voeg de slagroom toe en verwarm de soep al roerende op een halfhoog vuur. Maak de soep af door er klontjes boter door te roeren.
Voor de topping
4. Spoel intussen de mosselen goed in ruim koud water, verwijder drijvende en kapotte mosselen en laat de rest goed uitlekken.
5. Bak de chorizo in een hete koekenpan op een laag vuur krokant. Schep de plakjes op keukenpapier.
6. Verhit olijfolie in een ruime pan. Wacht tot de olie heet is, voeg de mosselen toe en bak ze 1 minuut op een hoog vuur. Blus af met de witte wijn en voeg de sjalot en knoflook toe. Bak tot dat alle mosselen openstaan. Zet het vuur uit en schep ze om met een klontje boter.
7. Schep de soep in wijde kommen of borden en verdeel de mosselen, uitgebakken chorizo en toefjes peterselie erover.